Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Svetoví lídri reagujú na atentát na Roberta Fica: Putin poslal prezidentke telegram

Ruský prezident Vladimir Putin
Ruský prezident Vladimir Putin (Zdroj: SITA/AP/Sputnik/Kremlin Pool Photo/Mikhail Klimentyev)

MOSKVA - Kremeľ vo štvrtok odsúdil atentát na slovenského premiéra Roberta Fica ako absolútne neprijateľný a zaželal mu skoré uzdravenie. Informuje o tom správa z agentúry Reuters.

"Prirodzene tento útok najdôraznejšie odsudzujeme," uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov pre ruský denník Izvestija. "Považujeme ho za absolútne neprijateľný. Je to obrovská tragédia. Dúfame, že sa z toho pán Fico dostane a čo najskôr sa zotaví. Želáme mu skoré uzdravenie," dodal Peskov.

archívne video

Vyhlásenie prezidentky Zuzany Čaputovej v súvislosti s útokom na premiéra Roberta Fica (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Ruský prezident Vladimir Putin odsúdil útok na slovenského premiéra ešte v stredu a počas príprav na cestu do Číny pristúpil k zriedkavému kroku, keď zaslal telegram slovenskej prezidentke Zuzane Čaputovej.

"S rozhorčením som sa dozvedel o atentáte na život predsedu slovenskej vlády Roberta Fica. Tento ohavný zločin nemožno nijako ospravedlniť," uviedol Putin. "Roberta Fica poznám ako odvážneho a odhodlaného človeka. Naozaj dúfam, že tieto vlastnosti mu pomôžu prežiť túto ťažkú situáciu," dodal šéf Kremľa.

Fica v stredu po výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej postrelili. Premiér utrpel po niekoľkých strelných poraneniach vážnu polytraumu a vrtuľníkom ho previezli do nemocnice v Banskej Bystrici. Páchateľom bol 71-ročný muž z Levíc. Hneď po útoku ho zadržali, vystrelil päť výstrelov. Podľa ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka išlo o jasne politicky motivovaný čin. Útok na premiéra odsúdili vrcholní predstavitelia Slovenska, politici naprieč politickým spektrom i mnohí svetoví predstavitelia.

Putin poslal prezidentke SR telegram v súvislosti s atentátom na premiéra

Ruský prezident Vladimir Putin poslal prezidentke SR Zuzane Čaputovej telegram v súvislosti s atentátom na premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Kremeľ útok na predsedu vlády odsúdil ešte v stredu (15. 5.) ako absolútne neprijateľný. Informuje o tom správa z agentúry Reuters. "S rozhorčením som sa dozvedel o atentáte na život predsedu slovenskej vlády Roberta Fica. Tento ohavný zločin nemožno nijako ospravedlniť," zdôraznil Putin.

Fica po výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej postrelili. V banskobystrickej nemocnici ho päť hodín operovali. Je v stabilizovanom stave, ktorý je však naďalej vážny, potvrdili na rannej tlačovej konferencii minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) a vedenie nemocnice. Páchateľom bol 71-ročný muž z Levíc. Podľa ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) išlo o jasne politicky motivovaný čin. Útok na premiéra odsúdili vrcholní predstavitelia Slovenska, politici naprieč politickým spektrom i mnohí svetoví predstavitelia.

Juhokórejský premiér zaželal Robertovi Ficovi rýchle uzdravenie

Juhokórejský premiér Han Tok-su poslal slovenskému premiérovi Robertovi Ficovi po útoku na jeho osobu odkaz, v ktorom mu želá rýchle uzdravenie. Informovalo o tom vo štvrtok ministerstvo zahraničných vecí v Soule, píše o tom agentúra Jonhap.

Predsedu maďarského parlamentu Kövéra zdesila správa o útoku na Roberta Fica

Správa o brutálnom ozbrojenom útoku na predsedu slovenskej vlády Roberta Fica zdesila a hlboko šokovala predsedu maďarského Národného zhromaždenia Lászlóa Kövéra. Vyplýva to z vyhlásenia predsedu parlamentu, ktoré zverejnila agentúra MTI.

"V mene svojom a v mene maďarského parlamentu by som chcel v týchto ťažkých chvíľach vyjadriť solidaritu rodine a slovenskému národu. Modlím sa za skoré uzdravenie pána premiéra!" píše sa vo vyhlásení Kövéra.

Atentát na Fica odsúdili v Pobaltí a Gruzínsku, ale i v Španielsku a Portugalsku

Šok zo stredajšieho atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica vyjadrili predsedovia vlád Estónska, Lotyšska a Gruzínska. Zároveň mu zaželali skoré uzdravenie. Pripojili sa aj predstavitelia Španielska a Portugalska, informujú o tom ich statusy na platforme X.

"Som šokovaná atentátom na slovenského premiéra Roberta Fica. Útok na zvoleného politika je tiež útokom na samotnú myšlienku demokracie. Prajem mu úplné a skoré uzdravenie. Myslím na jeho rodinu a blízkych," napísala estónska premiérka Kaja Kallasová.

Podľa predsedníčky vlády Lotyšska Eviky Siliňovej násilné činy nemajú v spoločnosti miesto. "Bola som šokovaná, keď som sa dozvedela, že slovenského premiéra Roberta Fica postrelili. Prajem mu skoré a úplné uzdravenie! V túto tragickú chvíľu myslím na premiéra Fica, jeho príbuzných a blízkych," napísala Siliňová.

Gruzínsky premiér Irakli Kobachidze ostro odsúdil "brutálny a bezohľadný útok na predsedu slovenskej vlády Roberta Fica. V tejto ťažkej chvíli myslím na neho a obyvateľov Slovenska". Zdesenie a pobúrenie vyjadril v súvislosti so streľbou aj španielsky premiér Pedro Sánchez. "Španielsko stojí pri Robertovi Ficovi, jeho rodine a Slovákoch v týchto extrémne ťažkých chvíľach," uviedol. Násilie sa podľa jeho slov nedá ničím ospravedlniť.

Za Portugalsko vyjadril Ficovi solidaritu tamojší predseda vlády Luís Montenegro. "Dôrazne odsudzujeme tento neprijateľný a barbarský čin politického násilia," napísal. Ficovi poprial úplné uzdravenie.

Roberta Fica v stredu po výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej postrelili. Na mieste padlo päť výstrelov, útočníka zadržala polícia. Premiéra previezli v život ohrozujúcom stave vrtuľníkom do nemocnice v Banskej Bystrici.

Viac o téme: StreľbaRuskoRobert FicoVladimir PutinKremeľ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu