Štvrtok23. máj 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela, Vanesa

V sudánskom meste al-Fašír sa podľa OSN bojuje ťažkými zbraňami

Boje v Sudáne Zobraziť galériu (2)
Boje v Sudáne (Zdroj: SITA/AP/Maheen S./Marwan Ali)

CHARTÚM– Koordinátorka OSN pre Sudán Clementine Nkweta-Salamiová vyjadrila v noci na nedeľu obavy z použitia ťažkých zbraní v sudánskom meste al-Fašír v provincii Severný Darfúr na severozápade krajiny.

"Som hlboko znepokojená bojmi, ktoré prepukajú v meste (al-Fašír) napriek opakovaným výzvam adresovaným stranám konfliktu, aby sa zdržali útokov na mesto," uviedla Nkweta-Salamiová vo vyhlásení. Dodala, že násilie ohrozuje životy viac než 800.000 civilistov žijúcich v meste."Rovnako som znepokojená správami o použití ťažkých zbraní a o útokoch na husto obývané oblasti v centre mesta i v jeho okrajových častiach, ktoré spôsobujú množstvo obetí," dodala splnomocnenkyňa.

V sudánskom meste al-Fašír
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Amr Nabil)

Organizácia Spojených národov (OSN) minulý mesiac varovala pred hroziacim útokom povstalcov na mesto, ktoré slúži ako regionálne centrum humanitárnej pomoci. Zdravotná infraštruktúra v meste je krehká a 70 percent zdravotníckych zariadení v krajine je mimo prevádzky, uvádza AFP s odvolaním sa na údaje OSN.

V okolí mesta zúria boje medzi sudánskou armádou pod vedením šéfa armády Abdala Fattáha Burhána a polovojenskými Silami rýchlej podpory (RSF), ktorým velí jeho bývalý zástupca Muhammad Hamdán Daglú. Vojna medzi oboma frakciami sa začala vlani 15. apríla. Podľa expertov OSN už o život prišli tisíce ľudí, z toho až 15.000 v jednom meste vo vojnou zničenom regióne Západný Darfúr.

Viac o téme: BojeOSNSudánŤažké zbrane
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu