Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Totálny masaker! Ozbrojenci v Pakistane popravili v spánku sedem robotníkov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KVÉTA - Ozbrojenci vtrhli v štvrtok skoro ráno do domu, ktorý sa nachádza v blízkosti prístavu v pakistanskom meste Gwádar, a zastrelili sedem spiacich robotníkov, uviedla tamojšia polícia. Informuje agentúra Reuters a nemeckého verejnoprávneho telerozhlasu Deutsche Welle (DW).

Prístav sa nachádza v nepokojmi zmietanej provincii Balúčistán, ktorá leží na hraniciach s Afganistanom a Iránom. K útoku sa zatiaľ nikto neprihlásil. Štvrtková streľba pripomína udalosti z minulosti, kedy separatistickí militanti z Balúčistánu napadli robotníkov v provincii Pandžáb.

archívne video

Izraelské jednotky vykonávali cielenú operačnú činnosť na jednom z hlavných výcvikových stredísk. (Zdroj: X/IDF)

Balúčska oslobodzovacia armáda (BLA) sa minulý mesiac prihlásila k zabitiu deviatich pandžábskych robotníkov, ktorých ozbrojenci najskôr uniesli z autobusu a neskôr zastrelili z bezprostrednej blízkosti. Separatisti už dlho bojujú proti vláde a požadujú väčší podiel na provincii Balúčistán, ktorá je bohatá na zlato, striebro, diamanty či meď.

V Gwádare sa realizuje viacero projektov,

V Gwádare sa realizuje viacero projektov, ktoré podporuje Peking v rámci čínsko-pakistanského ekonomického koridoru v hodnote približne 60 miliárd eur v rámci iniciatívy "Jedno pásmo, jedna cesta".

Balúčania sú etnická skupina, ktorá žije v Iráne, Pakistane a v južnej časti Afganistanu. Najviac sa ich však nachádza v pakistanskom Balúčistáne. Ich spoločenstvá sú skôr kmeňové a necítia sa byť súčasťou štátu; za autonómiu bojujú v Pakistane aj v Iráne. Oba štáty ich pokusy o osamostatnenie tvrdo potláčajú, uvádza DW. Ľudskoprávna organizácia Amnesty International uvádza, že v Pakistane za posledné desaťročia zmizlo približne 20.000 príslušníkov tejto etnickej skupiny.

Viac o téme: SpánokPakistanOzbrojenciPopravila
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu