Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Koaličné rokovania v Chorvátsku pokračujú: Plenkovič chce byť tretíkrát premiérom

Chorvátsky premiér a líder vládnuceho Chorvátskeho demokratického spoločenstva (HDZ) Andrej Plenkovič
Chorvátsky premiér a líder vládnuceho Chorvátskeho demokratického spoločenstva (HDZ) Andrej Plenkovič (Zdroj: TASR/AP/Darko Vojinovic)

ZÁHREB - Chorvátsky premiér Andrej Plenkovič po pondelkovom zasadnutí predsedníctva a národného výboru svojej strany Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) vyjadril spokojnosť s výsledkami parlamentných volieb zo 17. apríla. Uviedol, že jeho strana zostaví vládnu koalíciu. Informuje o tom agentúra Hina.

"Podarilo sa nám uspieť a obsadiť 61 kresiel, a to pri vysokej volebnej účasti 62,5 percenta. Strana HDZ vyhrala v deviatich z 11 volebných obvodov," povedal Plenkovič a dodal, že na ustanovujúcom zasadnutí parlamentu do funkcie jeho predsedu opäť navrhne Gordana Jandrokoviča.

archívne video

Vyjadrenie prezidentky Zuzany Čaputovej k výsledku parlamentných volieb. (Zdroj: Topky/Maarty)

Plenkovič zároveň oznámil, že je ochotný spolupracovať so stranami, ktoré HDZ pomôžu dosiahnuť parlamentnú väčšinu, čiže aspoň 76 poslaneckých mandátov. Ak sa mu podarí vládnu koalíciu zostaviť, stane sa premiérom na tretie volebné obdobie za sebou.

Podľa vlastných slov už prebehli predbežné rokovania so stranou Hnutie za vlasť. Zároveň dodal, že minulý týždeň sa uskutočnili rokovania so zástupcami národnostných menšín a niekoľkými zvolenými poslancami zo Sociálnodemokratickej strany, Mostu a Môžeme!. Strana HDZ zdôraznila, že práva národnostných menšín ostanú nezmenené. Hnutie za vlasť však odmieta spoluprácu s Nezávislou demokratickou srbskou stranou (SDSS).

Plenkovič skonštatoval, že sa pokúsi zostaviť vládu čo najrýchlejšie, lebo Chorvátsko potrebuje politickú stabilitu, aby mohlo pokračovať v hospodárskom raste a rozvoji. "Pokúsime sa nájsť také riešenia, ktoré zabezpečia fungovanie vládnej väčšiny tak, aby bol každý spokojný," dodal Plenkovič.

Viac o téme: PremiérKoalíciaRokovanie ChorvátskoAndrej Plenkovič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu