Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Poníženie pre Vladimíra Putina: USA zásobujú Ukrajinu zbraňami od najvýznamnejšieho ruského spojenca

Ruský prezident Vladimir Putin
Ruský prezident Vladimir Putin (Zdroj: SITA/AP/Sputnik/Kremlin Pool Photo/Mikhail Klimentyev)

KYJEV - USA dodali Ukrajine zbrane od najvýznamnejšieho spojenca Ruska. Podľa medializovaných informácií Spojené štáty predtým skonfiškovali zbrane Iránu.

Spojené štáty zostávajú kľúčovým spojencom Ukrajiny v boji proti Vladimirovi Putinovi a jeho jednotkám. Americký minister obrany Lloyd Austin len koncom marca prisľúbil Ukrajine pokračovanie medzinárodnej podpory v jej obrannom boji proti Rusku.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 777 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

USA sľubujú Ukrajine dlhodobú pomoc pri obrane proti Putinovi

"Naša dnešná správa je jasná: Spojené štáty nenechajú Ukrajinu zlyhať, táto koalícia nenechá Ukrajinu zlyhať a slobodný svet nenechá Ukrajinu zlyhať," povedal Austin 19. marca na začiatku mimoriadnej konferencie o Ukrajine na americkej leteckej základni Ramstein. „Nič si nenahovárajme,“ zdôraznil vtedy Austin. Ruský prezident Vladimir Putin sa nezastaví na Ukrajine. "Ale ako povedal prezident (Joe) Biden, Ukrajina môže zastaviť Putina - ak budeme stáť pri Ukrajine a poskytneme to, čo potrebuje na svoju obranu."

Podľa webu "Statista" USA od začiatku ukrajinskej vojny „poskytli už viac ako 35,7 miliardy dolárov vojenskej podpory“. Okrem iného bolo prisľúbených alebo už dodaných 38 viacnásobných raketometov HIMARS a 31 hlavných bojových tankov M1 Abrams. „Okrem toho USA dodávajú rôzne obrnené vozidlá a protilietadlové systémy,“ hovorí „Statista“.

USA zásobujú Ukrajinu zbraňami od Putinovho najvýznamnejšieho spojenca

Ale Spojené štáty nedodávajú Ukrajine iba zbrane z vlastného arzenálu. Ako aktuálne informuje spravodajský portál „Newsweek“, USA teraz dodali ukrajinskej armáde zbrane od najvýznamnejšieho spojenca Vladimira Putina, Iránu. Správy, ktoré nepochybne zanechajú Vladimira Putina v šoku.

Podľa Newsweeku bolo viac ako 5 000 guľometov AK-47, ostreľovacích pušiek a RPG-7, ako aj 500 000 nábojov, dodaných na Ukrajinu minulý týždeň po tom, čo ich USA zabavili iránskym jednotkám Islamských revolučných gárd (IRGC). V príspevku na službe krátkych správ X americké ústredné velenie napísalo: "Tieto zbrane pomôžu Ukrajine brániť sa pred ruskou inváziou. Vláda nadobudla vlastníctvo tejto munície 1. decembra 2023 prostredníctvom občianskych nárokov ministerstva spravodlivosti na zhabanie majetku iránskym jednotkám Islamských revolučných gárd (IRGC)." Podľa amerického centrálneho velenia je to dostatok zbraní na vybavenie celej ukrajinskej brigády.

Rezolúcia OSN

Zbrane boli zhabané, pretože Irán ich odovzdával húsíjským povstalcom v Jemene, čo je v rozpore s rezolúciou Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov č. 2216. Predmetná rezolúcia OSN prijatá v roku 2015 uvalila cielené zbrojné embargo na množstvo organizácií a jednotlivcov s cieľom chrániť Jemen a jeho ľud pred pokračujúcou agresiou Húsíov.

Irán je považovaný za najdôležitejšieho spojenca Ruska vo vojne na Ukrajine. Odkedy ruské jednotky napadli susednú Ukrajinu, krajina zvýšila dodávky bezpilotných lietadiel a munície do Ruska.

Viac o téme: RuskoUSAIránUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu