Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Rusi prichádzajú o najdôležitejšieho európskeho spojenca: SRBSKO sa prikláňa k Západu!

Vľavo srbský prezident Alksandar Vučić a jeho francúzsky kolega Emanuel macron na spoločnom stretnutí v Paríži dňa ôsmeho apríla Zobraziť galériu (2)
Vľavo srbský prezident Alksandar Vučić a jeho francúzsky kolega Emanuel macron na spoločnom stretnutí v Paríži dňa ôsmeho apríla (Zdroj: SITA/AP/Sarah Meyssonnier)

PARÍŽ – Srbsko je jednou z najväčších krajín na Balkánskom polostrove. Okrem toho má aj jednu z najväčších armád v regióne. Jeho podpora je preto z hľadiska mocenských ambícii v Európe viac ako nevyhnutná. Až donedávna mal túto krajinu pod kontrolou Kremeľ. To sa však zmenilo. Srbi sa orientujú už viac prozápadne.

archívne video

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 783 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Srbský prezident má eminentný záujem na spolupráci s francúzskou vládou ohľadom kúpy stíhacích bojových lietadiel Rafale. Pre Rusko je to rana pod pás. Ako píše Financial Times, Srbsko je jedným z najsilnejších spojencov Moskvy na Balkáne. V minulosti už nakúpilo viac amerických a európskych zbraní, no tento obchod by znamenal výrazný odklon od Ruska. 

Dlhoročný partner Ruska 

Dôvodom by mohla byť aj vojna na Ukrajine a strach o vlastné územie. Belehrad plánuje objednávku na 12 lietadiel Rafale od spoločnosti Dassault Aviation za približne 3 miliardy eur. V prípade Srbska je to zmena o 180 stupňov. Belehrad dlhodobo neschvaľoval sankcie pre Rusko, ktoré vo februári 2022 napadlo Ukrajinu. Srbsko bolo navyše otvorené pre ruské obchody a transakcie. Pre krajinu, ktorá je kandidátom pre vstup do EÚ to ale nebola dobrá vizitka. 

Rusi prichádzajú o najdôležitejšieho
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

Nové bojové lietadlá

Keď z EÚ a od USA prichádzal stále väčší tlak, srbský prezident Aleksandar Vučić povolil dodávky zbraní na Ukrajinu, pričom tie srbské dopĺňal skôr dovozom z Európy. V minulosti to bola najmä Čína a Rusko. Po stretnutí s prezidentom Macronom dňa ôsmeho apríla v Paríži povedal, že Srbsko je odhodlané zakúpiť nové bojové lietadlá. 

Okrem toho sa malo uskutočniť aj stretnutie medzi Vučićom a zástupcami spoločnosti Dassault Aviation, ktorá je výrobcom viacúčelových bojových lietadiel, píše The Defense Post. "Jednou z tém rokovania bola aj spolupráca v rámci obranného priemyslu medzi našimi krajinami. Sme odhodlaní zakúpiť nové lietadlá, ktoré by výrazne zlepšili naše bojové schopnosti. Podpis zmluvy možno očakávať približne o dva mesiace a za prítomnosti prezidenta Francúzska," uviedol srbský prezident.

Ďalšie zbrane zo Západu

Srbsko zostáva vojensky neutrálne, no už sa stihlo pripojiť k programu NATO – Partnerstvo za mier. Bolo vytvorené pre krajiny, ktoré ašpirujú na vstup do Severoatlantickej aliancie. Srbsko už zakúpilo od Francúzov Airbusy, helikoptéry a dopravné lietadlá H125M, či rakety zem-vzduch Mistral a Thales.

Belehrad sa snaží o hlbšiu spoluprácu s Airbusom a o potenciálnu spoločnú výrobu bojových dronov. V januári tohto roku Vučič uviedol, že Srbsko vynaloží do konca roka približne 740 miliónov eur na kúpu nového vojenského vybavenia.

Srbsko je naďalej závislé na lietadlách sovietskej výroby MiG-29 či vrtuľníkoch MI-35. Okrem toho prevádzkuje aj čínske bojové drony CH-92A. Transakcia s Francúzskom docieli odklon od týchto krajín a priblíženie balkánskej krajiny k Západu. 

Viac o téme: ZbraneSpojenecRuskoFrancúzskoAirbusSrbskoEurópaMistralAleksandar VučićZbraňové systémyThalesDassault AviationRafale
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu