Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Záplavy trápia najrušnejšie letisko v Dubaji: Svoju činnosť muselo pozastaviť

Ľudia sa pozerajú na záplavovú vodu, ktorá pokrýva hlavnú cestu v Dubaji v Spojených arabských emirátoch Zobraziť galériu (2)
Ľudia sa pozerajú na záplavovú vodu, ktorá pokrýva hlavnú cestu v Dubaji v Spojených arabských emirátoch (Zdroj: SITA/AP Photo/Jon Gambrell)

DUBAJ - Medzinárodné letisko v Dubaji (DXB), ktoré je najrušnejším vzdušným prístavom na svete, dnes ráno vyzvalo cestujúcich, aby na letisko nejazdili kvôli záplavám, ktoré postihli toto najľudnatejšie mesto Spojených arabských emirátov (SAE). Domáce aerolinky Emirates ráno oznámili, že pozastavili odbavovanie cestujúcich až do polnoci. Podľa štátnej tlačovej agentúry WAM boli utorkové dažde v krajine najsilnejšie za najmenej 75 rokov. Bleskové záplavy si v SAE vyžiadali jednu obeť, 18 ľudí kvôli dažďom v nedeľu zomrelo v Ománe.

"Emirates pozastavujú odbavovanie cestujúcich, ktorí odlietajú z DXB od 8.00 h 17. apríla až do polnoci, pre prevádzkové problémy spôsobené zlým počasím a stav ciest," uviedli aerolinky Emirates na sieti X.

archívne video

Z popradského letiska odleteli prví cestujúci do londýnskeho Stanstedu (Zdroj: TASR/Adriána Hudecová)

Medzinárodné letisko v Dubaji neskôr odporučilo cestujúcim nejazdiť na letisko, ak to nie je potrebné. "Lety sú naďalej oneskorené a odložené. Prosím skontrolujte si stav svojho letu u svojho dopravcu, snažíme sa obnoviť prevádzku, čo najskôr to pôjde," napísalo DXB. Cestujúci, ktorí sú už na letisku, budú odbavení, ale aj dnes sú očakávané meškania v odletoch aj v príletoch.

V SAE začalo pršať v pondelok, v utorok dažde ešte zosilneli a do večera spadlo v Dubaji asi 142 milimetrov zrážok, napísala agentúra AP. Voda zaplavila hlavné diaľnice aj ranveje na medzinárodnom letisku v Dubaji, už v utorok preto naberali lety meškania.

V utorok na severe SAE zomrel 70-ročný muž, keď jeho vozidlo zmietlo povodeň z cesty. Úrady v emirátoch aj dnes zrušili vyučovanie v školách, niekde dnes učia žiakov na diaľku cez internet. Taktiež vládni úradníci už v utorok pracovali z domova. Aj mnohí ďalší zamestnanci firiem do práce neprišli, uviedla AP.

SUV prechádza cez záplavovú vodu na ceste v Dubaji v Spojených arabských emirátoch v stredu 17. apríla 2024.
Zobraziť galériu (2)
SUV prechádza cez záplavovú vodu na ceste v Dubaji v Spojených arabských emirátoch v stredu 17. apríla 2024.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Jon Gambrell)

V Spojených arabských emirátoch prší zriedka, a to v chladnejších mesiacoch. Veľa ciest a ďalších oblastí preto nie je odvodnených, čo pri daždi vedie k záplavám.

Silné dažde zasiahli pred niekoľkými dňami tiež Omán, kde si vyžiadali najmenej 18 obetí vrátane školákov, ktorých dodávku zmietla voda z cesty. Pršalo tiež v Bahrajne, Katare a Saudskej Arábii.

Viac o téme: ZáplavyLetiskoDubaj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu