Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Svet zaplavili špekulácie, že za biblickými záplavami v Dubaji je umelý zásah do počasia! Kde je pravda?

Mohutné záplavy v Dubaji a Ománe niektorí pripisovali umelým zásahom do počasia, odborníci v tom však majú jasno Zobraziť galériu (2)
Mohutné záplavy v Dubaji a Ománe niektorí pripisovali umelým zásahom do počasia, odborníci v tom však majú jasno (Zdroj: Twitter/@matincantweet,@chydabby055, @ranaharshita95)

DUBAJ – Silné búrky v priebehu niekoľkých hodín zaplavili cesty aj medzinárodné letisko so sídlom v metropole Dubaj. Svedkom silných dažďov bol aj susedný Omán, pri ktorých zahynulo najmenej 20 ľudí. Mnohých ľudí však šokovalo, že krajina už desaťročia pracuje na kontrole počasia a umelo zasahuje do vzniku zrážok.

Od začiatku 90. rokov 20 storočia Spojené arabské emiráty používajú techniku "cloud seeking", v doslovnom preklade osievanie oblakov. Ide o typ modifikácie počasia za účelom zvýšenia zrážok na určitom území. V skratke teda ide o technológiu využívanú spolu s jodidom strieborným, ktorá zvýši schopnosť oblakov produkovať zrážky.

archívne video

Schôdza NR SR o hospodárení s verejnými prostriedkami vynaloženými na Expo Dubaj (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

V súvislosti s nedávnymi záplavami sa tak na sociálnych sieťach začali šíriť pochybnosti, či náhlu záplavu nespôsobila práve táto technológia, uvádza britský DailyMail. Podľa odborníkov ale Dubaj nie je ani zďaleka jediným miestom na svete, kde sa táto technológia využíva. V minulosti týmto spôsobom do počasia zasahovali aj Spojené štáty americké, Francúzsko, ale aj Austrália.  Najväčším zástancom modifikácie počasia je však Čína. Používajú ju na ukončenie sucha, boj s lesnými požiarmi, ale aj ako možnosť vyhnúť sa dažďu počas vojenských prehliadok.

Záplavy v Dubaji spôsobili, že za dva dni spadlo v krajine toľko zrážok, koľko zaznamenávajú priemerne za rok a pol. Odborníčka na počasie z prestížnej Londýnskej univerzity doktorka Friederike Otto však pre britské médiá uviedla, že na vine určite nie je spomínaná technológia. „Potrebujete oblak, ktorý je tak či tak blízko vzniku dažďa, aby ste ho mohli upraviť, nemôžete zmeniť malý kopovitý oblak na búrku,“ dodala.

Väčším problémom je podľa nej fakt, že táto technológia sa používa ako náhrada za účinné opatrenia na zmenu klímy a práve preto sa dážď stáva čoraz extrémnejším. Podľa nej ide však iba o spôsob ako sa vyhnúť zastaveniu spaľovania fosílnych palív. „Ak ľudia budú naďalej spaľovať ropu, plyn a uhlie, klíma sa bude naďalej otepľovať, zrážky budú stále silnejšie a ľudia budú naďalej prichádzať o životy pri záplavách.“ Iní odborníci uvádzajú, že ovplyvňovanie počasia v jednej krajine môže mať katastrofálne dopady na iné krajiny. Zatiaľ čo jedna krajina môže na základe použitej technológie profitovať z dažďa, iné krajiny o dážď „okradnú“.

Viac o téme: ZáplavyDubajOmánSpojené arabské emiráty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu