Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Silné dažde a povodne trápia aj Afganistan! Vyžiadali si najmenej 70 obetí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KÁBUL - Približne 70 mŕtvych a 56 zranených si od piatka vyžiadali silné dažde a prívalové záplavy v Afganistane. Väčšina obetí sa našla v zrútených domoch. Informovala o tom v stredu agentúra AFP s odvolaním sa na ministerstvo pre mimoriadne situácie.

Poškodených alebo zničených bolo podľa ministerstva viac ako 2600 domov, pod vodou sa ocitlo takmer 40.000 hektárov poľnohospodárskej pôdy. Silné dažde zasiahli približne 20 z 34 afganských provincií vrátane hlavného mesta Kábul. Tie nasledovali po nezvyčajne suchom zimnom období. Pre sucho museli poľnohospodári odložiť sejbu.

archívne video

Šokujúci pohľad na Dubaj: Za jediný deň spadlo viac zrážok ako inokedy za rok (Zdroj: Profimedia)

Organizácia Spojených národov minulý rok varovala, že Afganistan je vystavený extrémnym výkyvom počasia. Konštatovala, že po štyroch desaťročiach nestability patrí táto krajina medzi najmenej pripravené vyrovnať sa s dôsledkami klimatickej zmeny.

Od návratu hnutia Taliban k moci v lete 2021 dramaticky klesol prísun zahraničnej pomoci do Afganistanu, čo sťažuje odstraňovanie následkov prírodných katastrof. Jarné lejaky sužujú aj susedný Pakistan, kde prišlo o život najmenej 65 ľudí.

Viac o téme: DomyObeteDážďAfganistan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu