Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

MIMORIADNY ONLINE Ukrajinská armáda posilňuje obranu Časiv Jaru: Rusi ho chcú obsadiť, majú stanovený dátum

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Andrii Marienko)

KYJEV - Ukrajinská protivzdušná obrana v noci na dnes zneškodnila všetkých desať dronov typu Šáhed, ktorými proti Ukrajine zaútočilo Rusko. Informovalo o tom letectvo napadnutej krajiny. Ruská armáda tiež k úderom proti cieľom na Ukrajine použila štyri rakety. Čo sa s nimi stalo, však ukrajinské letectvo neuviedlo. Situáciu na Ukrajine sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny 

VIDEO Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 776

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 776 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE 

21:33 Front na Ukrajine sleduje toľko dronov, že akýkoľvek pohyb môže stáť ukrajinských aj ruských vojakov život, uviedol dnes americký list The Washington Post. Podľa neho vojakom neostáva len spoliehať sa na nedostatok zručnosti pilotov dronov. Skúsení operátori sa totiž vedia zamerať aj na jedného jediného vojaka a zabiť ho, pričom môžu dron naviesť aj do rôznych skrýš alebo zákop.

21:00 Útok ruského bezpilotného lietadla zranil 2 ľudí v Chersonskej oblasti. Ruské jednotky zasiahli 14. apríla dronom FPV dedinu Odradokamyanka v Chersonskej oblasti, informovali miestne úrady. Pri útoku sa zranili 44-ročný muž a 74-ročná žena.

20:10 Ukrajinská bezpečnostná služba odhaľuje rysy svojich námorných bezpilotných lietadiel."Sú to nové generácie dronov, ktoré vylepšujeme. Napríklad Sea Baby 2024 je dron novej generácie, ktorý dokáže dopraviť takmer tonu výbušnín na vzdialenosť viac ako 1000 kilometrov. Cieľ môžeme dosiahnuť takmer kdekoľvek v Čierne more,“ povedal hovorca.

19:05 Záplavy na juhu Ruskej federácie ohrozujú už aj Kurganskú oblasť na západnej Sibíri, kde začala výrazne stúpať hladina rieky Tobol. Ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie predpokladá, že záplavami by mohlo byť ohrozených viac ako 18.000 obyvateľov Kurganskej oblasti.

18:20 Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskyj predpokladá, že ruské vojenské velenie chce mesto Časiv Jar v Doneckej oblasti obsadiť do 9. mája, keď si Rusko pripomína víťazstvo nad nacistickým Nemeckom.

18:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odsúdil v nedeľu iránsky útok na Izrael. Zároveň vyzval na jednotnú globálnu reakciu na "teror", a síce útoky zo strany Iránu aj Ruska. Informuje agentúra AFP. 

17:00 Guvernér: Ruský letecký bombový útok zabil 1, 2 zranil v Doneckej oblasti. Útok zasiahol päťposchodovú budovu v obci Očeretyne, ktorá sa nachádza pol a hodinu jazdy severozápadne od Rusmi okupovanej Avdiivky.

16:00 Ruské útoky na Chersonskú oblasť zranili 5 ľudí. Ruské sily spustili za posledných 24 hodín vlnu útokov na Chersonskú oblasť, pričom zasiahli prístavnú infraštruktúru a predškolské zariadenia a poškodili obytné budovy, informovala 14. apríla regionálna vojenská správa Cherson. Útoky boli zamerané na 17 osád a mesto Cherson, zranil päť ľudí. Poškodená bola viacposchodová budova a 17 súkromných domov.

15:00 Syrskyi: Rusko si stanovilo za cieľ dobyť Chasiv Yar do „Dňa víťazstva“ 9. mája. Vyhlásenie prichádza po Syrského varovaní, že situácia na ukrajinskom východnom fronte sa "v posledných dňoch výrazne zhoršila".

14:00 Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí 14. apríla odsúdilo masívny nočný útok Iránu na Izrael a varovalo pred eskaláciou v regióne. Snemovňa reprezentantov USA zváži budúci týždeň návrh zákona na podporu Izraela, uviedol šéf republikánskej väčšiny v Snemovni reprezentantov Steve Scalise. Americký Kongres zvažuje buď spojenie pomoci pre Izrael a Ukrajinu do jedného zákona, alebo ich zvážiť oddelene.

13:09 Polovica francúzskej mládeže je ochotná bojovať na Ukrajine za obranu Francúzska.

12:11 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 14. aprílu, podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

11:11 Drony menia vojnu na Ukrajine ako tanky počas prvej svetovej vojny, píše The Washington Post.

9:55 Ruský útok na Charkovskú oblasť zabil dvoch ľudí.

8:30 Ruská armáda dnes ráno zostrelila v Krasnodarskom kraji desať bezpilotných lietadiel ukrajinských ozbrojených síl. Podľa agentúry RIA Novosti o tom informovalo ruské ministerstvo obrany bez toho, aby uviedlo, či útok spôsobil škody. Rusko tiež krátko predtým, okolo 06: 30 moskovského času (05: 30 SELČ), zlikvidovalo päť ukrajinských dronov nad Čiernym morom. Počas noci na dnes boli zničené aj dva drony nad Kurzkou oblasťou pri hraniciach s Ukrajinou, píše agentúra Interfax.

7:08 Ukrajina dostane grant vo výške 5 miliónov eur od Partnerstva pre energetickú efektívnosť a životné prostredie východnej Európy na pomoc pri rekonštrukcii nemocníc.

7:00 Vstup Ukrajiny do NATO je otázkou „kedy“, nie „ak“, povedal námestník generálneho tajomníka NATO.

6:30 Všetky reaktory v Záporožskej jadrovej elektrárni uviedli do stavu studeného odstavenia.

Ukrajinská armáda uviedla, že zničila všetkých 10 ruských dronov

Protivzdušná obrana všetkých šáhedov zostrelila nad Charkovskou oblasťou. Šéf vojenskej správy tohto regiónu Oleh Syněhubov podľa RBK Ukrajina povedal, že drony útočili na energetickú infraštruktúru v Charkove, druhom najväčšom ukrajinskom meste. Rusko v posledných týždňoch zosilnelo raketové a dronové útoky na ukrajinskú energetickú infraštruktúru. Cielia často na objekty práve v Charkovskej oblasti, ktorá leží pri ruských hraniciach.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu