Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

MIMORIADNY ONLINE Rusko sa možno pripravuje na rozsiahlu ofenzívu proti Ukrajine: Obsadiť chce ďalšie územia v okupovaných oblastiach

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KYJEV/MOSKVA - Situácia na východnom fronte na Ukrajine sa v posledných dňoch výrazne zhoršila, oznámil v sobotu hlavný veliteľ ukrajinskej armády Oleksandr Syrskij. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 779

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 779 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:35 Rusko útočil na obytné štvrte v Doneckej oblasti a zabil 3 osoby. Regionálna prokuratúra oznámila, že ruské útoky na obytné oblasti v obciach Pokrovsk a Volnovacha zabili dnes troch ľudí.

20:22 Ruské sily zhodili výbušninu z bezpilotného lietadla (FPV) na sanitku na ceste do Petropavlivky, pričom zranili jej 58-ročného vodiča, informovala dnes vojenská správa Charkovskej oblasti.

20:21 Ruské sily sa možno pripravujú na rozsiahlu ofenzívu koncom jari alebo v lete s cieľom obsadiť ďalšie územia v čiastočne okupovaných ukrajinských oblastiach Doneck, Cherson, Luhansk a Záporožie, uviedol dnes denník Financial Times s odvolaním sa na nemenovaných ukrajinských a západných predstaviteľov.

18:34 Kazachstan v sobotu oznámil, že zadržal Rusa obvineného z verbovania občanov Tadžikistanu a osôb bez štátnej príslušnosti do ozbrojených konfliktov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

18:33 Deväť ľudí utrpelo v sobotu zranenia v dôsledku raketového útoku ukrajinských ozbrojených síl na strojársky závod v meste Luhansk, ktoré od roku 2014 ovládajú separatisti lojálni Moskve. Medzi zranenými je sedem zamestnancov závodu a dvaja obyvatelia okolitých domov, uviedol podľa agentúry DPA Ruskom dosadený gubernátor Luhanskej oblasti Leonid Pasečnik.

17:18 Po masovej streľbe v Moskve, pri ktorej zahynulo 144 ľudí a ktorú údajne spáchali prívrženci Islamského štátu zo stredoázijského Tadžikistanu, sú ruské národnostné menšiny svedkami čoraz väčšieho počtu útokov a nenávisti.

16:16 Berlín poskytne Ukrajine ešte jeden systém protivzdušnej obrany Patriot v súvislosti so zintenzívnením ruských útokov, oznámilo dnes nemecké ministerstvo obrany.

15:49 Ruské jednotky spustili paľbu na civilné auto v pohraničnej oblasti Černihivskej oblasti, pričom zabili muža, informovala dnes ukrajinská národná polícia.

14:33 Ministerstvo vyvrátilo predchádzajúce správy o údajnom obsadení Bohdanivky v Doneckej oblasti a uviedlo, že obec zostáva pod kontrolou ukrajinských síl.

13:56 Posledný zo šiestich reaktorov Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES) uviedli v sobotu do stavu tzv. studenej odstávky, čo je najbezpečnejší prevádzkový režim. Oznámilo to ruské vedenie tejto okupovanej ukrajinskej elektrárne na platforme Telegram. TASR o tom píše podľa agentúry DPA.

13:28 Ukrajina môže v máji dostať od EÚ makrofinancovanie vo výške 1,9 miliardy eur.

12:45 Trump podporuje pomoc Ukrajine, ale nie ako „dar“.

11:50 Ukrajina spustila raketový útok na okupovaný Luhansk.

10:43 Situácia na východnom fronte na Ukrajine sa v posledných dňoch výrazne zhoršila, oznámil v sobotu hlavný veliteľ ukrajinskej armády Oleksandr Syrskij. "Je to spôsobené najmä výrazným zintenzívnením ofenzívy nepriateľ (v období) po prezidentských voľbách v Rusku," uviedol Syrskij, ktorého cituje AFP. Nepriateľ podľa jeho slov aktívne útočí na ukrajinské pozície v okolí miest Lyman a Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny a využíva útočné skupiny i obrnené vozidlá. V okolí mesta Pokrovsk sa pokúsil prelomiť obranu nasadením desiatok tankov a obrnených transportérov.

10:16 Ruský útok na mesto Kupiansk v Charkovskej oblasti zranil dvoch ľudí, informovala štátna pohotovostná služba.

9:28 Rusko nasadilo novú riadenú strelu Kh-69 pri eskalácii útokov na Ukrajinu.

8:53 Američan nezvestný v okupovanej Doneckej oblasti.

8:02 Rusko zaútočilo na 12 pohraničných komunít v oblasti Sumy.

7:21 Putin chce reštartovať Záporožskú jadrovú elektráreň.

6:43 Poľsko zriaďuje Radu pre spoluprácu s Ukrajinou.

6:00  Washington a Londýn zakázali burzám s kovmi prijímať nový hliník, meď a nikel z ruskej produkcie a zakázali dovoz týchto kovov do USA a Veľkej Británie. O piatkovom rozhodnutí dnes informovala agentúra Reuters. Cieľom opatrení je kvôli invázii Moskvy na Ukrajinu obmedziť príjmy z vývozu týchto kovov z Ruska.

Rusko vykonalo úspešný test interkontinentálnej balistickej strely

Podľa vyhlásenia ruského ministerstva obrany sa test odohral na odpaľovacom zariadení Kapustin Jar v Astrachánskej oblasti, ktoré leží približne 100 kilometrov východne od mesta Volgograd na juhu Ruska. Test interkontinentálnej balistickej strely prebehol v rámci "štátneho testovania perspektívnych raketových systémov a overovania spoľahlivosti rakiet zaradených v službe," dodalo ministerstvo obrany.

Test podľa ministerstva plne dosiahol stanovené ciele a potvrdil "vysokú spoľahlivosť ruských striel zaisťujúcich strategickú bezpečnosť," dodáva vyhlásenie ministerstva, presný typ otestovanej strely však zverejnený nebol.Rusko pravidelne vykonáva testy interkontinentálnych balistických striel a iných raketových systémov v snahe o modernizáciu svojho arzenálu.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu