Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

EMA nezistila spojitosť medzi liekmi na chudnutie a samovražednými sklonmi

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRUSEL - Výsledky preskúmania vedeného Európskou liekovou agentúrou (EMA) nepreukázali žiadnu spojitosť medzi užívaním populárnych liekov na cukrovku a chudnutie a vyšším rizikom samovražedných a sebapoškodzujúcich sklonov.

Predmetom vyšetrovania boli lieky známe ako GLP-1 receptory. Sú to napríklad liečivá Ozempic a Wegovy, v ktorých sa nachádza účinná látka semaglutid, či v injekčnom roztoku Saxenda, v ktorom je účinná látka liraglutid.Podnetom na previerku týchto liekov sa vlani v júli stali neoficiálne správy o tom, že pacienti, ktoré ich užívajú, majú vyššie riziko spáchania samovraždy alebo sebapoškodzovania.Podobne ako EMA, americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) v januári uviedol, že predbežné vyšetrovanie nepreukázalo žiaden dôkaz o takejto spojitosti. FDA však dodal, že nemôže vylúčiť, že "malé riziko môže existovať".

EMA nezistila spojitosť medzi
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

EMA do svojej previerky nezahrnula tirzepatid, účinnú látku používanú v liekoch ako Mounjaro a Zepbound spoločnosti Eli Lilly.AP upozornila aj na americkou vládou financovanú štúdiu, ktorá zistila, že užívateľa semaglutidu, respektíve liekov Ozempic a Wegovy, mali dokonca nižšie riziko samovražedných úvah ako tí, ktorí užívali staršie lieky na liečbu cukrovky a obezity.EMA aj FDA budú podľa svojich vyhlásení naďalej pozorne sledovať hlásenia o samovražedných sklonoch alebo konaní užívateľov týchto liekov.

Viac o téme: ChudnutieLiekyEMASamovraždedné sklony
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu