Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Sezóna alergií je tu: Odborníčky sa podelili o ŠESŤ tipov, ako ju zvládnuť čo najlepšie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Sezóna alergií je tu a podľa odborníkov by najmä alergici mali zbystriť. Ak každoročný nárast počtu kvitnúcich rastlín a návrat teplého obdobia znamená katastrofu pre vaše zdravie, nie ste v tom sami. Počet ľudí s týmito problémami má totiž stále narastajúcu tendenciu.

Podľa údajov Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb trpí sezónnymi alergiami približne 25 percent dospelých a takmer 19 percent detí. Príznaky môžu byť rôzne: od nepríjemných (kýchanie a upchatý nos), až po úplne nepríjemné (svrbenie, slzenie očí, preťaženie, únava, kašeľ a výtok z nosa). „Teplejšie počasie prichádza čoraz skoršie,“ povedala alergiologička a imunologička Purvi Parikhová z Allergy and Asthma Network pre denník New York Post. „A nielenže sa predlžuje sezóna, ale aj rastliny produkujú viac peľu. Takže je to každý rok dlhšie a silnejšie obdobie. Je to trend, ktorý pozorujeme pravidelne,“ uviedla ďalej. V skutočnosti sa v rokoch 2001 až 2010 denné množstvo peľu v ovzduší zvýšilo o 46 percent.

Sezóna alergií je tu:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

„Ak trpíte alergiou a viete, že ide o vaše ročné obdobie, môžete si dať do súvisu svoje príznaky,“ uviedla Emily Weisová z oddelenia alergiológie, imunológie a reumatológie z Rochesterskej univerzity pre New York Post. „Pokiaľ máte horúčku a silné bolesti hlavy, potom to môže svedčiť o ochorení,“ dodala. A nemyslite si, že ste z toho vonku len preto, že žijete v betónovej džungli. „Mnoho ľudí má mylnú predstavu, že na predmestiach je to horšie, pretože sú tam stromy a tráva,“ pokračuje Parikhová. Peľ sa však dokáže presunúť na kilometre ďaleko od svojho pôvodného zdroja a keďže kvalita ovzdušia v mestách býva horšia, môže sa dokonca stať, že v obklopení panelákov a vysokých budov bude vaša alergia horšia ako kedykoľvek predtým. Našťastie existujú opatrenia na zmiernenie utrpenia, ktoré odporúčajú lekári a zhrnuli ich do šiestich hlavných bodov.

Včas a dôsledne užívajte lieky na alergiu

„Ak viete, že ste náchylní na alergie, najlepšie je začať s užívaním liekov včas. To znamená, že by ste ich mali užívať už teraz,“ hovorí Parikhová. „Ak to robíte včas a preventívne, je to oveľa lepšie, ako keď sa už veci zhoršia a vymknú spod kontroly,“ dodala. Môže ísť o voľnopredajné značky alebo o inhalátor na predpis. Najlepšie je však navštíviť lekára, aby ste zistili, čo by mohlo vo vašom prípade najlepšie fungovať. Parikhová odporúča vyhýbať sa všetkému, čo má v názve písmeno D, čiže dekongestant, teda napríklad spreje na upchatý nos. „Nie je dobré ho používať dlhodobo. Verte tomu alebo nie, ale v skutočnosti to vaše alergie ešte zhorší. Krátkodobo sa cítite lepšie, ale potom sa vám alergie ešte zhoršia,“ upozornila.

Sezóna alergií je tu:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Majte zatvorené okná

Všetok čerstvý jarný vzduch možno robí zázraky so zatuchnutou spálňou, ale vašim alergiám nerobí dobre. „Počas peľovej sezóny nespite pri otvorených oknách,“ odporúča Parikhová. Ak musíte vetrať, urobte tak len na chvíľku a v ideálnom prípade opustite miestnosť.

Noste rúško

Ak majú vaše alergie komplikovaný priebeh, prekrytie horných dýchacích ciest by mohlo pomôcť odfiltrovať niektoré z najmenších peľových častíc. Parikhová radí, aby ste zvážili nosenie rúška aspoň pri upratovaní v domácnosti, aby ste nevdychovali veľa prachu a zvieracej srsti. Hoci sú tieto dráždivé látky oddelené od tých sezónnych, stále môžu spôsobovať rovnaké príznaky. „Za zváženie stojí aj nosenie klobúkov a slnečných okuliarov, keď ste vonku,“ povedala Weisová. „Môžete sa tak chrániť pred priamym kontaktom s peľom najmä v oblasti očí,“ dodala.

Sezóna alergií je tu:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Cvičenie si nechajte na večer alebo cvičte vo vnútri

Aspoň raz je dobré nebyť ranné vtáča. Hladina peľu má tendenciu stúpať ráno, preto odborníci odporúčajú vyhýbať sa vonkajším aktivitám medzi 5:00 a 10:00. Nechajte si beh alebo jazdu na bicykli na neskoré popoludnie alebo najlepšie po dažďovej prehánke, keď je množstvo peľu nižšie.

Po príchode domov sa ihneď prezlečte

Peľ sa môže dostať všade, čiže do vlasov, na oblečenie aj na topánky. Parikhová uviedla, že ak ste boli počas dňa vonku, mali by ste sa hneď po príchode domov prezliecť. Pomôže vám to minimalizovať množstvo peľu, ktoré ste si so sebou priniesli. „Ak sú vaše alergie naozaj silné, môžete sa dokonca osprchovať,“ doplnila Weisová. A možno to znie ako samozrejmosť, ale podľa Mayo Clinic je lepšie, ak sa budete vyhýbať sušeniu bielizne vonku. Prať bielizeň by ste mali po každom použití.

Sezóna alergií je tu:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Ak sa cítite zle, navštívte odborníka

„Ak naozaj trpíte dlhodobými alergiami alebo sa váš stav zhoršuje, možno by ste mali navštíviť alergológa,“ povedala Parikhová. „Môže vám predpísať imunoterapiu, ktorá v podstate časom znecitlivie váš organizmus, aby ste na peľ vôbec nereagovali,“ vysvetľuje Weisová. Hoci ľudia s ťažkými alergiami budú zrejme vždy užívať lieky, imunoterapia môže výrazne znížiť závažnosť príznakov. Hlavným cieľom je pomôcť pacientom, aby prvotná reakcia na peľ nebola taká veľká a agresívna.

Viac o téme: TipyAlergológSezónna alergia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu