Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Zdravotná sestra prezradila, prečo by ste sa nemali báť smrti: Takto sa cítia umierajúci

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LOS ANGELES - Paliatívna sestra Julie McFaddenová prezradila, prečo by sme sa nemali báť smrti a podrobne opísala všetko, čo sa deje s ľuďmi v posledných hodinách ich života. Vďaka postrehom, ktoré pomáhajú destigmatizovať proces umierania, si na sociálnych sieťach získala milióny priaznivcov.

Štyridsaťjedenročná registrovaná zdravotná sestra Julie McFaddenová z Los Angeles nedávno zverejnila na YouTube video s názvom „Prečo by ste sa nemali báť umierania.“ Táto špecialistka na paliatívnu starostlivosť v ňom vysvetlila, že telo má zabudované mechanizmy, ktoré sa vypnú v čase, keď sa telo pripravuje na proces umierania, aby bol jeho priebeh pokojný. „Nebojím sa smrti a je za tým veda. Naše telo nám biologicky pomáha zomrieť a je to skutočnosť, ktorú som videla a naučila som sa ju za tie roky ako hospicová sestra. Naše telo je doslova stvorené na to, aby zomrelo,“ povedala.

V období šiestich mesiacov pred smrťou sa telo začína pomaly vypínať a človek, ktorý sa blíži k smrti, začne menej jesť, menej piť a viac spať. Vysvetlila, že toto všetko sa deje preto, lebo sa zvyšuje hladina vápnika, ktorá spôsobuje ospalosť. „Z biologického hľadiska, keď telo vie, že sa blíži koniec života, tieto mechanizmy sa vypnú. Ľudia zvyčajne nepociťujú hlad a smäd, čo pomáha organizmu pomaly sa vypínať,“ priblížila a doplnila, že dôvod, prečo sa smrť zdá blízkym taká konfrontujúca, spočíva v tom, že naše vnímanie je skreslené - v skutočnosti umierajúci zvyčajne netrpí.

„Vidíme, čím prechádza a keďže nie sme v umierajúcom tele, môže to byť naozaj desivé a myslíme si, že to musí byť zlý pocit. Ale keď je niekto v tele umierajúceho, je to iné, pretože neje, nepije a cíti sa prirodzene. Sú prípady, keď choroba, ktorú človek prežíva, môže spôsobovať symptómy a je to ťažšie, pretože zomiera na určitú diagnózu. Ale skutočný proces, ktorým telo prechádza, aby mu pomohlo zomrieť, mu vlastne pomáha,“ podelila sa o svoje skúsenosti. Ďalej uviedla, že počas svojej starostlivosti o umierajúcich, im nemusela podávať lieky proti bolesti, pretože sa cítili úplne v pohode.

Dodala, že samotná smrť je dokonca upokojujúca, pretože keď sa chystáte naposledy vydýchnuť, váš organizmus uvoľňuje hormóny šťastia. „Telo sa pomaly dostáva do takzvanej ketózy, pri ktorej sa uvoľňujú endorfíny. Tie v tele človeka tlmia bolesť, otupujú nervy a zároveň mu dodávajú pocit eufórie, takže sa cíti dobre. Existuje mnoho dôvodov, prečo sa nebojím smrti, vrátane biologických, metabolických a fyziologických vecí, ktoré sa dejú v tele a ktoré ma naozaj, ale naozaj upokojujú,“ prezradila.

Viac o téme: SmrťZdravotná sestraUmieranie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu