Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

MIMORIADNY ONLINE Ukrajina varovala pred tajnou operáciou v jadrovej elektrárni: Zelenskyj vyzýva na dodržiavanie sankcií

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

KYJEV - Ukrajinské vojenské velenie varovalo v nedeľu pred možnou operáciou pod falošnou vlajkou, ku ktorej by mohlo dôjsť v nasledujúcich dňoch v Záporožskej jadrovej elektrárni (ZAES) na Ukrajine. Informuje o tom správa z agentúry DPA. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 781

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 781 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

20:43 Poľsko a Dánsko sa budú ďalej snažiť mobilizovať krajiny EÚ za účelom získania pomoci pre Ukrajinu. Zhodli sa na tom v pondelok vo Varšave premiéri týchto krajín Donald Tusk a Mette Frederiksenová, uvádza agentúra PAP.

20:32 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok vyzval spojencov, aby voči Ukrajine preukázali rovnakú "jednotu" ako voči Izraelu, ktorý s podporou Západu cez víkend odrazil mohutný dronový a raketový útok iránskej armády.

Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (4)
Volodymyr Zelenskyj  (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky))

20:27 Európska komisia (EK) v pondelok prijala návrh vykonávacieho rozhodnutia Rady EÚ, ktorý pozitívne hodnotí Plán pre Ukrajinu, čiže komplexnú reformnú a investičnú stratégiu Ukrajiny na nasledujúce štyri roky. Tento krok pripravuje pôdu pre pravidelnú a predvídateľnú podporu EÚ Ukrajine v rámci Nástroja pre Ukrajinu až do výšky 50 miliárd eur.

20:07 Nórsko uzavrelo bezpečnostnú dohodu s Ukrajinou. Oznámil to v pondelok nórsky minister zahraničných vecí Espen Barth Eide."Nórsko bude Ukrajine poskytovať dlhodobú vojenskú, politickú, finančnú a humanitárnu pomoc," povedal Eide po tom, ako sa v Kyjeve stretol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Predmetnú dohodu označil za prejav "jasného politického záväzku" Osla stáť aj naďalej pri Ukrajine, rovnako ako od začiatku ruskej invázie.

19:43 Počas bojov v blízkosti mesta Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny koncom marca padol ukrajinský historik a administrátor ruskojazyčnej sekcie Wikipédie Jurij Luščaj. V pondelok o tom informovala stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

18:12 Holandsko vyčlenilo 4,7 miliardy dolárov na podporu Ukrajiny do roku 2026.

17:50 Ruský útok na dedinu Charkovskej oblasti zabil 2 ľudí.

16:39 Premiér Shmyhal odmieta petíciu požadujúcu poskytnutie prostriedkov na telefonovanie ozbrojeným silám.

15:53 Známeho ruského disidenta Olega Orlova, ktorý bol nedávno odsúdený na 2,5 roka väzenia za údajnú diskreditáciu ruskej armády, previezli v noci na 12. apríla do väzenského tábora v meste Samara.

15:06 Ukrajina vyčlení v roku 2024 na nákup zbraní 6 miliárd dolárov.

14:18 Nové sankcie zamerané na ruské kovy, ktoré na Moskvu uvalili Spojené štáty a Británia, nebudú mať vplyv na možnosti ruského hlinikárenského koncernu Rusal dodávať hliník na svetové trhy. Uviedla to v pondelok samotná spoločnosť.

12:33 Väčšina ľudí si myslí, že Česká republika prijala viac utečencov z Ukrajiny, ako je schopná zvládnuť, uvažuje tak 58 percent ľudí. Podľa zhruba tretiny je situácia primeraná a päť percent zastáva názor, že Česko prijalo menej utečencov, ako by mohlo zvládnuť. Vyplýva to z prieskumu Centra pre výskum verejnej mienky (CVVM), ktorého výsledky dnes agentúra zverejnila. Ministerstvo vnútra na začiatku apríla oznámilo, že v ČR je teraz okolo 339-tisíc utečencov z Ukrajiny s dočasnou ochranou. Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022 vydalo Česko takmer 600-tisíc dočasných ochrán, zanikla ich polovica.

12:14 Rusko je mimoriadne znepokojené eskaláciou napätia na Blízkom východe a vyzýva všetky krajiny v regióne na zdržanlivosť, uviedol dnes podľa ruskej štátnej agentúry TASS hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Reagoval tak na sobotňajší vzdušný útok Iránu proti Izraelu. Rusko, ktoré už vyše dva roky vedie rozsiahlu vojenskú agresiu proti Ukrajine, je v prípade situácie na Blízkom východe podľa Peskovho "výlučne pre politické a diplomatické" urovnanie.

12:02 Štyria ľudia zahynuli pri ruskom ostreľovaní mesta Siversk vo východoukrajinskej Doneckej oblasti. Uviedol to v pondelok tamojší gubernátor Vadym Filaškin, informuje o tom správa z agentúry AFP.

Siversk čelil ostreľovaniu v nedeľu večer. "Zahynuli štyria muži vo veku od 36 do 86 rokov," napísal Filaškin v príspevku na sociálnej sieti.

8:18 Ruské armádne velenie sa podľa analytikov z amerického Inštitútu pre výskum vojny (ISW) bude pri dobýjaní Časiv Jaru v Doneckej oblasti snažiť využiť to, že sa Ukrajina potýka s kritickým nedostatkom munície. Vďaka tomu môžu Rusi postupovať rýchlejšie ako počas operácií pri Bachmute, ktorý ovládli vlani v máji po mnohých mesiacoch krvavých bojov, alebo pri Avdijivke, ktorá padla do ich rúk tento rok vo februári.

6:16 Ruské sily zaútočili na sedem komunít v severovýchodnej oblasti Sumy na Ukrajine, pričom zabili jednu osobu, informovala regionálna správa 14. apríla. Zaznamenali najmenej 76 výbuchov. Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

Ukrajina varovala pred tajnou operáciou v Záporožskej jadrovej elektrárni

Najväčšia jadrová elektráreň svojho druhu v Európe a tretia najväčšia na svete, nachádzajúca sa v juhoukrajinskej Záporožskej oblasti, je pod ruskou okupáciou od začiatku vojenskej invázie Ruska na Ukrajinu vo februári 2022.

Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl v nedeľu v príspevku na sociálnej sieti Facebook uviedol, že prostredníctvom spomínanej operácie by za akúkoľvek udalosť, ku ktorej by došlo v ZAES, bola pripísaná zodpovednosť Ukrajine.

"Rusko je jediným teroristom na svete, ktorý drží ako rukojemníka jadrovú elektráreň a využíva ju na vydieranie Ukrajiny i celého sveta," uviedlo ukrajinské vojenské velenie. Nik iný okrem Ruska nepriviedol svet tak blízko k úmyselnej jadrovej katastrofe, uvádza sa ďalej v príspevku.

Rusko a Ukrajina sa dlhodobo navzájom obviňujú z pokusov vyprovokovať incident v Záporožskej jadrovej elektrárni, pripomína DPA. Boje už niekoľkokrát vyústili do katastrofy, keďže ruskí vojaci okolie elektrárne krátko po začatí invázie na Ukrajinu zamínovali.

Rusko medzitým naďalej podniká intenzívne útoky na ukrajinské mestá, píše DPA. V meste Nikopol neďaleko od ZAES sa v dôsledku ruskej delostreleckej paľby utrpeli zranenia najmenej štyria ľudia a viacero domov začalo horieť.

V Dnepropetrovskej oblasti na juhovýchode Ukrajiny utrpelo v nedeľu zranenia 15 ľudí v dôsledku padajúcich trosiek zo zostrelenej ruskej riadenej strely. Došlo tiež k poškodeniu zhruba 30 obytných budov, uviedli predstaviteľa tamojšej oblastnej vojenskej správy na platforme Telegram. V noci na nedeľu došlo medzitým opäť k intenzívnym dronovým útokom na veľkomesto Charkov na severovýchode Ukrajiny, cieleným na kritickú infraštruktúru.

Zelenskyj vyzval Západ na dôslednejšie dodržiavanie sankcií voči Rusku

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu vyzval západné krajiny, aby urobili viac pre dodržiavanie sankcií v záujme zabrániť ruskému "terorizmu" na Ukrajine. Informuje agentúra DPA. Každá raketa, ktorá dopadne na Ukrajinu, obsahuje komponenty pochádzajúce od spoločností v ďalších krajinách a dovezené cez územie krajín susediacich s Ruskom, podotkol Zelenskyj v pravidelnom večernom videoposolstve.

"Všetko toto sa musí a dá zastaviť: súhlas s terorom, schopnosť teroristov hľadať komplicov po celom svete a všetky formy samotného ruského teroru," dodal. Ukrajinský prezident zároveň vyzval na väčšiu podporu Západu v oblasti obrany voči ruským vzdušným a raketovým útokom Ruska. Poukázal pritom na z veľkej časti úspešnú obranu voči iránskym útokom na Izrael v noci na nedeľu.

Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (4)
Volodymyr Zelenskyj  (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

"Celý svet vidí, čo je to skutočná obrana. Vidí, že je to uskutočniteľné," zdôraznil. Ako dodal, svet tiež videl, že Izrael nebol vo svojej obrane sám a bol podporovaný svojimi spojencami. "A keď Ukrajina hovorí, že jej spojenci by nemali zatvárať oči pred ruskými raketami a dronmi, znamená to, že je potrebná akcia - odvážna," uviedol Zelenskyj.

Pomoc Ukrajine je však podľa neho stále obmedzená a Rusko má stále prístup ku kritickým komponentom potrebným na výrobu rakiet a dronov. Zelenskyj zdôraznil, že čím dlhšie je pomoc Kyjevu odkladná, tým väčšie sebavedomie nadobudne ruská armáda, cituje DPA. "Ukrajina, Blízky východ a všetky ostatné časti sveta si rovnako zaslúžia spravodlivý a trvácny mier," uzavrel Zelenskyj.

Viac o téme: VojnaBojeútokyRuskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu