Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Čína chce posilniť strategickú spoluprácu s Ruskom, tvrdí to Wang I: Lavrov kritizuje sankcie Západu

Sergej Lavrov a Wang I Zobraziť galériu (4)
Sergej Lavrov a Wang I (Zdroj: SITA/Tlačová služba ruského ministerstva zahraničných vecí prostredníctvom telegramu AP)

PEKING - Čína chce posilniť strategickú spoluprácu s Ruskom pod vedením prezidenta Vladimira Putina, povedal podľa ruskej štátnej agentúry TASS šéf čínskej diplomacie Wang I po stretnutí so svojím ruským náprotivkom Sergejom Lavrovom v Pekingu.

"Ako priateľský sused Ruska a všestranný strategický partner budeme rozhodne podporovať stabilný rozvoj a obrodu Ruska pod vedením prezidenta Putina," povedal podľa TASS čínsky minister s tým, že "strategickú spoluprácu" plánujú obe krajiny posilňovať aj na globálnej scéne.

archívne video

Robert Fico reaguje na stretnutie Juraja Blanára s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom (Zdroj: Facebook/Robert Fico)

Lavrov podľa agentúry Interfax povedal, že obe krajiny budú aj naďalej spolupracovať v boji proti terorizmu. Poďakoval svojmu náprotivku za sústrasť v súvislosti s útokom na koncertnú sieň v Crocus City Hall v Krasnogorsku na okraji Moskvy z 22. marca, ktorý si podľa ruských úradov vyžiadal najmenej 144 mŕtvych.

Lavrov dnes končí dvojdňovú návštevu Pekingu. Naposledy Čínu navštívil vlani na jeseň, predtým sa s Wangom I zišiel v Moskve.

Sergej Lavrov
Zobraziť galériu (4)
Sergej Lavrov  (Zdroj: SITA/Tlačová služba ruského ministerstva zahraničných vecí prostredníctvom agentúry AP)

Peking je teraz najvýznamnejším spojencom Ruska, ktoré kvôli svojmu vojnovému ťaženiu proti Kyjevu čelí západným sankciám. Čína tieto opatrenia kritizuje a odmieta ruskú inváziu na Ukrajinu odsúdiť, zároveň však ťaží z nižších cien za ropu a plyn, ktorú už Rusko nemôže predávať do Európy.

Lavrov v Číne kritizoval protizákonné sankcie Západu

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v utorok v Pekingu na stretnutí so svojím čínskym rezortným kolegom Wang Im kritizoval "protizákonné sankcie" Západu voči Rusku a ďalším krajinám. Ako uviedla agentúra AFP, Západ podľa Lavrova "uplatňuje nezákonné sankcie voči viacerým štátom, medzi nimi je samozrejme aj Rusko". Lavrov na tlačovej konferencii dodal, že táto politika sa začína aktívne uplatňovať aj voči Číne.

Lavrov na rokovaniach v Pekingu konštatoval, že vďaka lídrom Číny a Ruska - Si Ťin Pchingovi a Vladimirovi Putinovi - dosiahli vzťahy medzi Ruskom a Čínou bezprecedentnú úroveň. Ozrejmil, že blízkosť či zhoda prístupov Ruska a Číny k riešeniu kľúčových problémov doby dáva základ pre posilnenie strategickej koordinácie na svetovej scéne. Doplnila, že takáto interakcia v medzinárodných záležitostiach "umožňuje efektívne riešiť spoločné problémy interne aj externe".

Sergej Lavrov a Wang I
Zobraziť galériu (4)
Sergej Lavrov a Wang I  (Zdroj: SITA/Tlačová služba ruského ministerstva zahraničných vecí prostredníctvom agentúry AP)
Po rokovaniach s Wang Im Lavrov na tlačovej konferencii informoval, že "zo zrejmých dôvodov" na nich venovali veľa času krokom Číny a Ruska na medzinárodnej scéne. Lavrov sa okrem iného vrátil k plánu Číny na urovnanie konfliktu na Ukrajine. Podľa neho "12 bodov, ktoré Čína predložila minulý rok, jasne formuluje potrebu pomenovať základné príčiny tohto konfliktu a snažiť sa tieto dôvody odstrániť predovšetkým v kontexte zaistenia rovnakej a nedeliteľnej bezpečnosti, a to aj v Európe, ale i vo svete ako celku".

Šéfovia diplomacií diskutovali aj o situácii na Blízkom východe po vypuknutí vojny medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas. Obe strany sa súčasne zhodli, že budú pokračovať v spolupráci v boji proti terorizmu, a to aj prostredníctvom multilaterálnych mechanizmov.

Sergej Lavrov a Wang I
Zobraziť galériu (4)
Sergej Lavrov a Wang I  (Zdroj: SITA/Tlačová služba ruského ministerstva zahraničných vecí prostredníctvom telegramu AP)

Lavrov sa pekinskému vedeniu osobitne poďakoval za podporu prejavenú Moskve po teroristickom útoku na koncertno-zábavný komplex Crocus City Hall v metropolitnej oblasti Moskvy, pri ktorom prišlo o život 144 ľudí a 551 ich bolo zranených. Vo vyšetrovacej väzbe je 11 podozrivých vrátane štyroch vykonávateľov útoku.

K útoku z 22. marca sa opakovane prihlásil Islamský štát. Moskva však naďalej hľadá spojenie medzi útočníkmi a Ukrajinou, prípadne Západom. Ruské obvinenia, nepodložené dôkazmi, Kyjev aj Washington odmietli.

Viac o téme: VzťahyPosilnenieRuskoČínaStrategická spolupráca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu