Piatok7. jún 2024, meniny má Róbert, zajtra Medard

Peking podporuje konanie volieb v Zimbabwe

(Zdroj: SITA)

PEKING - Čína vyjadrila v utorok obavy z násilia v Zimbabwe a dúfa, že druhé kolo prezidentských volieb prebehne hladko napriek tomu, že opozičný líder sa na ňom nezúčastní.

Čínu často obviňujú z uprednostňovania obchodných záujmov na úkor ľudských práv, keďže je odberateľom veľkého množstva afrických prírodných zdrojov. Bezpečnostná rada OSN v pondelok deklarovala, že férové prezidentské voľby v Zimbabwe nie sú možné pre "kampaň násilia", ktorú rozpútal súčasný prezident Robert Mugabe.

"Čína má takisto obavy o situáciu v Zimbabwe," povedal hovorca ministerstva zahraničných vecí Liu Ťian-čchao na tlačovom brífingu, keď sa ho novinári opýtali, či jeho krajina napriek Tsvangiraiovej neúčasti stále podporuje voľby. "Dúfame, že relevantné strany uprednostnia národné a ľudové záujmy... a budú pokračovať v riešení svojich problémov prostredníctvom dialógu a iných mierových ciest tak, aby prezidentské voľby prebehli hladko a pomohli k obnoveniu národnej stability," povedal Liu.

Organizácie zaoberajúce sa ľudskými právami uvádzajú, že desaťtisíce obyvateľov Zimbabwe museli opustiť svoje domovy a 85 ich prišlo o život počas predvolebného násilia.

Čína je hlavným obchodným partnerom Zimbabwe a doteraz neodsúdila režim 84-ročného Mugabeho, ktorý v tejto africkej krajine vládne tvrdou rukou už od získania nezávislosti v roku 1980. Čína čelila kritike aj v prípade inej africkej krajiny - Sudánu - pre jej zdržanlivý postoj v otázke humanitárnej krízy v Darfúre. Peking je hlavným odberateľom sudánskej ropy.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu