Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Apokalypsa v Rusku: FOTO Po pretrhnutí priehrady tisíce ľudí evakuovaných a prívalový dážď neustáva!

Rýchlo sa topiaci sneh spôsobil nárast hladín riek a záplavy až v 39 regiónoch Ruskej federácie
Rýchlo sa topiaci sneh spôsobil nárast hladín riek a záplavy až v 39 regiónoch Ruskej federácie (Zdroj: X/nexta)

ORSK – Rýchlo sa topiaci sneh spôsobil nárast hladín riek a záplavy až v 39 regiónoch Ruskej federácie. Zatopených je viac ako 10 400 budov a tisíce ľudí muselo byť evakuovaných. Úrady však počítajú s ďalšími záplavami, čo uviedlo aj ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie, informovala agentúra AP.

V niekoľkých regiónoch v Rusku očakávajú do 11. apríla ďalší nárast priemerných denných teplôt, čo by mohlo viesť k zaplaveniu ďalších nízko položených oblastí. Najvážnejšia situácia nastala v meste Orsk v Orenburskej oblasti, kde po pretrhnutí priehrady na rieke Ural sa vylieva aj ďalšia rieka Elšanka. Podľa stanice Rádio Sloboda (RFE/RL) to v noci na pondelok oznámil primátor mesta Vasilij Kozupica, ktorý vyzval obyvateľov, aby sa evakuovali na bezpečné miesto. Situáciu v meste úrady označili za kritickú. Tlačová služba guvernéra Orenburgu uviedla, že 4208 ľudí vrátane 1019 ľudí bolo evakuovaných a z dôvodu záplav bolo poškodených 2500 domov, uviedol britský the Guardian.

Výzva pre záchranné zložky na posilnenie a modernizáciu kapacít a infraštruktúry na zvládnutie katastrof vo výške 65 mil. eur (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Úrady informovali, že v súvislosti so záplavami požiadalo o pomoc 99 ľudí vrátane 18 detí, 6 dospelých a tri deti museli hospitalizovať. V meste Orsk zomreli štyria ľudia. V niektorých štvrtiach Orska voda dosahuje až po okná domov na prvom poschodí, ľudia sa po meste presúvajú na lodiach. Kvôli povodni všetky školy prešli na dištančné vyučovanie. Pre povodeň prerušila prevádzku aj miestna ropná rafinéria.

Stabilizácia situácie sa očakáva až po 20. apríli, uviedla vo vyhlásení tlačová služba Orenburskej oblasti.

Hrádze na brehu rieky Ural v Orsku boli vybudované v roku 2014, aby mesto chránili pred povodňami. V tomto roku však musela vodná elektráreň zvýšiť vypúšťanie vody z priehrady. Hrádze v Orsku ale takýto tlak vody nevydržali. Pretrhli sa v piatok večer po prívalovom daždi. Ruské úrady začali v tejto súvislosti trestné stíhanie vo veci "nedbanlivosti a porušenia bezpečnostných predpisov pri výstavbe".

Záplavy po pretrhnutí hrádze v Rusku zasiahli aj susedný Kazachstan. Tamojší prezident Kasym-Žomart Tokajev ich označil za potenciálne najhoršiu prírodnú katastrofu v Kazachstane za uplynulých 80 rokov.

Viac o téme: ZáplavyPriehradaRuskoOrsk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu