Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

MIMORIADNY ONLINE Situácia so záplavami v meste Orsk po pretrhnutí hrádze je kritická

Volodymyr Zelenskyj Zobraziť galériu (3)
Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: TASR/AP/Russian Emergency Ministry Press Service)

KYJEV/MOSKVA - Ak budú ruské útoky pokračovať terajšou intenzitou, mohli by Ukrajine dôjsť rakety, ktoré používa na obranu, je presvedčený ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Jeho slová z rozhovoru s ukrajinskou televíziou priniesla dnes agentúra Reuters. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 773

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 773 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:58 Vojenská spravodajská služba popiera, že by sa podieľala na výbuchu dronu v jadrovej elektrárni Záporoží. "Ukrajina nie je zapojená do provokácií na území okupovaného závodu," povedal hovorca Andrij Jusov a dodal, že ruské útoky pod falošnou vlajkou sú častým javom.

21:34 Útoky ukrajinských bezpilotných lietadiel na ruské územie sa začali v máji 2023 s nedávnym nárastom útokov na ropné rafinérie za posledný marec. Podľa Bloombergu najnovšie útoky celkovo narušili 12-14 % ruskej rafinérskej kapacity.

21:16 Regionálny vojenský úrad v Odese vyšetruje správy miestnych médií o 14-ročnom chlapcovi zadržiavanom mužmi vo vojenských uniformách, uviedol úrad 7. apríla.

20:45 Nepriateľská obrnená skupina 23 Rusov podporovaná tankom a 4 obrnenými transportérmi sa pokúsila zaútočiť na pozície ukrajinských obranných síl.

20:29 Zahraniční partneri pridelili viac ako 700 miliónov dolárov na odmínovanie na Ukrajine, informovalo ministerstvo pre reintegráciu 7. apríla. Medzi kľúčových darcov patria USA, Švajčiarsko, Nórsko, krajiny EÚ a Japonsko. Odmínovacia koalícia pre Ukrajinu zahŕňa asi 20 krajín.

19:43 Bývalý americký prezident Donald Trump súkromne povedal, že by mohol ukončiť ruskú vojnu nátlakom na Ukrajinu, aby odstúpila Krym a Donbas Moskve, informoval 7. apríla Washington Post s odvolaním sa na zdroje. Trump opakovane povedal, že v prípade zvolenia za prezidenta by mohol ukončiť ruskú vojnu do 24 hodín bez toho, aby špecifikoval kroky na dosiahnutie mierovej dohody medzi Kyjevom a Moskvou.

19:26 Generálna prokuratúra začala vyšetrovanie videa, ktoré údajne ukazuje, že ruskí vojaci zastrelili troch zajatých a neozbrojených ukrajinských vojakov neďaleko mesta Krynky v Chersonskej oblasti.

19:04 Priemerný ruský počet zabitých a zranených v akcii klesol na 913 za deň, informovalo ministerstvo obrany Spojeného kráľovstva vo svojej spravodajskej aktualizácii zo 7. apríla. Pokles strát korešponduje s menším počtom hlásených útokov za posledný mesiac, uvádza správa.

18:43 Vedenie Ruskom okupovanej Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES) tvrdí, že na komplex elektrárne v nedeľu zaútočili ukrajinské drony. Kyjev sa k tomuto obvineniu zatiaľ nevyjadril. Informovala o tom agentúra AP.

18:18 Rusko stratilo sedem vojenských lietadiel počas ukrajinského dronového útoku z 5. apríla na leteckú základňu Yeysk v Krasnodarskom kraji, uviedol zdroj z ukrajinskej vojenskej rozviedky (HUR) pre Kyjev Independent 7. apríla. Ukrajinské sily zaútočili 5. apríla na tri ruské letiská s neidentifikovanými dronmi. Spoločná operácia vojenskej rozviedky a ozbrojených síl zasiahla letiská Yeysk, Engels-2 a Kursk.

17:37 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu vyhlásil, že Ukrajina prehrá vo vojne s Ruskom, ak Kongres USA nechváli ďalšiu vojenskú pomoc pre Kyjev. Informuje o tom agentúra AFP.

17:20 Ukrajina potrebuje pokročilé systémy protivzdušnej obrany na ochranu svojej energetickej infraštruktúry pred útokmi ruských rakiet a bezpilotných lietadiel s cieľom zabrániť výpadkom elektriny, keďže dopyt po elektrine sa toto leto blíži k zimnej špičke, uviedol 6. apríla minister energetiky German Galuščenko.

16:34 Viacnásobné ruské raketové útoky na Charkov, druhé najväčšie mesto na Ukrajine, zranili 7. apríla štyroch ľudí, informoval guvernér Charkovskej oblasti Oleh Syniehubov. Ruský útok zasiahol priemyselnú zónu a centrálny park v meste. Charkov, približne 40 kilometrov južne od ruských hraníc, čelí útokom takmer každý deň.

14:57 Situácia v meste Orsk, kde po pretrhnutí hrádze vypukli záplavy, je "kritická". Vyhlásil to v nedeľu ruský minister pre mimoriadne situácie Alexander Kurenkov, informuje agentúra AFP.

14:20 Nemecko používa stíhačky, aby zachytili ruské lietadlá letiace nad Baltským morom. Nemecké letectvo oznámilo neskoro 6. apríla, že zakódovalo svoje bojové lietadlá, aby zachytili ruské lietadlo II-20 letiace nad Baltským morom bez transpondéra. Stíhačky vzlietli zo základne v Lielvarde, lotyšskom meste asi 50 kilometrov juhovýchodne od Rigy.

13:47 Začiatkom leta zaútočí Rusko na Donbas, tvrdí Budanov.

13:22 Ďalšia ropná rafinéria v Rusku zastavila prevádzku.

13:17 Rusko obnovuje raketové útoky na Charkov.

12:56 Situácia v okolí mesta Časiv Jar v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny je "zložitá a napätá". Uviedla to v nedeľu ukrajinská armáda, podľa ktorej sú však ruské sily "na ústupe".

12:34 Ruský útok na Huliaipole v Záporožskej oblasti zabil 3 ľudí a 1 zranil.

12:06 V Charkove bolo počuť dva výbuchy, informuje starosta Ihor Terekhov.

11:48 Traja civilisti boli zabití v nedeľu ráno pri ruskom útoku na obec Huľajpole ležiacu na frontovej línii v Záporožskej oblasti na juhovýchode Ukrajiny. Oznámil to tamojší gubernátor Ivan Federov."Dvaja muži a žena zomreli pod troskami vlastného domu, ktorý bol zasiahnutý ruským delostreleckým granátom," uviedol Federov na sociálnej sieti Telegram.

10:33 Ukrajina cez noc zostrelila 17 ruských bezpilotných lietadiel v centrálnych a východných regiónoch.

9:50 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov navštívi v pondelok a utorok Čínu ako kľúčového diplomatického a ekonomického partnera Moskvy. V nedeľu o tom informovala ruská diplomacia vo vyhlásení."V dňoch 8. a 9. apríla absolvuje minister zahraničných vecí Ruskej federácie Sergej Lavrov oficiálnu návštevu v Čínskej ľudovej republike, počas ktorej sú plánované rokovania s (jeho čínskym náprotivkom)... Wang Im,“ uviedlo ministerstvo zahraničných vecí.

9:29 Kanada zvýši pomoc Ukrajine v čase meškania USA.

8:12 USA tvrdia, že severokórejské rakety prechádzajú hodnotným testovaním na bojisku na Ukrajine.

7:20 Ruský útok na Charkov zranil 3 ľudí.

6:37 USA varujú spojencov pred čínskym poskytovaním geopriestorových spravodajských informácií Rusku.

6:05 Rusko zaútočilo na 9 komunít v oblasti Sumy.

Zelenskyj: Ak budú ruské útoky pokračovať, mohli by Ukrajine dôjsť rakety

"Ak budú (na Ukrajinu) útočiť každý deň tak ako posledný mesiac, môžu nám dôjsť rakety a partneri to vedia," povedal Zelenskyj.Poznamenal tiež, že by jeho krajina, ktorá sa už vyše dva roky bráni ruskej agresii, ku kompletnej ochrane potrebovala 25 batérií protivzdušnej obrany Patriot. Teraz si podľa neho musí vyberať, aké miesta bude chrániť.

Ukrajinský prezident ďalej vyjadril nádej, že americký Kongres nakoniec predsa len schváli ďalší balík pomoci jeho krajine. Tomu už niekoľko mesiacov bránia predovšetkým vnútropolitické spory medzi americkými demokratmi a republikánmi. Bez ďalšej americkej pomoci je podľa odborníkov pre Ukrajinu čoraz ťažšie čeliť ďalším ruským útokom.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu