Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

MIMORIADNY ONLINE Pri nočnom útoku na Charkov zahynulo šesť ľudí: Ukrajinským silám sa darí úspešne brániť Časiv Jar

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR/AP/Andriy Andriyenko)

KYJEV - Šesť obetí a najmenej desať zranených si vyžiadal nočný ruský dronový útok na druhé najväčšie ukrajinské mesto Charkov. Uviedli to v sobotu miestne úrady, informuje o tom agentúra AFP. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

VIDEO Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 772

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 772 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

ONLINE 

21:59 Tadžické ministerstvo zahraničných vecí v sobotu odmietlo tvrdenie vysokopostaveného ruského bezpečnostného predstaviteľa o tom, že ukrajinské veľvyslanectvo v tadžickom hlavnom meste Dušanbe verbuje žoldnierov na boj proti Rusku. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry Reuters. "Poznamenávame, že toto tvrdenie ruského predstaviteľa nemá žiadny základ," citovali ruské médiá hovorcu tadžického ministerstva zahraničných vecí Šochina Samadiho.

20:27 Ruské útoky v Doneckej oblasti zabili 3 ľudí a 2 zranili.

19:30 "Ukrajina potrebuje 25 protilietadlových raketových systémov Patriot a informovala o tom všetkých západných partnerov," povedal Zelenskyj.

18:36 Zelenskyj sa stretol s dvojstrannou delegáciou amerického Kongresu a vyzval na schválenie zákona o pomoci Ukrajine.

18:30 Ruský útok na Odeský okres zabil človeka.

18:25 Ukrajinskí pohraničníci úspešne zničili auto patriace ruskej armáde na juhu Ukrajiny.

17:44 Chcem ospravedlniť politiku Kremľa. Útočníci berú tínedžerov na fórum v Rusku.

16:55 Holandsko odhalilo načasovanie a množstvo dodávok lietadiel ukrajinským ozbrojeným silám.

16:13 Rusko sa dnes ráno stalo terčom útoku.

15:25 Rusko v sobotu odsúdilo ako provokáciu dronový útok na vojenský objekt proruských separatistov v moldavskom odštiepeneckom regióne Podnestersko. Moskva zároveň vyzvala na vyšetrenie útoku, informujeme podľa správy agentúry Reuters.

Tzv. kamikadze dron zasiahol vojenský objekt patriaci podnesterskému ministerstvu obrany, ktorý leží len šesť kilometrov od hraníc s Ukrajinou, oznámilo v piatok podnesterské ministerstvo pre štátnu bezpečnosť. Z útoku však priamo neobvinilo Kyjev. Frontová línia je pritom vzdialená od moldavských východných hraníc približne 200 kilometrov.

15:09 Záchranári, ktorí zomreli v dôsledku ruského útoku, sa rozlúčili v Charkove.

14:31 Peniaze z Ruska politikom v Európe prúdili do Česka cez Poľsko. Nemeckej investigatívnej skupine Correctiv to povedal predseda českého parlamentného výboru pre bezpečnosť Pavel Žáček (ODS). Ten tiež spresnil, že to boli stovky tisíc eur až jeden milión eur (až 25 miliónov). Aféra, ktorá sa týka podozrenia z úplatkov od proruskej siete, najviac doľahla na spolkového poslanca pravicovo populistickej Alternatívy pre Nemecko (AfD) Petra Bystronu. Ten tento týždeň odmietol, že by od Rusov či od teraz zablokovanej proruskej platformy Voice of Europe bral peniaze. Žiačik ČTK oznámenie potvrdil a doplnil, že podrobnejšie by sa operáciou Bezpečnostnej informačnej služby (BIS) mal parlamentný výbor zaoberať 25. apríla.

14:26 Ruské úrady evakuovali viac ako 4000 ľudí v ruskej Orenburskej oblasti z dôvodu záplav, ktoré vypukli po piatkovom pretrhnutí priehrady v meste Orsk neďaleko hraníc s Kazachstanom. Oznámila to v sobotu tamojšia regionálna administratíva, informuje TASR podľa správy agentúry AFP. Tlačová služba gubernátora Orenburskej oblasti uviedla, že záchranné zložky evakuovali 4208 osôb vrátane 1019 detí. Dodala, že záplavy postihli viac ako 2500 domov.

13:21 Ostré boje prebiehajú východne od Chasiv Jar v Doneckej oblasti, keď sa ruské sily pokúšajú prelomiť ukrajinskú obranu, uviedol 6. apríla vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Oleksandr Syrskyi.

13:00 Ukrajinská armáda stále kontroluje mesto Časiv Jar v Doneckej oblasti aj napriek pokusom ruských síl o prelomenie ukrajinskej obrany. Oznámil to v sobotu hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskyj, informuje o tom agentúra Reuters.

12:43 Od otvorenia ukrajinského čiernomorského koridoru v auguste 2023 bolo prepravených viac ako 36 miliónov metrických ton tovaru, uviedol 6. apríla minister infraštruktúry Oleksandr Kubrakov.

12:06 Ropovod pri ruskom meste Azov v Rostovskej oblasti, ktorý privádzal ropné produkty do tankerov v prístave Azovského mora, vybuchol v noci na 6. apríla do vzduchu, uviedla ukrajinská vojenská spravodajská služba (HUR).

11:36 V dôsledku útoku ruskej armády zahynulo v Charkove šesť ľudí. Primátor mesta Igor Terekhov uviedol, že útok dronu zasiahol obytné budovy. Ďalších 11 ľudí utrpelo zranenia.

11:15 Vyjadrenia vedúceho prezidentskej kancelárie Andrija Jermaka pre Politico o ruskom útoku na Charkov sa týkali raketových útokov, nie potenciálneho útočného náporu, vysvetlila 6. apríla Jermakova hovorkyňa Daria Zarivna.

10:52 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 6. aprílu, podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

10:10 Rusko tvrdí, že Belgorod zasiahol ukrajinský raketový útok. Ruské úrady tvrdili, že Belgorod a okolitý región sa ráno 6. apríla dostali pod ukrajinský raketový útok, ktorý údajne spôsobil škody, no bez obetí.

9:41 Počet obetí ruských raketových útokov na Záporoží v popoludňajších hodinách 5. apríla stúpol na štyri, informoval guvernér Ivan Fedorov 6. apríla. Zranenia utrpelo 23 ľudí.

9:07 Ukrajinské sily zostrelili 28 bezpilotných lietadiel typu „kamikadze“ typu Shahed, dve riadené strely Kh-101/555 a riadenú strelu Kalibr vypustenú Ruskom v noci nadnes, informovalo letectvo 6. apríla.

8:37 Počet zranených pri ruskom raketovom útoku na Charkov v noci na 6. apríla stúpol na 11, uviedol guvernér Oleh Syniehubov. Zabitých bolo hlásených šesť ľudí.

8:13 Rusko by mohlo spustiť novú protiofenzívu koncom mája alebo začiatkom júna, pravdepodobne zameranú na Charkov, povedal 5. apríla pre Politico Andrij Jermak, šéf ukrajinského prezidentského úradu.

7:40 Ukrajina spustila sériu útokov bezpilotných lietadiel proti vojenským letiskám v Rusku v ranných hodinách 5. apríla, pričom údajne zničila alebo poškodila 19 bojových lietadiel, uviedli zdroje pre Kyjev Independent.

6:48 Vývoz z Turecka do Ruska sa kvôli západným sankciám zadrháva. Vývozcovia strojov, ktorí v roku 2023 najviac ťažili z prudkého nárastu tureckých dodávok do Ruska, by tento rok mohli zaznamenať pokles vývozu o jednu miliardu USD, čo je asi tretina vlaňajšieho predaja do Ruska. Môžu za to nejednoznačné a rýchlo sa rozširujúce sankčné zoznamy a zásahy proti výrobkom, ktoré by prípadne mohli mať aj vojenské využitie. Povedal to agentúre Bloomberg predseda tureckej Asociácie exportérov strojov Kutlu Karavelioglu.

6:31 Ruské sily spustili útok na Charkovskú oblasť v ranných hodinách 6. apríla, pričom zabili šesť ľudí a zranili desať ďalších, uviedol starosta Charkova Ihor Terekhov prostredníctvom telegramu.

6:06 V noci 5. apríla boli v mnohých ukrajinských regiónoch aktivované výstrahy pred náletmi. Ukrajinské letectvo varovalo pred hrozbou útokov bezpilotných lietadiel.

Separatistické Podnestersko ohlásilo ďalší dronový útok na svoju vojenskú základňu

Úrady Podnesterska, proruského separatistického regiónu v Moldavsku, dnes uviedli, že radarovú stanicu na jednej z jeho vojenských základní zasiahol bezpilotné lietadlo. Podobný incident samozvaná republika ohlásila aj pred tromi týždňami, keď z neho obvinila Ukrajinu, píše agentúra AFP.

Bezpilotné lietadlo, ktoré po náraze do cieľa vybuchne, podľa separatistických úradov zasiahol dnes popoludní cieľ na vojenskej základni ležiacej zhruba šesť kilometrov od hraníc s Ukrajinou. "Cieľom bola radarová stanica, ktorá je ľahko poškodená, žiadne obete nie sú. Na mieste pracuje tím vyšetrovateľov," uviedlo vo vyhlásení tamojšie ministerstvo bezpečnosti bez útoku podobne ako v predchádzajúcom prípade dalo za vinu Ukrajine. Podnestersko 17. marca uviedlo, že ukrajinský dron zasiahol vojenskú základňu v Tiraspolu. Kyjev a Kišiňov toto vyhlásenie zhodne označili za provokáciu podnietenú Moskvou.

Medzinárodne neuznané Podnestersko má zhruba 470 000 obyvateľov, od Moldavska sa odtrhlo po rozpade Sovietskeho zväzu na začiatku 90. rokov, keď separatistov aktívne podporili ruskí vojaci. Dodnes je v regióne rozmiestnených asi 1500 ruských vojakov, ktorých Moskva označuje za mierové jednotky. Separatistické územie susedí s ukrajinskou Odeskou oblasťou, ktorou sa ruským silám aj napriek početným snahám zatiaľ od vpádu na Ukrajinu vo februári 2022 nepodarilo dobyť. Ruskí predstavitelia pravidelne dávajú najavo, že majú záujem získať pod kontrolu oblastnú metropolu a významný čiernomorský prístav Odesa, píše AFP.

Pri novom ruskom útoku na Charkov podľa miestnych úradov zomreli dvaja ľudia

Pri novom ruskom útoku na druhé najväčšie ukrajinské mesto Charkov dnes skoro ráno boli zabití dvaja civilisti a sedem osôb bolo zranených. Uviedol to na sociálnej sieti Telegram šéf správy Charkovskej oblasti Oleh Synehubov. Verejnoprávna televízia Suspilne podľa agentúry Reuters uviedla, že bol poškodený výškový bytový dom v Ševčenkivskej štvrti a vyhorel obchod. Ďalšie správy uvádzali, že útok sa uskutočnil krátko po polnoci.

Synehubov už skôr informoval o útoku na obytnú budovu v Charkove a raketovom útoku na dedinu severne od mesta. Ani pri jednom z týchto incidentov však neboli hlásené žiadne obete. Charkov, na severovýchode Ukrajiny je častým cieľom ruských útokov, ktoré v posledných týždňoch zosilneli. V stredu pri útoku dronu na mesto zahynuli štyria ľudia a boli vážne poškodené obytné domy.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu