Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

V Česku zúri čierny kašeľ: Už si vyžiadal aj detskú obeť, nákaza sa stále šíri

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

HRADEC KRÁLOVÉ - Vo Fakultnej nemocnici Hradec Králové (FN HK) zomrelo niekoľkotýždňové dieťa nakazené čiernym kašľom, jeho zdravotný stav komplikovali ďalšie infekcie. Dieťa bolo na Detskú kliniku FN HK preložené z inej nemocnice v kritickom stave, povedal na otázku ČTK hovorca hradeckej fakultnej nemocnice Jakub Sochor. Úmrtie potvrdilo na popoludňajšej tlačovej konferencii aj ministerstvo zdravotníctva.

"Ihneď mu bola poskytnutá maximálna špecializovaná starostlivosť, bohužiaľ na následky ochorenia zomrel. U novorodenca bol diagnostikovaný čierny kašeľ, jeho zdravotný stav navyše komplikovali ďalšie infekcie," povedal bez ďalších podrobností ČTK Sochor.

archívne video

Prístroj, ktorý vyvinuli slovenskí vedci dokáže za desať sekúnd odhaliť viaceré ochorenia (Zdroj: TASR/Daniel Veselský)

Podľa riaditeľa odboru ochrany verejného zdravia ministerstva zdravotníctva Mateja Fošuma je štatisticky najčastejšou príčinou úmrtí detí do jedného roku veku obojstranný zápal pľúc spôsobený baktériou streptokokom. "Príčinou úmrtia bolo respiračné zlyhanie, sepsa a obojstranná pneumónia," povedal novinárom. U dieťaťa lekári okrem čierneho kašľa a streptokoka diagnostikovali ešte ďalšie infekcie.

Prvý človek nakazený čiernym kašľom, ktorý tento rok v Česku zomrel, bol z Královohradeckého kraja. Podľa Štátneho zdravotného ústav (SZÚ) išlo o muža vo veku 62 rokov z okresu Náchod, ktorý mal aj ďalšie vážne ochorenia, zomrel 10. februára. Nezomrel na ochorenie čiernym kašľom, ale na svoje základné ochorenia, uviedli hygienicu.

Počty chorých čiernym kašľom v Královohradeckom kraji, rovnako ako v ďalších krajoch, rastú niekoľko týždňov v rade. Minulý týždeň krajskí hygienici zaznamenali 54 nových prípadov, o päť menej v porovnaní s predchádzajúcim týždňom. Od začiatku roka to bolo v kraji celkom 234 prípadov čierneho kašľa, za celý minulý rok ich bolo 17. V januári hygienici zaznamenali štyri prípady, vo februári 49 a v marci 181 prípadov. Podľa krajských hygienikov najviac chorých v regióne je hlásených vo vekovej skupine 15 až 19 rokov. Minulý týždeň pribudlo v Královohradeckom kraji 54 prípadov tohto ochorenia, predtým 59, 42, 26, 20 a 18.

Viac o téme: ČeskoČierny kaseľ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu