Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

Počet detí hospitalizovaných s čiernym kašľom stúpol v Taliansku o 800 percent

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

RÍM – Tri úmrtia si od začiatku roka vyžiadala epidémia čierneho kašľa v Taliansku, ktorá postihuje najmä nezaočkovaných novorodencov a deti. Od začiatku roka stúpol počet osôb hospitalizovaných s čiernym kašľom v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2023 až o 800 percent, uviedla vo štvrtok Talianska pediatrická spoločnosť (SIP).

Podľa SIP bolo od januára v Taliansku s čiernym kašľom hospitalizovaných 110 osôb, intenzívna starostlivosť bola potrebná vo viac než 15 prípadoch.Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) tento mesiac informovalo o takmer 60.000 prípadoch čierneho kašľa od začiatku roka 2023 do apríla 2024, čo predstavuje desaťnásobný nárast v porovnaní s rokmi 2021 a 2022.

Počet detí hospitalizovaných s
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images/Pheelings Media)

Čierny kašeľ (tiež divý kašeľ alebo pertussis) je vysoko infekčná choroba. Spôsobuje ju baktéria Bordetella pertussis a postihuje dýchacie cesty a pľúca, uvádza Európsky informačný portál o očkovaní."Pri boji proti epidémii čierneho kašľa musíme mať na pamäti potenciálne ohrozené životy, najmä životy našich detí," vyhlásila riaditeľa ECDC Andrea Ammonová.

"Vakcíny proti čiernemu kašľu sú preukázateľne bezpečné a účinné. Každý krok, ktorý dnes podnikneme, ovplyvní zdravie v budúcnosti. Ako rodičia a verejní zdravotníci zodpovedáme za ochranu najzraniteľnejšej skupiny pred smrtiacimi následkami tejto choroby," dodala.

Viac o téme: HospitalizovaníČierny kašeľTaliansko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu