Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Rusko musí pochopiť, že NATO je pripravené na dlhodobý konflikt, uviedol Sikorski

Radek Sikorski
Radek Sikorski (Zdroj: SITA/AP/Ebrahim Noroozi)

BRUSEL - Rusko musí pochopiť, že Severoatlantická aliancia (NATO) je pripravená na dlhodobý konflikt, uviedol vo štvrtok poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski. Informuje o tom agentúra PAP.

Sikorski sa tak vyjadril k myšlienke vytvoriť päťročný balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu v hodnote 100 miliárd eur, ktorý v stredu navrhol generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. "Putin nie je v pozícii, aby túto vojnu vyhral v priebehu niekoľkých mesiacov či dokonca za rok alebo dva," uviedol poľský minister zahraničných vecí na štvrtkovom stretnutí so svojimi kolegami z členských krajín NATO v Bruseli. "Ako Severoatlantická aliancia sme 20-krát bohatší ako on, ak bude potrebné, môžeme si dovoliť dlhší konflikt," povedal Sikorski.

archívne video

Peter Bátor o dvadsaťročnej účasti Slovenska v NATO (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Balík by podľa Stoltenberga Aliancii poskytol priamejšiu úlohu pri koordinácii dodávok zbraní, munície a vybavenia pre Ukrajinu bojujúcu proti ruskej agresii. "Musíme zaistiť spoľahlivú a predvídateľnú bezpečnostnú pomoc pre Ukrajinu dlhodobo, aby sme sa menej spoliehali na dobrovoľné príspevky a viac na záväzky NATO - menej na krátkodobé ponuky a viac na viacročné prísľuby," uviedol v stredu Stoltenberg. Poľský minister zahraničných vecí vyjadril tejto iniciatíve podporu. Zároveň priznal, že spojenci naďalej pracujú na hľadaní spoločného stanoviska.

Ministri zahraničných vecí členských krajín NATO v stredu a vo štvrtok zasadali v Bruseli, kde rokovali o návrhu fondu vo výške 100 miliárd eur, ktorý by mal pre Ukrajinu poskytnúť podporu počas najbližších piatich rokov. Záverečné rozhodnutie má byť prijaté na júlovom summite NATO vo Washingtone.

Viac o téme: Konflikt RuskoNATOUkrajinaRadoslaw Sikorski
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu