Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Z centrály NATO bolo v ostatných rokoch vykázaných niekoľko Rusov, oznámil Stoltenberg

Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg (Zdroj: SITA/AP Photo/Olivier Matthys)

BERLÍN - Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg nedávno nemeckému denníku Bild povedal, že z centrály Severoatlantickej aliancie v Bruseli bolo pre špionážnu činnosť vykázaných niekoľko ruských zamestnancov. Aliancia v piatok spresnila, že sa tak stalo v priebehu posledných rokov, a nie mesiacov, ako pôvodne uvádzal Bild. Informuje o tom agentúra Reuters.

Stoltenberg v zmienenom rozhovore uviedol, že NATO "vyhostilo napríklad ruských zamestnancov zo svojej centrály, pretože sme zistili, že vykonávali aktivity, ktoré v skutočnosti neboli diplomatickou, ale špionážnou činnosťou". Dodal, že "ruské tajné služby pôsobia v európskych krajinách mnoho rokov", pričom NATO vníma, že sa snažia svoje aktivity zintenzívniť a pozorne ich sleduje.

archívne video

NATO nebude nikdy zasahovať do domácich politických záležitostí, povedal Stoltenberg (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Stoltenberg v rozhovore pre Bild neuviedol presný časový rámec, kedy malo k vyhosteniam dôjsť. Aliancia spresnila, že mal na mysli posledné roky. Opravu v tomto zmysle vydal aj Bild. Reuters pripomína, že Severoatlantická aliancia októbri 2021 odobrala akreditáciu ôsmim členom ruskej misie pri NATO na základe podozrenia, že pracovali pre ruské tajné služby. Rusko v reakcii na tento krok bezprostredne na to svoju misiu pri NATO pozastavilo.

Viac o téme: CentrálaVyhostenieBildRuskoNATOJens Stoltenberg
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu