Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Zhruba 30 ľuďom v Poľsku oznamujú, že ich vláda PiS sledovala softvérom Pegasus

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VARŠAVA - Približne 30 ľudí bude v Poľsku upovedomených o tom, že boli sledovaní špionážnym softvérom Pegasus v čase, keď bola pri moci predchádzajúca vláda vedená stranu Právo a spravodlivosť (PiS). Oznámil to v piatok poľský minister spravodlivosti Adam Bodnar, ktorý je zároveň aj generálnym prokurátorom, informuje TASR podľa agentúry PAP.

Nová poľská proeurópska vláda obvinila PiS, že v čase, keď bola pri moci, kúpila od izraelskej firmy NSO softvér Pegasus, aby pomocou neho špehovala ľudí spájaných s vtedajšou opozíciou. Nový poľský kabinet sa v tejto súvislosti odvolával na zistenia kanadskej organizácia Citizen Lab špecializujúcej sa na problematiku kybernetickej bezpečnosti, ako aj informácie od výrobcu smarfónov Apple či ľudskoprávnej organizácie Amnesty International. Pegasus sa dokáže nabúrať do smartfónov a získavať z nich informácie či odpočúvať hovory, približuje PAP.

Bodnar v piatok uviedol, že ešte v priebehu dňa budú približne 30 ľuďom zaslané listy, ktorými ich informujú o tom, že ich telefóny boli sledované týmto špionážnym softvérom. Tieto osoby podľa jeho slov dostanú "status svedka v rámci vyšetrovania", ktoré vedie pobočka generálnej prokuratúry v Mazovskom vojvodstve. Bodnar ďalej uviedol, že v tejto "prvej fáze" budú listy zaslané týmto približne 30 ľuďom s rôznymi profesiami, zároveň však dodal, že rozsah celej kauzy je "zrejme oveľa väčší". Minister tiež avizoval, že na budúci týždeň predloží parlamentu správu o používaní programu Pegas a obdobnej kontroly tajnými službami. "Následne budú zverejnené úplné, komplexné čísla o tom, ako často bol Pegas v Poľsku používaný," dodal.

Viac o téme: ŠpionážPoľskoVláda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu