Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

MIMORIADNY ONLINE Rusko opäť útočilo v Dnipre: Ministri zahraničia NATO budú rokovať o Ukrajine

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

KYJEV - Najmenej 18 ľudí vrátane piatich detí utrpelo zranenia pri ruskom raketovom útoku na ukrajinské mesto Dnipro, uviedol v utorok na sociálnych sieťach gubernátor Dnepropetrovskej oblasti Serhij Lysak s tým, že zranení sú mimo ohrozenia života. Informuje správa agentúr AFP a DPA. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 770

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 770 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:50 Ukrajina popiera potenciálnu ofenzívu Ruska na Charkov.

21:16 Ministerstvo obrany vytvára novú úlohu vojenského ombudsmana.

20:54 Francúzsky minister obrany Sébastien Lecornu a jeho ruský náprotivok Sergej Šojgu v stredu telefonicky diskutovali o útoku na koncertnú sálu pri Moskve, ku ktorému sa prihlásila teroristická skupina Islamský štát (IS). Išlo o ich prvý takýto kontakt od októbra 2022. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

20:30 O české štátne občianstvo vlani úspešne požiadalo 1166 Rusov, čo je zhruba o štvrtinu viac ako v roku 2022, keď sa začala vojna na Ukrajine. Zároveň je to najviac za posledné dve desaťročia, informuje TASR na základe správy webu Novinky.cz. Zo správ ministerstva vnútra o situácii v oblasti migrácie a integrácie cudzincov v Česku vyplýva, že najviac žiadateľov o české občianstvo z Ruska sa doposiaľ prihlásilo v roku 2021, a to 917. V roku 2022 toto číslo mierne kleslo na 798, uviedol pre Novinky.cz hovorca rezortu Ondřej Krátoška.

20:22 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu ustúpil od svojho predošlého úmyslu zvýšiť stav armády o ďalších 500.000 vojakov, potrebných pre boj proti ruskej invázii. S odvolaním sa na spravodajstvo agentúry DPA o tom informujeme.

"Nepotrebujeme pol milióna," povedal Zelenskyj počas spoločnej tlačovej konferencie s fínskym prezidentom Alexandrom Stubbom, ktorý bol v Kyjeve na návšteve. Ďalej dodal, že počet vojakov, ktorých by mohli nasadiť na frontoch, je dostatočný.

20:00 Ukrajina nebude prijatá do NATO v rámci programu členstva v EÚ, povedal Stoltenberg.

19:23 Tajomník ruskej Rady bezpečnosti Nikolaj Patrušev v stredu tvrdil, že Spojené štáty taktiež nesú vinu za nedávny útok v koncertnej hale Crocus City Hall na predmestí Moskvy, ku ktorému sa prihlásila odnož džihádistickej siete Islamský štát (IS). TASR o tom informuje podľa agentúry AP.

"Snažia sa nám vnútiť, že tento teroristický čin nespáchal Kyjev, ale stúpenci radikálnej islamskej ideológie, možno členovia afganskej odnože IS," povedal Patrušev na zasadnutí so svojimi kolegami zo Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (ŠOS), ktoré sa koná v Astane.

19:02 Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský v stredu na zasadnutí ministrov členských krajín NATO vyzval spojencov, aby poskytli dodatočné finančné prostriedky na zaplatenie delostreleckých granátov pre Ukrajinu. TASR o tom informuje na základe správ agentúry DPA a portálu Novinky.cz. "Potrebujeme viac peňazí na tieto granáty. Potrebujeme viac nábojov pre Ukrajinu, pretože Rusko ich stále dokáže vyrobiť oveľa viac, ako je Ukrajina schopná nasadiť na fronte," povedal Lipavský.

18:55 Ministri zahraničných vecí členských krajín NATO sa dohodli na plánovaní väčšej úlohy Aliancie pri koordinácii pomoci Ukrajine, uviedol v stredu generálny tajomník Aliancie Jens Stoltenberg. TASR o tom informuje na základe správy denníka The Guardian. "Dnes sa spojenci dohodli, že pokročia v plánovaní väčšej úlohy NATO pri koordinácii bezpečnostnej pomoci a výcviku. Podrobnosti sa budú formovať v nasledujúcich týždňoch," uviedol Stoltenberg po rokovaniach ministrov NATO v Bruseli.

18:20 Česká republika doteraz poskytla dočasnú ochranu necelým 600.000 občanom Ukrajiny. V súčasnosti sa ich na jej území nachádza takmer 339.000, ostatní sa buď vrátili na Ukrajinu, alebo odišli do inej krajiny. Tieto aktuálne údaje v stredu zverejnilo české ministerstvo vnútra, informuje TASR na základe správy webu Novinky.cz. Z uvedeného počtu ukrajinských utečencov tvoria 26 percent deti do 18 rokov a štyri percentá dôchodcovia. Medzi ekonomicky aktívnymi osobami prevažujú ženy (61 percent).

18:17 Ruský útok na Charkovskú oblasť zranil muža.

17:37 „Priatelia Ruska“ žiadajú EÚ, aby upustila od myšlienky skonfiškovať 200 miliárd dolárov zmrazených ruských aktív, píše Politico.

 

16:50 Bývalý ukrajinský prezident Petro Porošenko by sa chcel opätovne uchádzať o funkciu hlavy štátu, keď to bude možné – po skončení vojny s Ruskom. Uviedol to v rozhovore pre katarskú televíziu al-Džazíra odvysielanom v stredu. Za súčasného vojnového stavu nie je možné na Ukrajine usporiadať prezidentské voľby. Podľa agentúry DPA, od ktorej TASR správu prevzala, Porošenko povedal, že predtým, ako sa budú voľby konať, Ukrajina musí vo vojne zvíťaziť nad Ruskom. "Táto vojna presahuje hranice Ukrajiny. Ide o svetový poriadok, slobodu, demokraciu. Sme tu, aby sme bojovali a zachraňovali svet," uviedol v rozhovore.

16:00 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov sa má čoskoro stretnúť so svojím čínskym náprotivkom Wang Im. Oznámila to v stredu hovorkyňa jeho ministerstva Marija Zacharovová a TASR o tom informuje na základe spravodajstva agentúry Reuters. Na stretnutí majú Lavrov a Wang okrem iného diskutovať "o Ukrajine aj o situácii v ázijsko-pacifickom regióne," spresnila Zacharovová počas brífingu.

15:50 Fínsko oznámilo presun 23. balíka pomoci Ukrajine.

15:05 Japonský premiér Fumio Kišida v stredajšom telefonáte s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským potvrdil pevný záväzok Tokia podporovať Ukrajinu, ktorá už viac ako dva roky čelí ruskej invázii. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na japonské ministerstvo zahraničných vecí, píše TASR.

Kišida v telefonáte vyjadril "úprimnú úctu k odvahe prezidenta Zelenského a ukrajinského ľudu", uviedol japonský rezort diplomacie. Japonský premiér dodal, že Tokio "nepoľaví vo svojom záväzku stáť po boku Ukrajiny".

14:13 Fínsky prezident Alexander Stubb navštívil v stredu Ukrajinu, kde s tamojším prezidentom Volodymyrom Zelenským podpísal dohodu o bezpečnostnej spolupráci medzi Fínskom o Ukrajinou. Oznámila to Stubbova kancelária, informujeme podľa správy agentúry Reuters. Podpísaná dohoda zahŕňa politickú podporu a vojenskú pomoc Fínska Ukrajine, podporu reforiem na Ukrajine a jej povojnovú obnovu. "Táto desaťročná dohoda je dôkazom dlhodobého záväzku Fínska pri podpore Ukrajiny," uviedla Stubbova kancelária.

13:52 Pápež František si v stredu uctil pamiatku ukrajinského vojaka zabitého vo vojne s Ruskom a vyzval na chvíľu ticha za obete konfliktu na Ukrajine. Informuje  agentúra AFP a Reuters.

13:50 Stoltenberg: Dlhodobá podpora NATO pre Ukrajinu môže Rusku ukázať, že nemôže vyhrať vojnu.

13:25 Na českú iniciatívu na nákup munície pre Ukrajinu je potrebných viac peňazí. Novinárom v Bruseli to dnes bez podrobností povedal český minister zahraničia Jan Lipavský. K iniciatíve sa podľa údajov českej vlády a tlače doteraz pripojila zhruba dvadsiatka krajín. Praha zatiaľ od spojencov získala prostriedky na nákup prvých 300.000 kusov munície a o ďalšieho pol milióna kusov sa jedná, uviedol už skôr Lipavský.

12:50 Ukrajina nezaútočila na zariadenia v Tatarstane zbraňami zahraničnej výroby.

12:16 Členské krajiny NATO musia zaručiť dlhodobé dodávky zbraní pre Ukrajinu, uviedol v stredu generálny tajomník Aliancie Jens Stoltenberg, informuje agentúra AFP.

11:05 Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán vo štvrtok večer odcestuje do hlavného mesta Republiky srbskej (srbskej časti Bosny a Hercegoviny) Banja Luka. Maďarský premiér v piatok prevezme od tamojšieho prezidenta Milorada Dodika vysoké štátne vyznamenanie, aké vlani dostal ruský prezident Vladimir Putin. S odvolaním sa na server telex.hu o tom informuje spravodajca v Budapešti.

10:45 Ruský raketový útok proti komunite Krasnopillia v Sumskej oblasti ráno 3. apríla zabil jedného človeka a dvoch zranil, informovala regionálna vojenská správa.

10:00 V Kyjeve sa opäť otvorili obchody Zara, Oysho, Pull&Bear, Stradivarius, Massimo Duti a Bershka.  Predajne v hlavnom meste opäť otvorili po dvojročnej prestávke spôsobenej ruskou inváziou na Ukrajinu. V nákupných centrách sa tvorili rady.

9:35 Ruské sily zaútočili za posledný deň na 13 ukrajinských oblastí, pričom zabili troch ľudí a 21 zranili, vrátane detí, informovali regionálne úrady.

9:00 Do ruskej armády sa od začiatku roka prihlásilo na vojenskú službu na základe zmluvy vyše 100.000 ľudí, oznámilo v stredu ruské ministerstvo obrany. Nárast záujmu zaznamenalo v období po teroristickom útoku na koncertnú sieň pri Moskve. Informuje správa agentúry Reuters.

8:15 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 3. aprílu, podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

7:13 Ukrajina zostrelila 4 zo 4 bezpilotných lietadiel Shahed vypustených cez noc. Ruské sily odpálili v noci nadnes na Ukrajinu tri protilietadlové riadené strely S-300 a štyri útočné bezpilotné lietadlá Shahed, informovalo ráno 3. apríla letectvo.

6:40 V dôsledku ruského raketového útoku bola v Dnipre poškodená vzdelávacia inštitúcia. Zranenia utrpelo trinásť ľudí vrátane piatich tínedžerov.

6:10 Stovky Ukrajincov požiadali o náhradu škody na majetku spôsobenej ruskou inváziou prostredníctvom nového mechanizmu spusteného v utorok, uviedol ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba. Úrady údajne očakávajú až desať miliónov žiadostí. Informuje správa agentúr AFP a DPA.

6:00 V sídle Severoatlantickej aliancie v Bruseli sa dnes začína dvojdňové rokovanie ministrov zahraničia NATO. Stretnutie sa koná 75 rokov po tom, ako bolo NATO založené. Ministri budú rokovať najmä o nadchádzajúcom júlovom samite NATO vo Washingtone a situácii na Ukrajine. Prvýkrát budú šéfovia diplomacií debatovať aj so svojím švédskym náprotivkom ako plnohodnotným členom aliancie. Švédsko sa oficiálne stalo 32. členom NATO na začiatku marca.

Úder zasiahol aj materskú školu

Ukrajinské záchranné zložky predtým uviedli, že raketový úder zasiahol materskú školu, vysokú školu a podnik. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom pravidelnom večernom príhovore prisľúbil odvetu. Ako zdôraznil, je "dôležité, aby ruskí teroristi dostali odpoveď na ich útoky".

Zelenskyj tiež vyzval na väčšiu medzinárodnú pomoc pri posilňovaní protivzdušnej obrany Ukrajiny, aby mohla odolávať ruským silám. "Systémy protivzdušnej obrany, ktoré existujú vo svete, nesmú len tak zostať zapadnuté prachom niekde na základniach, keď by mohli zachrániť tisíce životov pred ruským terorom," podotkol. 

Minulý týždeň v noci na piatok čelila Ukrajina masívnemu vzdušnému útoku, pri ktorom protivzdušná obrana zostrelila 84 z 99 riadených striel a dronov vypálených z Ruska, pričom Rusi zasiahli infraštruktúru pri meste Dnipro. Týždeň predtým osem ruských rakiet zasiahlo tamojšiu vodnú elektráreň a spôsobilo na tomto zariadení značné škody.

Viac o téme: VojnaRuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu