Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

MIMORIADNY ONLINE Pri útoku na letisko ruská armáda údajne utrpela straty na živej sile i technike

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KYJEV - Mesto Časiv Jar na východe Ukrajiny je pod neustálou paľbou ruských síl, uviedli v piatok miestne úrady. Informujeme podľa agentúry AFP. Situáciu na Ukrajine sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny 

VIDEO Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 771

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 771 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE 

21:57 Minister dopravy ČR Martin Kupka (ODS) v piatok vyhlásil, že Rusko sa v rámci kampane zameranej na destabilizáciu EÚ a sabotáže kritickej infraštruktúry pokúsilo o niekoľko tisíc hackerských útokov na európske železničné siete vrátane siete Českých dráh (ČD). Kupka to povedal v rozhovore pre britský denník The Financial Times (FT), informoval v piatok spravodajský web Novinky.cz.

21:55 Najmenej štyria ľudia zahynuli a ďalších 20 utrpelo zranenia pri ruskom útoku na ukrajinské mesto Záporožie, uviedol v piatok gubernátor Záporožskej oblasti Ivan Fedorov. TASR o tom informuje podľa agentúry AFP.

20:31 Traja civilisti boli zranení, keď ich traktor nabehol na mínu v severozápadnej Rivnenskej oblasti na Ukrajine, informoval dnes gubernátor Oleksandr Koval.

20:30 Prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil Černihivskú oblasť hraničiacu s Ruskom a Bieloruskom, aby sa stretol s miestnymi predstaviteľmi a skontroloval výstavbu opevnení, informovala prezidentská kancelária.

18:32 Najmenej traja ľudia zahynuli a ďalších 13 utrpelo zranenia pri ruskom útoku na ukrajinské mesto Záporožie, uviedol v piatok gubernátor Záporožskej oblasti Ivan Fedorov. TASR o tom informuje podľa agentúry AFP.

17:29 Medzinárodná zdravotnícka humanitárna organizácia Lekári bez hraníc, ktorá poskytuje pomoc v konfliktných oblastiach, dnes oznámila, že jej kancelária v Pokrovsku v Doneckej oblasti bola "bombardovaná a úplne zničená".

17:28 Litva v piatok oznámila, že Ukrajine dodá približne 3000 bojových dronov a pomôže jej tiež so zriadením troch zotavovní pre ukrajinských vojakov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP. "Litva nakúpi v blízkej budúcnosti pre Ukrajinu približne 3000 dronov typu FPV litovskej výroby za dva milióny eur," povedala litovská premiérka Ingrida Šimonyté na tlačovej konferencii s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhaľom.

15:53 Vojna na Ukrajine je dvojnásobne zlá pre krajiny západného Balkánu uchádzajúce sa o vstup do Európskej únie, pretože odvádza zdroje EÚ z rozširovania. Vyhlásil to predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v piatok Banja Luke po schôdzke s prezidentom Republiky srbskej (srbskej časti Bosny a Hercegoviny) Miloradom Dodikom. S odvolaním sa na agentúru MTI o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

15:38 Rusko v piatok oznámilo, že nedávne útoky ruskej armády na Ukrajine boli "reakciou" na ukrajinské útoky na ruský energetický sektor. Terčom týchto ukrajinských útokov boli
aj ropné a plynárenské zariadenia, informuje TASR podľa agentúry AFP. Ruské ministerstvo obrany spresnilo, že od 31. marca ruská armáda podnikla proti Ukrajine 39 útokov "v reakcii na pokusy kyjevského režimu poškodiť zariadenia v ropnom, plynárenskom a energetickom sektore Ruska".

15:08 Útok dronov na leteckú základňu Morozovsk v Rostovskej oblasti na juhu Ruska zabil alebo zranil najmenej 20 členov tamojšieho personálu. Zničených bolo aj najmenej šesť vojenských lietadiel a ďalších osem útok vážne poškodil. S odvolaním sa na ukrajinské zdroje, ktoré si želali zostať v anonymite, lebo nemajú oprávnenie hovoriť o tejto operácii, o tom v piatok informovala agentúra AP.

14:55 Ruské sily v noci zaútočili na zariadenia energetickej infraštruktúry v Odeskej oblasti a poškodili zariadenia, uviedol dnes ukrajinský štátny energetický operátor Ukrenergo.

14:26 Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila všetkých 13 ruských bojových dronov, ktoré v noci na piatok útočili na tri oblasti na juhu a juhovýchode Ukrajiny, informuje TASR podľa agentúry DPA. Drony typu Šáhid iránskej výroby útočili na Odeskú oblasť na juhu Ukrajiny, Záporožskú na juhovýchode a Dnepropetrovskú vo vnútrozemí. V Odeskej sa podľa úradov zamerali na energetické zariadenia.

13:25 Kremeľ v piatok označil ako "neprijateľné" tvrdenia francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, že Rusko sa snaží narušiť olympijské hry v Paríži prostredníctvom dezinformačnej kampane. TASR správu prevzala z agentúry AFP. "Sú to úplne nepodložené obvinenia," povedal novinárom hovorca Kremľa Dmitrij Peskov a dodal, že ide o "absolútne neprijateľné správanie".

13:10 Mesto Časiv Jar na východe Ukrajiny je pod neustálou paľbou ruských síl, uviedli v piatok miestne úrady. TASR informuje podľa agentúry AFP. Šéf šéf mestskej vojenskej správy Serhij Čaus povedal, že v meste v súčasnosti niet ticha. "Neustále sa tam strieľa," uviedol.

12:35 Ruské kanály Telegram zverejňujú nové videá z vodnej elektrárne Kakhovka v prvých minútach po vyhodení priehrady do vzduchu v júni 2023.

12:01 Podpredsedníčka Európskej komisie Věra Jourová očakáva v kauze dezinformačnej kampane aj ďalšie obvinenia týkajúce sa možných tajných ruských platieb európskym politikom. TASR prevzala piatkové informácie z tlačovej agentúry DPA. Český Deník N napísal, že krajne pravicový politik českého pôvodu Petr Bystroň, člen nemeckej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD), je podozrivý z kontaktov s proruskou internetovou platformou Hlas Európy (VoE) a zrejme za to bral peniaze.

11:59 NATO diskutuje o možnosti prijatia Ukrajiny do aliancie výmenou za postúpenie území Rusku, píše La Repubblica.

11:29 Ukrajina počas nočného útoku zničila najmenej šesť lietadiel a ďalších osem vážne poškodila na leteckej základni v ruskej Rostovskej oblasti, uviedol v piatok bezpečnostný zdroj v Kyjeve. TASR sa odvoláva na agentúru AFP.

11:21 Ruské útoky proti Ukrajine za posledný deň zabili troch ľudí a 11 zranili, informovali regionálne úrady 5. apríla.

10:25 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 5. aprílu, podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

10:00 Na letisku v Morozovsku by mohlo byť 29 ruských vojenských lietadiel, tvrdí výskumník OSINT MT Anderson. 

8:35 Pohraničná polícia v Moldavsku vo štvrtok oznámila, že v blízkosti hraníc s Ukrajinou našla úlomky, ktoré by mohli patriť ruskému dronu. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry Reuters. Úlomky boli nájdené neďaleko obce Etulia asi 500 metrov od moldavsko-ukrajinských hraníc a bol na nich nápis Heran-2, uviedla polícia. Ide o jedno z označení iránskych dronov Šáhid, ktorými Rusko pravidelne útočí na Ukrajinu.

8:11 Ruský vyšetrovací výbor tvrdí, že nedávny teroristický útok v koncertnej hale v Krasnogorsku môže súvisieť s vojnou, ktorú Rusko už viac ako dva roky vedie proti Ukrajine. Informovala o tom agentúra TASS. Vyšetrovatelia uviedli, že na to ukazujú fotografie nájdené v telefóne jedného z mužov podozrivých zo spáchania tohto činu.

"V telefóne teroristov boli nájdené snímky osôb v maskáčoch s ukrajinskou vlajkou na pozadí zničených domov a ukrajinské poštové známky s obscénnym gestom," uviedol vyšetrovací výbor. Jeden z podozrivých podľa výboru tiež 24. februára, teda na druhé výročie ruského vpádu na Ukrajinu, na pokyn svojho šéfa našiel na internete fotografie vchodov do komplexu, kde sa koncertná sieň nachádzala, a príchodov k nemu. Poslal mu príslušné snímky obrazovky.

8:03 Ruská protivzdušná obrana v noci na piatok zneškodnila 53 bezpilotných lietadiel nad viacerými oblasťami krajiny. Až 44 dronov zničili nad Rostovskou oblasťou. TASR o tom informuje podľa agentúry AFP. "Kyjevský režim sa v noci a ráno 5. apríla pokúsil uskutočniť viacero teroristických útokov bezpilotnými lietadlami, ktoré však boli zmarené," uviedlo ruské ministerstvo obrany.

7:55 Ukrajina zostrelila všetkých 13 bezpilotných lietadiel Shahed vypustených cez noc.

7:21 Ukrajina kvôli ochrane pred ruskými útokmi na energetickú infraštruktúru potrebuje postaviť stovky malých elektrární, povedal šéf energetickej spoločnosti Ukrenerho Volodymyr Kudryckyj podľa ruskojazyčného serveru BBC. "Teraz je výroba elektrickej energie sústredená doslova na niekoľkých málo miestach vo veľkých tepelných a vodných elektrárňach, takže ich poškodenie pri masívnom ostreľovaní Rusmi vedie k vážnym problémom s dodávkami elektriny," povedal Kudryckyj.

7:03 Česko ponúka Ukrajine výcvik pilotov na stíhacie lietadlá F-16, povedala vo štvrtok ministerka obrany ČR Jana Černochová počas návštevy Centra leteckého výcviku (CLV) štátneho podniku LOM v Pardubiciach, ktoré má výcvik zabezpečiť. Lietadlá typu F-16 odovzdajú Ukrajine o niekoľko mesiacov Dánsko, Holandsko, Nórsko a Belgicko; má ich byť zhruba 45. TASR správu prevzala zo stanice ČT24.

"Najlepšie sa tu cvičia rozsiahle vzdušné operácie, keď sa navádza osem stíhačov napríklad proti dvadsiatim až tridsiatim cieľom," uviedla letovodka Romana Jiránková. Na simulátore trénujú aj krajný zákrok - virtuálne pália tepelne navádzanými raketami. Taktické simulačné centrum školí najmä domácich pilotov. Nacvičujú, ako sa správať vo vzdušnom súboji alebo ako viesť údery na pozemné ciele. Boli tu aj Thajci, Rakúšania, Maďari či Slováci.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu