Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Franúzsko hlási nárast populácie medveďov hnedých: Ich počty v Pyrenejach rastú

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: unsplash.com/Zdeněk Macháček)

TOULOUSE - Populácia medveďov hnedých v pohorí Pyreneje, ktorým hrozilo vyhynutie, stále rastie, oznámili v utorok francúzske úrady.

Medvede z Pyrenejí takmer zmizli, potom však Francúzsko v 90. rokoch 20. storočia spustilo program ich opätovnej záchrany a začalo ich dovážať zo Slovinska.Aktivisti vnímajú medvede ako nedeliteľnú súčasť zachovania krehkého horského ekosystému, ktorý ohrozujú ľudská činnosť a zmena klímy."V roku 2023 sa zistilo 83 medveďov, ale počet medveďov hnedých postupne v Pyrenejach rastie," uviedol Francúzsky úrad pre biodiverzitu (OFB). Pre porovnanie, v roku 2022 to bolo 76 medveďov.

Prítomnosť týchto všežravcov pozorovali aj v Andorre a na španielskej strane Pyrenejí, v regiónoch Katalánsko, Aragónsko a Navarra.Čísla vychádzajú z údajov zozbieraných Sieťou pre medveďa hnedého, kam patria pracovníci OFB a združenia špecialistov. Na odhad množstva medveďov sa využíva genetická analýza chlpov a výkalov, ako aj fotografie a videá.Prítomnosť medveďov v pohorí, ktoré sa rozkladá na hranici Francúzska a Španielska, však vedie k narastajúcemu napätiu s farmármi, lebo živočíchy ohrozujú ich dobytok.

V správe OFB sa uvádza, že vlani vo francúzskych Pyrenejach stúpol počet útokov medveďov na dobytok o päť percent oproti predchádzajúcemu roku, pričom počet zabitých zvierat klesol o sedem percent.Združenia zo Siete pre medveďa hnedého vo vyhlásení privítali zvýšenie populácie, ale vyjadrili aj obavu z "pribúdajúceho inbreedingu", teda príbuzenskej plemenitby, preto vládu vyzvali na "prinesenie novej krvi".Vyše 85 percent medveďov narodených od roku 1996 je potomkom jedného samca, Pyrosa.V rokoch 2020 a 2021 došlo k ilegálnemu usmrteniu štyroch medveďov, ktoré v regióne nenahradili inými.

Viac o téme: Medveď hnedýNárastFrancúzskoPyreneje
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu