Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

BRUTÁLNA vražda: Telo bývalého armádneho pilota takmer nespoznali! Je to odkaz pre zbehov, tvrdia Rusi

Bývalý ruský pilot Maxim Kuzminov, ktorý zbehol na Ukrajinu. Neskôr žil v Španielsku, kde ho dali odstrániť. Zobraziť galériu (3)
Bývalý ruský pilot Maxim Kuzminov, ktorý zbehol na Ukrajinu. Neskôr žil v Španielsku, kde ho dali odstrániť. (Zdroj: X/ Arman Ali Verdi/PravdaGaste)

VALENCIA – Pilot ruského letectva sa po ruskej invázii na Ukrajinu preslávil tým, že sa mu podarilo zbehnúť na územie nepriateľa. Vedel, že Rusi po ňom pôjdu, no všetkých prekvapil, keď sa ubytoval v lokalite, ktorá je známa ako kriminálna štvrť. V azyle mu to dlho nevydržalo. Skončili s ním ako s bývalým členom mafie. Vyšetrovatelia jeho telo takmer nespoznali.

archívne video

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 767 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Maxim Kuzminov bol pôvodne ruský armádny pilot. V lete minulého roku však zbehol z ruskej armády, keď sa mu podarilo zo základne ukradnúť helikoptéru Mi-8. Ako informuje The New York Times, majetok ruskej armády odovzdal do rúk ukrajinskej tajnej služby, čo prezident Vladimir Putin považoval za vlastizradu. 

Spolupráca s Ukrajinou

Celú akciu mala zorganizovať ukrajinská tajná jednotka HUR, ktorá sa špecializuje na nábor ruských dobrovoľníkov, ako aj agentov, ktorých vysiela na územie nepriateľa s cieľom zosnovania rôznych sabotáží. Niektorí vojaci mali absolvovať špeciálny výcvik CIA o pohybe na nepriateľskom území. I keď dobrovoľníci podnikajú bleskové útoky na pohraničné územia, v doterajšom priebehu to neprinieslo väčší úspech. 

Ukrajinský vojak nesie na fronte delostreleckú muníciu
Zobraziť galériu (3)
Ukrajinský vojak nesie na fronte delostreleckú muníciu  (Zdroj: SITA/AP/Efrem Lukatsky)

Kuzminov ukradol helikoptéru dňa 9. augusta 2023 v Kurskej oblasti na západe Ruska. Na palube s ním boli ďalší dvaja vojaci, ktorí o ničom netušili. Keď boli v dostatočnej výške, aby sa stratili z radarov, Kuzminov vypol rádiové spojenie. Nikita Kiryanov ani navigátor Khushbakht Tursunov nevedeli, že ich kolega sa chystá zbehnúť. Pristál v Charkovskej oblasti na vopred dohodnutom mieste. Kiryanov a Tursunov let neprežili. Nie je jasné, či ich zabil sám Kuzminov, alebo členovia HUR hneď po pristátí. 

Azyl v Španielsku

Kuzminov v azyle usporiadal tlačové konferencie. V rôznych rozhovoroch odsudzoval ruskú inváziu na Ukrajinu a vyzýval ostatných ruských vojakov, aby jeho čin nasledovali. Od ukrajinskej vlády dostal pol milióna dolárov a novú ukrajinskú identitu. Vystupoval pod menom Ihor Ševčenko a dostal ponuku bojovať po boku Ukrajincov. 

Namiesto toho odišiel v roku 2023 do Villajoyosy (Valencia), kde býval v malom byte neďaleko pláže. Podľa viacerých analytikov spravil chybu, pretože tento región je známy medzi ruským organizovaným zločinom. Navyše v Rusku patril medzi najhľadanejšie osoby. Bolo to "územie ruských agentov", kde nechcel skončiť žiaden ruský zbeh, teda okrem Kuzminova. 

To však nebola jediná chyba, ktorú urobil. V španielskej Villajoyose v južnej časti Valencie bol častým zákazníkom barov, kde chodili najmä Rusi a Ukrajinci. Všetci domáci vedeli, že čierny Mercedes S patrí jemu. Napriek tomu bolo takmer nemožné odhaliť jeho skrytú identitu. Nemenovaní ukrajinskí predstavitelia však uviedli, že sa snažil skontaktovať s bývalou priateľkou, ktorá žila v Rusku. Dokonca ju pozval k sebe, čo bola podľa agentov osudová chyba. 

Krvavá pomsta

Ráno 13. februára vošiel biely Hyundai Tucson do garáže pod Kuzminovým bytom, Okolo 16:20 vošiel do garáže Kuzminov, zaparkoval a začal kráčať smerom k výťahom. Keď prechádzal pred bielym Hyundaiom, vystúpili z neho dvaja muži, zavolali na neho a spustili paľbu. Vysoký predstaviteľ španielskej polície Guardia Civil informoval, že Kuzminova zasiahlo do hrudníka šesť guliek. Následne muži nasadli do auta a prešli po jeho nehybnom tele. 

"Vozidlo sme našli spálené o niekoľko kilometrov ďalej. Špecialistom trvalo týždeň, kým identifikovali značku a model. Zistili, že dva dni pred vraždou ho niekto ukradol v Murcii (asi hodina od Villajoysi)," uviedla polícia. I keď bolo celé vyšetrovanie utajené a úrady nikde nespomenuli, že obeťou bol Kuzminov, medzi komunitou vo Villajoyse bolo hneď jasné, o koho išlo. "Všetci si myslia, že to spravila tajná služba. Sú všade," povedal Ivan (31), ktorý utiekol do Španielska z Chersonu. 

Zanechali odkaz

Muži, ktorí zabili Maxima Kuzminova, chceli po sebe zanechať odkaz. Španielskej polícii to bolo zrejmé ešte predtým, ako zistila, o koho ide. Podľa vyšetrovateľov zanechali vrahovia po sebe dôležitú stopu, ktorá môže viesť k odhaleniu ich identity: náboje Makarov (9 mm), teda štandardnej munície bývalého komunistického bloku. "Bol to jasný odkaz. Nájdeme ťa, zabijeme a ešte aj ponížime!" dodal predstaviteľ polície Guardia Civil, ktorá dohliada na vyšetrovanie. 

BRUTÁLNA vražda: Telo bývalého
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

"Už to nie je o konvenčnej špionáži. Toto sú operácie, ktoré môžu byť aj atentátmi," upozornil odborník na ruskú bezpečnostnú službu Andrej Soldatov. Dvaja vrahovia v kuklách, ktorí sa objavili na záberoch kamier v garáži Kuzminovho bytového komplexu, boli jednoznačne profesionáli. "Vykonali, čo mali a rýchlo zmizli. Tu v Španielsku nie je bežné, aby do niekoho vystrieľali také množstvo munície. Toto sú znaky organizovaného zločinu," povedal šéf Pepe Álvarez z policajného oddelenia vo Villajoyose. 

Názory z Ruska 

"Nájdeme túto osobu a potrestáme ju, so všetkými prísnymi zákonmi našej krajiny, za zradu a za zradu svojich bratov," povedal nemenovaný člen ruského komanda, kde pôsobil aj Kuzminov na pozícii pilota. "Tento zradca a zločinec sa stal morálnou mŕtvolou už vo chvíli, keď plánoval svoj špinavý a hrozný zločin," vyjadril sa Sergej Naryškin, riaditeľ ruskej zahraničnej spravodajskej služby. Dmitrij Medvedev, bývalý ruský prezident a v súčasnosti podpredseda ruskej Bezpečnostnej rady povedal, že prašivý pes nemôže zomrieť inak, ako len prašivý pes.  

Viac o téme: PilotVraždaAzylRuská armádaŠpanielskoValenciaZbehVojna na UkrajineMaxim KuzminovVillajoyosa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu