Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Tragédia v Afganistane: Deväť detí prišlo o život pri výbuchu míny z obdobia konfliktov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

KÁBUL - Deväť detí zahynulo pri výbuchu desaťročia starej nášľapnej míny v provincii Ghazní na juhovýchode Afganistanu. Oznámili to v pondelok miestne úrady, informuje správa agentúry AP.

Skupina malých detí v nedeľu našla túto mínu a hrala sa s ňou. "Nevybuchnutá mína, pozostatok z čias ruskej invázie, vybuchla, keď sa s ňou hrali... Bohužiaľ, zabila deväť detí," povedal agentúre AFP šéf tamojšieho provinčného informačného a kultúrneho úradu, riadeného hnutím Taliban.

archívne video

SOŠ hotelovú v Bratislave museli evakuovať (Zdroj: Topky/Maarty)

Medzi obeťami bolo podľa miestnej polície päť dievčat a štyria chlapci vo veku od štyroch do 10 rokov. Hnutie Taliban sa v auguste 2021 opäť ujalo moci v krajine a ukončilo svoje povstanie. Množstvo prejavov násilia sa odvtedy znížilo, píše AFP. Nevybuchnutá munícia či míny však naďalej pravidelne spôsobujú straty ľudských životov.

Táto munícia z období vojenských konfliktov v Afganistane predstavuje nebezpečenstvo pre deti, ktoré zbierajú kúsky kovu a predávajú ich s cieľom pomôcť svojim rodinám, píše AP. Mnohé z nich prišli pri výbuchoch tejto munície o život alebo utrpeli zranenia, po ktorých zostali zmrzačené.

Viac o téme: ObeteMínaPolícia Afganistan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu