Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Obrovské výbuchy: VIDEO Izrael zbombardoval vojenský sklad Hizballáhu! Pri nálete umierali aj civilisti

Útok Izraela na muničný sklad Hizballáhu pri hraniciach Sýrie (Halab/Aleppo).
Útok Izraela na muničný sklad Hizballáhu pri hraniciach Sýrie (Halab/Aleppo). (Zdroj: X/huzaifa khan/DD Geopolitics)

HALAB – Izraelská armáda IDF už nevedie vojnu len v Pásme Gazy. Jej nepriateľ číha aj na sýrskych hraniciach, kde pôsobí radikálna skupina libanonských teroristov. Počas včerajšej noci včas utrpeli veľké straty, najmä čo sa týka zbraní a munície.

archívne video

Elitné špeciálne jednotky Hizballáhu predstavuje bezprostrednú hrozbu smerom k severnej hranici Izraela (Zdroj: X/Israel Defense Forces)

Izrael v noci na 29. marca podnikol sériu náletov na muničný sklad Hizballáhu pri hraniciach Sýrie. V blízkosti mesta Halab (historocký názov Aleppo) preťali noc výbuchy munície a zbraňového vybavenia teroristov, informuje CNN World. Podľa sýrskej tlačovej agentúry SANA však neumieral len vojenský personál, ale aj civilisti. Reuters uvádza, že zahynulo 38 ľudí, vrátane piatich členov libanonskej ozbrojenej skupiny.  

Počas hlbokej noci

Izrael zahájil útok o 1:45 miestneho času príletom z Athriya, juhovýchodne od mesta Halab. Jedným z bojovníkov Hizballáhu mal byť aj miestny poľný veliteľ, ktorého brat zahynul počas novembrového útoku Izraela na južné časti Libanonu. Izraelské obranné sily odmietli útok komentovať.

Nebol to prvý útok izraelskej armády v tomto regióne. V minulosti boli pod paľbou aj samotný Halab či Damask. Medzi krajinami už dávno neprebiehajú žiadne styky na diplomatickej úrovni. Bolo to ešte pred masakrou, ktorá sa odohrala dňa 7. októbra minulého roku. Izrael sa obáva, že irán premení Sýriu na "základňu pre agresiu voči židovskému štátu". 

Eskalácia konfliktu

Piatkové útoky sú jedny z najsmrteľnejších od spomínanej masakry. Po útoku Hamasu sa výrazne zvýšili strety medzi radikálnymi iránskymi skupinami a Izraelom. Radikáli sa zapojili do boja aj proti americkým jednotkám, ktoré na Blízkom východe podporujú práve Izrael.

Izrael sa možno teraz sústreďuje práve na Hizballáh, povedal Heiko Wimmen, riaditeľ projektu pre Irak, Sýriu a Libanon v International Crisis Group (Organizácia pre riešenie konfliktov a ich prevenciu). "Je to pre nich pravdepodobne spôsob, ako vyprovokovať Hizballáh aj mimo územia Libanonu," povedal Wimmen a dodal, že pre Izrael to môže byť "menší krok na eskalačnom rebríčku" ako v prípade útoku na celú skupinu.

Viac o téme: Muničný skladútok LibanonHalabHizballáhAleppoIzrael vo vojne
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu