Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Írsko sa pridá k súdnemu podnetu JAR proti údajnej izraelskej genocíde v Gaze

Výbuch na severe pásma Gazy pri pohľade z južného Izraela
Výbuch na severe pásma Gazy pri pohľade z južného Izraela (Zdroj: SITA/AP Photo/Ariel Schalit)

DUBLIN - Írsko sa pridá k súdnemu podnetu, ktorý podala Juhoafrická republika na Medzinárodný súdny dvor (ICJ) kvôli genocíde, ktorej sa podľa nej dopúšťa Izrael v Pásme Gazy. Informoval o tom dnes írsky minister zahraničných vecí Micheál Martin. Podľa agentúry Reuters ide o doteraz najsilnejšie vyjadrenie írskych obáv z následkov izraelských vojenských operácií, ktorými chce židovský štát v reakcii na októbrový teroristický útok zlikvidovať palestínske hnutie Hamas.

Šéf írskej diplomacie uviedol, že izraelský vojenský zásah, pri ktorom zomierajú nevinní civilisti, "predstavuje nehorázne porušenie medzinárodného humanitárneho práva v masovom meradle". Dublin sa preto podľa neho plánuje zapojiť do konania, ktoré sa začalo v decembri podaním juhoafrického podnetu.

archívne video

Fico kritizuje Európsku radu, že nemá postoj k situácii v Pásme Gazy (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Juhoafrická republika tvrdí, že činy Izraela majú charakter genocídy, pretože sa páchajú s konkrétnym zámerom zničiť Palestínčanov v Gaze. Izrael sa na súde proti tomuto tvrdeniu ohradil. ICJ koncom januára vydal predbežné opatrenie, v ktorom nariadil Izraelu, aby prijal všetky kroky, ktoré zabránia genocíde a zlepšia humanitárnu situáciu v Pásme Gazy. Rozhodnutie privítala séria arabských a európskych krajín.

Írsko patrí v rámci Európy napríklad popri Španielsku k krajinám najkritickejším k Izraelu. Tieto krajiny spolu so Slovinskom a Maltou urobili minulý týždeň prvý krok k uznaniu palestínskej štátnosti na Západnom brehu Jordánu a v Pásme Gazy.

Izraelská armáda sa obhajuje

Podľa Martinovho vyhlásenia Izrael napríklad bráni dodávkam humanitárnej pomoci, útočí na civilné ciele a používa výbušné zbrane v husto obývaných oblastiach. Izraelská armáda sa obhajuje tým, že v civilných budovách, ako sú napríklad nemocnice, sa ukrývajú členovia Hamasu.

Konflikt v Pásme Gazy podnietili teroristické útoky ozbrojencov Hamasu a ich spojencov, ktorí vlani v októbri v izraelskom pohraničí povraždili takmer 1200 ľudí a ďalších asi 250 osôb zavliekli na palestínske územie. Izraelská ofenzíva si podľa úradov spravovaných Hamásom vyžiadala už bezmála 32.500 obetí z radov Palestínčanov, z toho je podľa Izraela vyše 13.000 bojovníkov Hamasu.

Viac o téme: GenocídaÍrskoJARGazaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu