Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

V Česku zaznamenali masívny nárast prípadov zákerného ochorenia: Zomrel ďalší človek s nákazou

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images)

PRAHA - V Česku lekári tento rok zaznamenali už 4 253 prípadov čierneho kašľa, pričom len za posledný týždeň ich pribudlo 1 151. Chorobnosť je tak najvyššia od 60. rokov minulého storočia. V ostatných dňoch zaznamenali v súvislosti s touto chorobou aj druhé úmrtie. V domove pre seniorov zomrela osemdesiatštyriročná žena.

V týždňovej správe o tom informoval Štátny zdravotný ústav (SZÚ). Hovorkyňa SZÚ Štěpánka Čechová doplnila, že okrem čierneho kašľa mala žena aj ďalšiu infekciu, čierny kašeľ preto nemožno určiť ako jasnú príčinu úmrtia.

Prípady, keď ľudia nakazení čiernym kašľom zomreli, sa v ČR niekoľko rokov neobjavovali, vlani SZÚ evidoval jeden prípad. Prvý nakazený dvadsaťšesťročný muž z Náchodska zomrel vo februári. Pacientku, ktorá žila v domove seniorov, hospitalizovali začiatkom marca.

"Mala obojstranný zápal pľúc s vážnymi dýchacími ťažkosťami, ktoré vyústili do zlyhania srdca. U ženy bolo zistené ochorenie čiernym kašľom, ako aj streptokokovou infekciou, z ktorých obe choroby môžu spôsobiť zápal pľúc. Nedá sa teda definovať, na ktorú z infekcií žena zomrela, hlavnou diagnózou ostáva zlyhanie srdca," uviedla hovorkyňa.

Medzi chorými sú aj malé deti

Najviac chorých je v Juhočeskom (780) a Stredočeskom (634) kraji, na Vysočine (512) a v Prahe (458). Asi tri percentá chorých potrebujú hospitalizáciu. Pre porovnanie s chrípkou bolo v končiacej sa chrípkovej sezóne hospitalizovaných s vážnym priebehom asi 400 ľudí, zomrelo 94 z nich. Pacienti sú rôzneho veku, najvyššia chorobnosť je ale vo vekovej skupine 15 až 19 rokov. Z viac ako 4200 prípadov ich je v tomto veku 1 342. Medzi chorými je aj 76 detí do jedného roka života.

V Česku zaznamenali masívny
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: szu.cz)

SZÚ tiež v tlačovej správe ako dezinformáciu odmietol spájanie nárastu počtu prípadov čierneho kašľa s migráciou z Ukrajiny. "Z tisícov infikovaných sa u desiatich osôb jedná o utečencov z Ukrajiny a v 16 prípadoch ide o import čiže dovezenú infekciu z ciest z krajín ako Rakúsko, Taliansko či arabské emiráty," doplnila hovorkyňa.

Zaočkovanosť na Slovensku klesla pod hranicu kolektívnej imunity

Zaočkovanosť proti čiernemu kašľu, záškrtu a osýpkam v niektorých krajoch či okresoch na Slovensku klesla pod 95 percent, teda pod hranicu kolektívnej imunity. Upozornil na to Úrad verejného zdravotníctva SR.

Vzhľadom na pokles a pohyb osôb medzi krajinami nie je podľa neho možné vylúčiť šírenie týchto ochorení na území SR. Na Slovensku od začiatku roka do konca februára zaznamenali 123 prípadov ochorenia na čierny kašeľ. Najviac prípadov sa týkalo detí.

V Európe, ale aj na Slovensku pribúdajú prípady čierneho kašľa
Zobraziť galériu (3)
V Európe, ale aj na Slovensku pribúdajú prípady čierneho kašľa  (Zdroj: Facebook/ÚVZ SR)

Viac o téme: ČeskoČierny kašel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu