Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Americký Senát schválil návrh o výdavkoch: Podarilo sa odvrátiť čiastočný shutdown

Senát Spojených štátov
Senát Spojených štátov (Zdroj: SITA/Senate Television via AP)

WASHINGTON - Americký Senát v noci na sobotu schválil balík návrhov zákonov o výdavkoch za 1,2 bilióna dolárov, ktorý má zaistiť financovanie niektorých kľúčových vládnych inštitúcií. Podarilo sa tým odvrátiť tzv. čiastočný shutdown, informujú o tom agentúry AP a AFP.

Návrh podporilo 74 senátorov a 24 hlasovalo proti, píše AP. Tento balík by mal na najbližších šesť mesiacov zabezpečiť financovanie vládnych inštitúcii a odvrátenie tzv. čiastočného shutdownu, ktorý hrozil v noci na sobotu.

archívne video

Predseda NR SR Peter Pellegrini po rokovaní s predsedom Senátu Parlamentu ČR Vystrčilom o pomoci Ukrajine (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Rozpočet ešte v piatok schválila aj Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu. Senátori zmeškali polnočný termín, balík však schválili v sobotu v skorých ranných hodinách, píše AFP. Biely dom oznámil, že vládne inštitúcie budú naďalej fungovať v bežnom režime. Viac ako 70 percent financií z prijatého balíka je určených na obranu. Týka sa aj rôznych vládnych inštitúcií - od ministerstva pre vnútornú bezpečnosť, cez daňový úrad a ministerstvo spravodlivosti až po ministerstvo financií a ministerstvo zahraničných vecí.

Viac o téme: RozpočetSchválenieUSASenátShutdown
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu