Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

OHEŇ V DUŠI: 8. apríl je medzinárodný deň Rómov

(Zdroj: Getty Images)

8. apríl je medzinárodným dňom Rómov už viac ako 30 rokov. „Nie je len dňom, kedy oslavujeme krásnu rómsku hudbu, tanec, kultúru a tradície. Pripomína nám najmä snahu Rómov o sebaurčenie a uznanie za národnostnú menšinu,“ hovorí Alexander Daško, vládny splnomocnenec pre rómske komunity.

8. apríl bol ustanovený za Medzinárodný deň Rómov v roku 1990 neďaleko Varšavy na štvrtom Svetovom kongrese Rómov organizovanom Medzinárodnou rómskou úniou (International Romani Union, IRU). Výber tohto dňa súvisel s pripomenutím prvého celosvetového stretnutia Rómov v apríli 1971 v Orpingtone pri Londýne. Každoročne nám pripomína bohatosť rómskej kultúry, tradícií a dejín ľudí, ktorí žijú v Európe takmer tisíc rokov a sú najväčšou európskou etnickou menšinou. Napriek dlhej histórii sa však stále nedarí dosiahnuť skutočnú rovnosť a ich rešpekt v spoločnosti. „Už veľkí spisovatelia hovorili o Rómoch že sú to slobodní ľudia, ktorí môžu slobodne dýchať. V časoch, keď sme kočovali po celej Európe, sme boli vlastne predzvesťou Schengenu, respektíve EÚ. Sloboda je pre nás veľmi dôležitá. Som šťastný že som Róm, lebo sa viem na veci pozerať úplne inak,“ hovorí Alexander Daško.

Pri príležitosti Medzinárodného dňa Rómov organizuje dňa 8.4. 2024 o 17.00 hod. slávnostné podujatie v T & AC Gallery na Zámockej 22 v Bratislave. Záštitu nad podujatím prevzal premiér Slovenskej republiky, Róbert Fico. Výber galérie nie je náhodou, v jej priestoroch prebieha až do 20.4 výstava renomovaných rómskych umelcov Miloša Ráca a Milana Berkyho pod názvom S nádejou 7, vrátane obrazov talentovaných rómskych detí z osady Bambusky z Martina. Galéria tak bude dokonale dotvárať atmosféru výnimočného večera, počas ktorého vystúpia aj obľúbení Sendreiovci, folklórny spevácky a tanečný súbor Romano Jilo (Rómske srdce), Duo Farsa - gitarové zoskupenie  a  Finalistka X Factoru Brigita Szelidová.

Sendreiovci pochádzajú z okolia Kokavy nad Rimavicou a na našej hudobnej scéne zosobňujú autentický rómsky folklór vyše 20 rokov. Pod taktovkou speváka a lídra Vladimíra Sendreia pôsobia nielen doma, ale aj v zahraničí. Dostali sa aj na červený koberec do Londýna a dokonca aj na plátno Hollywoodu. Ich nespútaný rómsky temperament učaroval aj ďalším umelcom, s ktorými Sendreiovci spolupracovali, napr. kapela Para, Moja reč, Janko Kuric, Peter Lipa, Tony Popovič, kubánsky spevák Eusébio, či symfonický orchester zo Žiliny. 

Rómsky folklórny súbor Romano Jilo si podmanil Slovákov počas súťaže Československo má talent. V súbore Romano Jilo účinkuje približne 30 detí, väčšina pochádza z chudobných pomerov z marginalizovaných skupín z okolia Zvolena. Ich vystúpenie divákov pohltí nielen rytmom a živelnosťou, ale aj prekrásnymi kostýmami, ktoré berú dych.

Duo Farsa alias Dušan Onody a František Godla, sú gitaroví virtuózi, ktorí uchvátili porotu v Československo má talent v roku 2012. Ich vystúpenia sú emotívne, ohnivé a nezabudnuteľné. "Celý život sa snažíme ukazovať, že aj my, Rómovia, vieme zanechať krásnu čistú plnohodnotnú stopu na tejto Zemi," vraví Dušan Onody.

Brigita Szelidová sa v známej talentovej súťaži prebojovala až do finále a je známa svojím zamatovým černošským hlasom. V jej repertoári nechýba funky, soul, jazz ani swing. Žena s veľkým srdcom, ktorá úspešne vybojovala množstvo ťažkých životných skúšok, je inšpiráciou pre všetky vekové kategórie.

Práve na problematiku rómskych detí zo znevýhodneného prostredia, ktoré majú len malú šancu, aby v živote uspeli a ocitajú sa v bludnom kruhu, často upozorňuje Alexander Daško. Hovorí zo skúsenosti z vlastného života, keďže sa narodil v osade, mieste beznádejnej chudoby, ako najmladší z 13 súrodencov. Dnes je odborníkom na rómsku problematiku a vzdelanie, od roku 2014 člen Výboru pre národnostné menšiny a etnické skupiny a od roku 2021 člen Výboru rómskych mimovládnych organizácii pri ÚSVRK. Zároveň je tiež skvelý huslista, autor legendárneho projektu Cigánsky oheň a zakladateľ skupiny Gypsymusic Alexandra Daška. V Banskej Bystrici založil Súkromnú ZUŠ LAVUTA pre hudobné talenty zo sociálne slabších rodín. Jeho priority vo funkcii sú jednoznačné: „V prvom rade chcem dosiahnuť, aby Rómovia už konečne mali najzákladnejšiu a najdôležitejšiu vec, o ktorú sa už desiatky rokov usilujú a to je voda. Od nej sa všetko odvíja,“ vysvetľuje. Ani ostatné ciele nie sú žiadne vymoženosti, len bežné veci. Bežné, pre majoritu spoločnosti: „Potrebujeme prácu. Od nej závisí bývanie. A musíme klásť extrémny dôraz na vzdelávanie. Od primárneho po vysoko školské. Keď budú mať Rómovia toto, myslím že sa pohneme dopredu. Nebude to ľahké, je to beh na dlhú trať. Chcem byť garantom toho, aby peniaze išli tam, kde majú.“

Medzinárodný deň Rómov nám pripomína myšlienky a hodnoty, ktoré sú dôležité pre nás všetkých. Problémy, s ktorými zápasia Rómovia, nie sú izolované, pretože dnešná spoločnosť je prepojenou nádobou, v ktorej by malo záležať na každom človeku, na každom príbehu. A v  ňom máme všetci rovnaký cieľ a túžbu: žiť v rovnosti a dôstojnosti.

Viac o téme: RómoviaMedzinárodný deň Rómov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu