Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vodca Hamasu obvinil Izrael zo sabotovania rokovaní o prímerí: Húsíovia vyhodili do vzduchu dom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Ohad Zwigenberg)

GAZA - Vysoký predstaviteľ palestínskeho radikálneho hnutia Hamas Ismáíl Haníja obvinil v utorok Izrael zo sabotovania prebiehajúcich rokovaní o prímerí v pásme Gazy. Izrael sa tejto sabotáže dopustil svojou operáciou v nemocnici Šifá v Gaze, objasnil Haníja a podľa správy agentúry AFP dodal, že toto dianie je dôkazom zámeru Izraela "zasiať chaos a udržiavať násilie".

"Akcie sionistických okupačných síl v zdravotníckom komplexe Šifá potvrdzujú ich zámer brániť obnove života v Gaze a rozložiť základné aspekty ľudskej existencie," povedal Haníja. Izraelská armáda tvrdí, že pri zásahu v nemocnici zabila "viac ako 50 teroristov" a zatkla "približne 180 podozrivých". Ministerstvo zdravotníctva spravované hnutím Hamas informovalo o "desiatkach mučeníkov a zranených" v nemocnici a jej okolí.

archívne video

Izraelské jednotky vykonávali cielenú operačnú činnosť na jednom z hlavných výcvikových stredísk. (Zdroj: X/IDF)

"Úmyselné zameranie sa" na policajtov a vládnych predstaviteľov v Gaze podľa Haníju ilustruje snahu Izraela zasiať chaos a udržiavať násilie medzi našimi odhodlanými ľuďmi. "Odhaľuje to aj snahu okupačných lídrov sabotovať prebiehajúce rokovania v Dauhe," dodal Haníja.

Po mesiacoch neúspešného úsilia sprostredkovateľov – Spojených štátov, Kataru a Egypta – dosiahnuť prímerie, šéf izraelskej rozviedky David Barnea odcestoval v pondelok do katarskej Dauhy, aby sa tam - podľa zdroja blízkeho rokovaniam - stretol s katarským premiérom Muhammadom bin Abdarrahmánom Ál Sáním a egyptskými predstaviteľmi.

Barnea už z Dauhy odcestoval, ale tzv. technické tímy naďalej diskutujú o podrobnostiach možnej dohody o prímerí a prepustení izraelských rukojemníkov, ubezpečil hovorca katarského ministerstva zahraničných vecí.

Húsíovia zabili deväť ľudí vrátane siedmich detí

Jemenskí povstalci v utorok vyhodili do povetria obytný dom v provincii Bajdá juhovýchodne od metropoly Saná. Pri výbuchu zahynulo deväť ľudí. Informuje spravodajský servis agentúry AP. Miestni obyvatelia uviedli, že všetky obete pochádzali z tej istej rodiny - boli to rodičia a ich sedem detí. Húsíovia údajne obliehali dom a jeho okolie už od utorka rána, až kým ho nevyhodili do povetria pomocou bomby. Vážne škody utrpeli aj okolité budovy. Tento incident sa stal deň po tom, ako zahynuli dvaja húsijskí povstalci v pasci, ktorú im údajne nastražil majiteľ nehnuteľnosti. 

Povstalcami ovládané jemenské ministerstvo vnútra vydalo vyhlásenie, že detonácia domu bola "nezodpovednou reakciou" bezpečnostných zložiek, ktoré pri prenasledovaní podozrivých z pondelkového incidentu použili "nezákonným spôsobom neprimeranú silu". Ministerstvo zároveň oznámilo vytvorenie vyšetrovacej komisie, ktorej úlohou bude zaistiť, aby sa vykonávatelia útoku za tento čin zodpovedali. Počet obetí ministerstvo oficiálne nepotvrdilo, iba skonštatovalo, že došlo k úmrtiam. 

Húsíovia, šiitskí povstalci podporovaní Iránom, obsadili jemenské hlavné mesto Saná ešte v roku 2014, zaviedli v ňom represívny režim a prinútili medzinárodne uznávanú vládu k úteku. Saudskou Arábiou vedená koalícia sa neskôr pokúsila legitímnu vládu obnoviť, následná vojna však postupne uviazla na mŕtvom bode a prerástla do jednej z celosvetovo najväčších humanitárnych kríz. Jemenskí povstalci aktuálne ohrozujú ostreľovaním obchodné lode v Červenom mori, podľa vlastných vyjadrení na podporu Palestínčanov v Pásme Gazy. 

Viac o téme: DomObeteVojnaRokovanie IzraelGazaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu