Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Slovák šéfoval drogovému gangu, ktorý pašoval kokaín z Kolumbie! Na súde vypovedali kajúcnici

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KORNEUBURG - Sedem rokov väzenia dostala v pondelok na krajskom súde v rakúskom Korneuburgu 50-ročná žena. Obžalovaná organizovala pašovanie drog najmenej 50 kilogramov kokaínu z Holandska a Belgicka do Rakúska. Obvinil ju Slovák, ktorý bol tiež odsúdený za obchodovanie s drogami. Žena pred súdom vinu poprela. Rozsudok nie je právoplatný.

Obžalovaná bola uznaná vinnou z toho, že niekoľko rokov – minimálne do júla 2022 – ako členka zločineckej organizácie organizovala dovoz kokaínu do Rakúska pomocou pašeráckych vozidiel tým, že drogu odovzdala kuriérom a dala im pokyn, aby ju odovzdali veľkým kupujúcim. Minimálne 50 kíl v cene 38 000 eur za kus vraj pripadlo mužovi, ktorý bol medzitým právoplatne odsúdený - šéfovi slovenskej skupiny.

archívne video

Polícia prekazila ďalší dlhoročný drogový biznis, obvinila dvoch Bratislavčanov (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Bratislavský kraj)

Okrem toho podozrivá údajne odcestovala so Slovákom vo februári 2019 do Kolumbie, aby zorganizovala pašovanie ďalších 50 kíl kokaínu loďou do Európy. Tu to však zostalo len pri pokuse.

Obhajca nevidel „žiadne spoľahlivé dôkazy“ proti svojej klientke. Obžalovaná vyrastala v chudobných podmienkach v Kolumbii a – ako slobodná matka – pracovala ako kaderníčka, kozmetička a prostitútka v Haagu. Svedok obžaloby krivo obvinil jehi klientku. „Videl ma ako vhodnú obeť, aby si zachránil kožu,“ povedala 50-ročná žena cez slzy. Podľa vlastných slov nemá nič spoločné s obchodovaním s drogami.

Slovák chcel dohodu s úradmi

Obžalovaná podľa tlmočníka uviedla, že sa so Slovákom stretla v roku 2017 v Haagu. Využíval jej služby prostitútky. Zostali v kontakte cez mobilný telefón a znova a znova sa stretávali okrem iného v hoteloch v Holandsku a Rakúsku. Odišla na dovolenku s manželom do Kolumbie. Keď tam chcel navštíviť drogové laboratórium, „povedala som, že je to niečo mimoriadne nebezpečné,“ povedala obvinená.

Slováka priviezli z väzby, ale odmietol vypovedať. Muž zrejme dúfal v dohodu so sudcom po svojom zatknutí v roku 2022, čo však bolo zamietnuté.

50-ročnú ženu uznali za vinnú podľa obvinenia. Sudca o svedkovi obžaloby povedal: "Neexistoval dôvod, prečo by si mal tieto informácie vymýšľať." Z dôvodov všeobecnej prevencie by mal byť uložený dlhoročný trest odňatia slobody. Obžaloba sa odmietla odvolať a obhajoba sa nevyjadrila. Rozsudok teda nie je právoplatný.

Žena so španielsko-kolumbijským dvojitým občianstvom bola zatknutá v Amsterdame v roku 2023. Podľa exekutívy stále prebieha vyšetrovanie podozrivého spolupáchateľa ženy.

50-ročnú ženu vyšetrovali po operácii „Joker“, počas ktorej bolo v júli 2022 v Rakúsku, na Slovensku a v Maďarsku zatknutých celkovo 32 podozrivých. Obvinení mali predať drogy v hodnote viac ako 21 miliónov eur a zhabaných bolo takmer 300 kíl návykových látok. Štyria obvinení muži, ktorí predtým žili v Rakúsku, boli v roku 2023 v Korneuburgu odsúdení na niekoľko rokov väzenia.

Viac o téme: PašovanieRakúskoSlovákDrogy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu