Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Celá populácia Pásma Gazy je vystavená vážnemu nedostatku potravín, tvrdí Blinken

Antony Blinken
Antony Blinken (Zdroj: SITA/AP)

MANILA - Všetci obyvatelia Pásma Gazy čelia akútnemu nedostatku potravín, upozornil v utorok americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Zdôraznil tým, že je potrebné zvýšiť dodávky humanitárnej pomoci do tejto palestínskej enklávy, informuje o tom správa z agentúry AFP.

"Podľa najrešpektovanejšieho meradla je 100 percent obyvateľov Pásma Gazy vystavených akútnemu nedostatku potravín. Je to prvýkrát, čo bola takto klasifikovaná celá populácia," povedal Blinken počas návštevy Filipín.

archívne video

Humanitárna pomoc prichádza do Pásma Gazy cez prechod Rafah. (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Šéf americkej diplomacie bude tento týždeň v Saudskej Arábii a Egypte rokovať o úsilí zvýšiť dodávky pomoci a zabezpečiť v Pásme Gazy prímerie. Pôjde o jeho šiestu návštevu Blízkeho východu od útoku palestínskeho hnutia Hamas na Izrael zo 7. októbra, po ktorom vypukla vojna v Gaze.

Hodnotenie potravinovej bezpečnosti, ktoré zastrešuje OSN, v pondelok varovalo, že polovica populácie Pásma Gazy trpí "katastrofickým" hladom. Sever palestínskej enklávy by podľa predpokladov mohol do mája zasiahnuť hladomor v prípade, že nedôjde k bezodkladnému zásahu. Námestník generálneho tajomníka OSN pre humanitárne záležitosti Martin Griffiths vyzval Izrael, aby umožnil neobmedzený prísun pomoci do Gazy. Podľa jeho slov "niet času nazvyš".

Viac o téme: Humanitárna pomocUSAIzraelPalestínaHamasPásmo GazyAntony Blinken
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu