Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Poplach v Poľsku: Havaroval americký dron, je na vine Rusko? Nebolo by to prvý raz

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Defense Ministry via AP)

VARŠAVA - Neďaleko poľského mesta Miroslawiec na severozápade krajiny havaroval americký bojový dron MQ-9 Reaper. K nehode počas cvičného letu došlo v pondelok. Incidentu predchádzala strata spojenia so strojom. Ako uviedol poľský generálny štáb, udalosť bola označená za núdzové pristátie.

Predstavitelia armády informovali, že americká posádka, ktorá riadi stroj na diaľku, s ním stratila kontakt. Zatiaľ nie je známe, aké dron utrpel poškodenia, keď núdzovo pristál v pondelok okolo 23:00 hodiny.

archívne video

Americká armáda hlási zrážku ruskej stíhačky s dronom (Zdroj: Telegram)

„Pristátie prebehlo v súlade so zavedenými postupmi v bezpečnej neobývanej zóne. Miesto je strážené príslušníkmi zvláštnych služieb. Vyšetrovanie má na starosti vojenská polícia,“ uviedol podľa portálu novinky.cz poľský generálny štáb.

Cvičný let prebiehal práve pri základni Miroslawiec. Dron MQ-9 Reaper je po strate spojenia schopný sám letieť aj pristáť.

Podľa stránky The Aviationist mohlo za nehodou stáť rušenie Ruska. K rušeniu došlo aj pri Královci počas letu britského ministra obrany na stroji Dassault 900LX britského letectva. Rušenie niekedy postihovalo aj západ Poľska. 

Ako ďalej uvádza web, malo ísť o verziu neozbrojeného dronu MQ-9 Block 5. Patrí k 52. expedičnej operačnej skupine, ktorá spadá pod 52. stíhacie krídlo z nemeckej základne Spangdahlem. Táto jednotka prevádzkuje monitorovacie a prieskumné lety z poľského letiska od roku 2018.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu