Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Záväzok USA voči obrane Filipín je pevný, tvrdí Blinken: Čína na to reaguje

Joe Biden Zobraziť galériu (3)
Joe Biden (Zdroj: SITA/AP Photo/Jacquelyn Martin)

WASHINGTON - Americký prezident Joe Biden usporiada prvý trojstranný summit s lídrami Filipín a Japonska, oznámil v pondelok Biely dom. Informuje o tom agentúra AFP, podľa ktorej sa Spojené štáty snažia posilniť spojenectvo v regióne voči Číne.

Schôdzka Bidena s filipínskym prezidentom Ferdinandom Marcosom a japonským premiérom Fumiom Kišidom je v Bielom dome naplánovaná na 11. apríla a je ďalšou v sérii stretnutí s ázijsko-tichomorskými spojencami USA.

archívne video

Bidenová odchod z paláca (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Lídri budú presadzovať trojstranné partnerstvo postavené na hlbokých historických vzťahoch priateľstva" vrátane "spoločnej vízie slobodného a otvoreného indo-pacifického regiónu", spresnila tlačová tajomníčka Bieleho domu Karine Jean-Pierreová.

Spojené štáty opakovane vyzývali na "slobodný" ázijsko-tichomorský región v čase, keď sa Čína presadzuje rozšírenie svojho vplyvu najmä pokiaľ ide o suverenitu nad takmer celým Juhočínskym morom, píše AFP.

Biden sa samostatne stretne s filipínskym prezidentom

Japonsko a Filipíny ešte v novembri uviedli, že by začali rokovať o obrannom pakte, ktorý by im umožnil vzájomne rozmiestniť vojakov na svojich územiach. Biely dom zároveň oznámil, že po trojstranných rokovaniach sa Biden následne separátne stretne s filipínskym prezidentom Marcosom.

Japonský premiér Kišida sa na schôdzke zúčastní v rámci štátnej návštevy USA, ktorá bola vopred ohlásená a začne sa 10. apríla. Kišida sa vlani stal prvým japonským lídrom, ktorý navštívil Filipíny od roku 2017, pripomína AFP. Japonsko vpadlo a okupovalo územie Filipín počas druhej svetovej vojny, obe krajiny si však vybudovali bližšie vzťahy prostredníctvom obchodu a investícií.

Záväzok USA voči obrane Filipín je pevný, tvrdí Blinken

Spojené štáty si pevne stoja za záväzkom brániť svojho dlhoročného spojenca Filipíny pred ozbrojenými útokmi v Juhočínskom mori. Vyhlásil to v utorok americký minister zahraničných vecí Antony Blinken, informuje o tom správa z agentúry AFP.

Antony Blinken Enriqueo Manala
Zobraziť galériu (3)
Antony Blinken Enriqueo Manala  (Zdroj: TASR/Evelyn Hockstein/Pool Photo via AP)

Lodné trasy v Juhočínskom mori sú "rozhodujúce pre Filipíny, pre ich bezpečnosť a ekonomiku, ale sú dôležité aj pre záujmy regiónu, Spojených štátov a sveta", povedal Blinken na tlačovej konferencii so svojím filipínskym kolegom Enriquem Manalom. "Preto stojíme na strane Filipín a dodržiavame naše pevné obranné záväzky vrátane tých, ktoré vyplývajú zo zmluvy o vzájomnej obrane," dodal.

Šéf americkej diplomacie navštívil Manilu v rámci krátkeho turné po ázijských krajinách, ktoré je zamerané na upevnenie podpory USA pre spojencov v regióne. V priebehu utorka má naplánovanú schôdzku s filipínskym prezidentom Ferdinandom Marcosom.

V oblasti Juhočínskeho mora je dlhodobo napätá situácia

Čína si nárokuje takmer celé Juhočínske more a odmieta konkurenčné nároky iných krajín v tomto regióne. V oblasti je preto dlhodobo napätá situácia. Medzinárodný arbitrážny súd už v roku 2016 odmietol nároky Pekingu na takmer celú obchodnú cestu v Juhočínskom mori. Čína sa však nezúčastnila na súdnom pojednávaní a jeho verdikt neakceptuje.

Antony Blinken Enriqueo Manala
Zobraziť galériu (3)
Antony Blinken Enriqueo Manala  (Zdroj: TASR/Evelyn Hockstein/Pool Photo via AP)

Začiatkom marca sa v Juhočínskom mori odohralo niekoľko kolízií medzi čínskymi a filipínskymi plavidlami v oblastiach, na ktoré si robia nároky obe krajiny. Napätie v regióne sa tým zvýšilo. Washington viackrát zopakoval, že v prípade ozbrojeného útoku proti filipínskym lodiam, lietadlám, ozbrojeným silám a pobrežnej stráži by bola uplatnená americko-filipínska dohoda o vzájomnej obrane z roku 1951. Washington sa v nej zaviazal brániť svojho spojenca.

USA nemajú právo zasahovať do Juhočínskeho mora, tvrdí Čína

Čína v utorok uviedla, že Spojené štáty nemajú právo zasahovať do Juhočínskeho mora. Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v rovnaký deň vyjadril podporu USA pre Filipíny voči ozbrojeným útokom v tejto oblasti, informuje agentúra AFP.

"Spojené štáty nie sú zúčastnenou stranou na záležitostiach v Juhočínskom mori a nemajú právo zasahovať na námorných záležitostí medzi Čínou a Filipínami," uviedol hovorca čínskeho rezortu diplomacie Lin Ťien. Blinken navštívil filipínsku Manilu v rámci krátkeho turné po ázijských krajinách, ktoré je zamerané na upevnenie podpory USA pre spojencov v regióne.

"Vojenská spolupráca medzi USA a Filipínami nesmie škodiť zvrchovanosti Číny, jej námorným právam a záujmom v Juhočínskom mori," povedal Lin Ťien a dodal, že nesmie byť používaná ako východisko pre nezákonné nároky Filipín. "Čína bude naďalej prijímať opatrenia, aby rázne bránila svoju územnú zvrchovanosť a námorné práva a záujmy a presadzovala mier a stabilitu v Juhočínskom mori," dodal.

Čína si nárokuje takmer celé Juhočínske more a odmieta konkurenčné nároky iných krajín v tomto regióne. V oblasti je preto dlhodobo napätá situácia. Medzinárodný arbitrážny súd už v roku 2016 odmietol nároky Pekingu na takmer celú obchodnú cestu v Juhočínskom mori. Čína sa však nezúčastnila na súdnom pojednávaní a jeho verdikt neakceptuje.

Viac o téme: AprílSummitPosilnenieČínaJaponskoFilipínySpojenectvoJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu