Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Blinken odcestuje do Saudskej Arábie a Egypta na rokovania o prímerí v Gaze: Po nálete zomrelo 20 Palestínčanov

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken (Zdroj: TASR/AP/Evelyn Hockstein)

MANILA - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken odcestuje tento týždeň do Saudskej Arábie a Egypta na rokovania o úsilí zabezpečiť prímerie v Gaze a zvýšenie množstva humanitárnej pomoci do tejto palestínskej enklávy, uviedol v utorok prostredníctvom svojho hovorcu americký rezort diplomacie. Informuje o tom agentúra AFP.

Blinken bude podľa neho rokovať so saudskoarabskými predstaviteľmi v stredu v meste Džidda a následne odcestuje do Káhiry na rozhovory s egyptskými úradmi, potvrdil hovorca Matthew Miller. Pôjde už o šiestu cestu šéfa americkej diplomacie na Blízky východ od začiatku vojny medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas, ktorá vypukla po útoku palestínskych extrémistov na územie Izraela 7. októbra 2023.

archívne video

Izraelská armáda útočí na teroristov Hamasu (Zdroj: Facebook/Israel Defense Forces)

Predmetom rokovaní bude podľa Millera "úsilie o dosiahnutie okamžitej dohody o prímerí, ktorá by zaisťovala prepustenie všetkých zvyšných rukojemníkov zadržiavaných v Pásme Gazy, ako aj zintenzívnené medzinárodné úsilie o zvýšenie množstva humanitárnej pomoci do Gazy a koordináciu povojnového plánovania pre Gazu vrátane zabezpečenia, aby Hamas už nemohol ďalej vládnuť alebo zopakovať útoky zo 7. októbra minulého roka".

Blinken bude diskutovať aj o "politickej ceste pre palestínsky ľud s bezpečnostnými garanciami pre Izrael, ako aj o architektúre pre trvalý mier a bezpečnosť v regióne", cituje AFP.

Pri izraelskom nálete na Rafáh a tábor Nusajrát zomrelo 20 Palestínčanov

Pri izraelskom útoku v Pásme Gazy dnes skoro ráno zomrelo najmenej 20 Palestínčanov. Štrnásť ľudí zomrelo po zásahu niekoľkých domov v Rafáhu pri hraniciach s Egyptom a desiatky ďalších boli pri útoku zranené. Šesť ľudí zahynulo pri nálete na dom v utečeneckom tábore Nusajrát v strede Pásma Gazy. Podľa agentúry Reuters to oznámili zdravotníci v Pásme Gazy, kde proti sebe od októbra bojuje izraelská armáda a palestínske hnutie Hamas, ktoré Západ považuje za teroristickú organizáciu.

V utečeneckom tábore Dajr Balah v strede Pásma Gazy sa zvuk výbuchov mieša s údermi hromu a Palestínčanov žijúcich v stanoch popri vojne trápi aj dážď, píše Reuters. "Už nie sme schopní rozlíšiť zvuky hrmenia od bombardovania. Predtým sme čakali na dážď a modlili sa k Bohu, ak sa oneskoril. Dnes sa modlíme, aby nepršalo. Vysídlení ľudia majú dosť trápenia," povedal agentúre Reuters cez textové správy otec piatich detí z Dajr Balahu.

Súčasný konflikt podnietili teroristické útoky Hamasu a ďalšie islamistické organizácie v južnom Izraeli vlani v októbri, keď zomrelo okolo 1 200 ľudí. Ďalších asi 250 ľudí uniesli ozbrojenci z Izraela do Pásma Gazy, zhruba polovicu ich stále zadržiavajú. Podľa pondelkových údajov ministerstva zdravotníctva v Gaze, spravovaného Hamasom, zahynulo od začiatku vojny v Pásme Gazy najmenej 31 726 Palestínčanov.

Viac o téme: TragédiaPrímerieEgyptSaudská ArábiaIzraelPásmo GazyAntony BlinkenPalestínčaniaIzraelské nálety
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu