Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Čaputová navštívi Prahu, s Pavlom sa okrem iného zúčastní na projekcii filmu o Havlovi

Petr Pavel a Zuzana Čaputová
Petr Pavel a Zuzana Čaputová (Zdroj: TASR/Barbora Vizváryová)

PRAHA - Českú republiku zhruba po štvrť roku opäť navštívi slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Cesta má tentoraz skôr neformálnu podobu. Do Prahy príde hlava štátu na pozvanie Knižnice Václava Havla, so svojím českým náprotivkom Petrom Pavlom sa okrem iného zúčastní na projekcii filmu práve o niekdajšom prezidentovi Havlovi. Čaputová sa ale tiež stretne s premiérom Petrom Fialou (ODS), na začiatku návštevy uctí pamiatku obetí decembrovej streľby na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej (FF UK).

Čaputová, ktorá v tohtoročných prezidentských voľbách nebude mandát obhajovať, naposledy Česko navštívila vlani v decembri, keď sa zúčastnila poslednej rozlúčky s Karolom Schwarzenbergom. Ku koncu novembra sa v Prahe uskutočnilo rokovanie prezidentov krajín Visegrádskej skupiny, kam ďalej patrí Poľsko a Maďarsko.

archívne video

Spoločný obed bývalých prezidentov SR so Zuzanou Čaputovou (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Deň pred výročím nežnej revolúcie Čaputovú na Hrade spoločne s partnerom Jurajom Rizmanom privítal Pavel s manželkou Evou. V Prahe sa vtedy stretla tiež so slovenskými krajanmi, uctila pamiatku výročia revolúcie na Národnej triede a diskutovala so študentmi Univerzity Karlovej.

Napäté vzťahy

Vzťahy medzi Českom a Slovenskom sú napäté, krajina rozdeľuje náhľad na vojnu na Ukrajine a podporu Ruskom napadnutého štátu. Premiér Fiala predtým oznámil, že sa neuskutoční plánované spoločné zasadnutie kabinetov oboch krajín, čo vyvolalo kritiku okrem iného jeho slovenského náprotivku Roberta Fica. Hovorca Čaputovej Martin Strižinec v reakcii na český krok uviedol, že slovenská prezidentka bude naďalej usilovať o upevnenie vzťahov.

Viac o téme: Návšteva ČeskoPetr PavelZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu