Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Migračný tlak na európskej hranici s Tureckom sa zmierňuje, tvrdí Bulharsko

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SOFIA - Na bulharskej vonkajšej hranici Európskej únie s Tureckom bolo zatiaľ tento rok zaznamenaných výrazne menej prípadov nelegálneho prekročenia, oznámila v stredu vláda v Sofii. Informuje o tom správa z tlačovej agentúry DPA.

"Bulharsko necíti žiadny zvýšený tlak migrantov, ale skôr plynulý trend smerujúci k oslabeniu," povedal úradujúci minister vnútra Kalin Stojanov v stredu v parlamente. Od začiatku roka zabránili na bulharsko-tureckej hranici 5 200 pokusom o jej "ilegálne prekročenie". V rovnakom období minulého roka bolo zaznamenaných 15 600 prekročení, dodal Stojanov.

archívne video

Akcia sa realizuje na hraniciach s Maďarskom aj na miestach výskytu cudzincov z tretích krajín (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Vo vnútri Bulharska bolo od začiatku tohto roka zadržaných 260 migrantov. Vlani v rovnakom období roka zadržali podľa ministra 1 260 migrantov. Utečenci z krízových regiónov ako aj migranti často s pomocou pašerákov ilegálne prekračujú 259 kilometrov dlhú bulharsko-tureckú suchozemskú hranicu. Robia to tak, že sa vyhnú hraničným priechodom, kde by ich museli úrady zaregistrovať. Mnoho migrantov potom pokračuje v ceste cez Srbsko do strednej a západnej Európy, keďže vo všeobecnosti nechcú zostať v Bulharsku, najchudobnejšej krajine EÚ.

Európska agentúra pre pohraničnú a pobrežnú stráž (Frontex) chce od 20. marca strojnásobiť počet svojich príslušníkov na bulharskej vonkajšej hranici EÚ s Tureckom a Srbskom. Do Bulharska teda vyšle do 600 ďalších príslušníkov Frontexu.

Táto balkánska krajina sa má začleniť do schengenského priestoru, s otvorenými hranicami bez kontrol, od 31. marca - ale zatiaľ iba vo vzduchu a na mori. Sofia sa usiluje o to, aby boli čoskoro zrušené aj kontroly na bulharských pozemných hraniciach – teda o úplný vstup do schengenu.

Viac o téme: HraniceMigrantiMigráciaZmiernenieTureckoBulharskoEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu