Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ústavný súd preskúma kandidatúru Milanoviča v parlamentných voľbách

Bývalý chorvátsky premiér Zoran Milanovič
Bývalý chorvátsky premiér Zoran Milanovič (Zdroj: SITA/AP Photo/Darko Bandic)

ZÁHREB - Chorvátsky ústavný súd v sobotu oznámil, že sa bude zaoberať kandidatúrou prezidenta Zorana Milanoviča v nadchádzajúcich parlamentných voľbách, v ktorých sa chce uchádzať o vplyvnejší post predsedu vlády. Informuje agentúra AFP.

Milanovič, ktorý pôsobil vo funkcii premiéra Chorvátska - členskej krajiny EÚ a NATO - od roku 2011 do 2016, v piatok oznámil, že bude kandidovať za opozičnú Sociálnodemokratickú stranu (SDP) v Záhrebe. Parlamentné voľby prebehnú 17. apríla. Úradujúci prezident však povedal, že zo svojej funkcie zatiaľ neodstúpi, za čo si vyslúžil kritiku od premiéra Andreja Plenkoviča.

archívne video

Hnutie Slovensko ide do eurovolieb v koalícii so stranou Za ľudí (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

"Toto je v úplnom rozpore s tým, čo by podľa našej ústavy mal byť prezident republiky," uviedol Plenkovič z vládnej Chorvátskej demokratickej únie (HDZ), ktorý sa bude uchádzať o tretie funkčné obdobie na premiérskom poste. Ústavný súd sa Milanovičovou kandidatúrou plánuje zaoberať v pondelok. Predseda SDP Pedja Grbin v sobotu uviedol, že nevníma žiadnu "formálnu alebo právnu prekážku" Milanovičovej kandidatúry a vyzval súd, aby vydal svoje stanovisko.

Milanovič pri oznámení svojej ambície prisľúbil "odhodlanú a bezúhonnú vládu". "Sú chvíle... keď človek musí opustiť svoju komfortnú zónu," dodal. Vo februári sa na protivládnom proteste zišli v metropole Záhreb tisíce ľudí, ktorí vyzývali na okamžité usporiadanie volieb a vládnych predstaviteľov obviňovali z korupcie. Milanovičov prezidentský mandát uplynie vo februári budúceho roka. Prvé kolo najbližších prezidentských volieb je naplánované na december 2024.

Viac o téme: VoľbyKandidatúraÚstavný súdZoran Milanovič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu