Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Kolumbijský prezident chce zmeniť ústavu, aby presadil reformy bez Kongresu

Gustavo Petro
Gustavo Petro (Zdroj: X/JoseLRojasMonta)

BOGOTA - Kolumbijský prezident Gustavo Petro navrhol zmeniť ústavu, keďže opozíciou ovládaný kolumbijský Kongres odmietol schváliť prvky jeho reformného plánu. Informuje o tom tlačová agentúra AFP.

Ľavicovému prezidentovi, ktorý je pri moci od augusta 2022, sa nepodarilo presvedčiť členov Kongresu, aby schválili jeho návrhy reforiem zdravotného, dôchodkového a pracovného systému. "Ak inštitúcie, ktoré dnes v Kolumbii máme, nie sú schopné vykonať sociálne reformy, ktoré si ľudia vo voľbách vytýčili... potom musí Kolumbia pristúpiť k zvolaniu národného ústavodarného zhromaždenia," uviedol v piatok Petro, ktorý sa predtým snažil vyvíjať tlak na Kongres prostredníctvom protestov svojich stúpencov.

archívne video

Kollár tvrdí, že Ústava by mala slúžiť na to, aby nás spájala, nie rozdeľovala (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Ústavodarné zhromaždenie Kolumbie vzniklo v roku 1991 s cieľom vypracovať návrh novej kolumbijskej ústavy. Po ukončení celého procesu, ktorý trval niekoľko mesiacov, bolo rozpustené. Vláda súčasného kolumbijského prezidenta chce znížiť účasť súkromného sektora na poskytovaní zdravotných služieb a vyplácaní dôchodkov, ako aj rozšíriť výhody pre zamestnancov. Prezident však už niekoľko mesiacov po svojej inaugurácii v roku 2022 stratil väčšinovú podporu v Kongrese.

Viac o téme: ústavaReformyKolumbiaZmenaGustavo Petro
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu