Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

MIMORIADNY ONLINE V Belgorode pre ostreľovanie zavreli školy: Požiar vypukol v ruskej rafinérii po útoku dronu

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

MOSKVA - Úrady v ruskom meste Belgorod pri hraniciach s Ukrajinou v sobotu oznámili, že dočasne zatvárajú miestne nákupné centrá a školy. Reagovali tak na zintenzívnenie ukrajinského ostreľovania pohraničných oblastí počas prebiehajúcich ruských prezidentských volieb, informuje agentúra AFP. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

VIDEO Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 751

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 751 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

ONLINE 

21:30 Francúzsko bude možno v určitom momente nútené viesť pozemné operácie na Ukrajine, aby čelilo ruským silám. Podľa agentúry AFP to uviedol prezident Emmanuel Macron v dnes zverejnenom rozhovore s denníkom Le Parisien. Francúzsko je pripravené na všetky scenáre, dodal.

20:50 V prvý deň ruských prezidentských volieb bolo otvorených najmenej 15 trestných vecí.

19:25 V okupovanom Berdiansku došlo k výbuchu, tvrdí RBC Ukraine.

19:03 Prvý litovský dobrovoľník, ktorý zomrel pri obrane Ukrajiny, bol pochovaný vo Vilniuse.

18:24 Ruské ministerstvo obrany informovalo o „zničení“ 15 rakiet RM-70 Vampire MLRS nad oblasťou Belgorod.

18:01 Rusko oznámilo ďalší raketový útok na Belgorodskú oblasť.

17:35 Ruskí povstalci, vrátane légie „Sloboda Ruska“ a sibírskeho práporu, vydali spoločný prejav k Putinovi.

16:45 Lotyšské úrady začali trestné stíhanie voči poslankyni Európskeho parlamentu (EP) Tatjane Ždanokovej, ktorá je podozrivá zo spolupráce s ruskou tajnou službou, čo preveruje aj samotný EP. Oznámila to v sobotu tamojšia polícia, píšeme podľa agentúry DPA citujúcej miestne médiá.

16:29 Kanada zopakovala, že okupovaný Krym zostáva suverénnym územím Ukrajiny.

15:38 Začal sa masívny útok na Belgorod.

15:00 Poľský premiér Donald Tusk vydal predsedovi americkej Snemovne reprezentantov dôrazný odkaz ohľadom Ukrajiny.

14:31 V Rusku vlani rekordne vzrástol počet mužov s postihnutím. Ide zrejme o vojnových invalidov, ktorí utrpeli zranenia počas bojov na Ukrajine, uviedlo v sobotu vo svojom pravidelnom hlásení britské ministerstvo obrany.

13:44 Rusko začalo 16. marca delostrelecký útok na dedinu Novoselivka Persha v komunite Ocheretyne v Doneckej oblasti, pričom zabil 51-ročného muža a zranil ďalšieho obyvateľa, uviedol guvernér Vadym Filaškin.

13:35 Západné krajiny by nemali vylúčiť možnosť vyslania vojakov na Ukrajinu, ak sa podmienky na bojisku budú ďalej zhoršovať, povedala pre Politico 15. marca fínska ministerka zahraničných vecí Elina Valtonen.

13:08 Počet obetí ruského raketového útoku na Odesu z 15. marca stúpol na 21, uviedol 16. marca minister vnútra Ihor Klymenko.

12:44 Ruské útoky na Charkovskú oblasť za posledný deň zranili dvoch mužov vo veku 45 a 38 rokov a poškodili kritickú infraštruktúru, uviedol 16. marca guvernér Oleh Syniehubov.

12:32 Úrady v ruskom meste Belgorod pri hraniciach s Ukrajinou v sobotu oznámili, že dočasne zatvárajú miestne nákupné centrá a školy. Reagovali tak na zintenzívnenie ukrajinského ostreľovania pohraničných oblastí počas prebiehajúcich ruských prezidentských volieb, informuje agentúra AFP.

12:23 "Rusko stratilo 130 až 150 lietadiel. To však neberie do úvahy lietadlá, ktoré boli poslané na opravu, ani tie, ktoré boli 'kanibalizované' na súčiastky pre iné lietadlá," píše vojenský historik Andrii Kharuk.

12:07 Dôsledky ostreľovania oblasti Belgorod v Rusku.

11:43 Ukrajinský najvyšší protikorupčný súd rozhodol 15. marca o prepustení Oleksandra Lijeva bez kaucie.

11:02 Guvernér ruskej Belgorodskej oblasti Vjačeslav Gladkov 16. marca tvrdil, že dvaja ľudia zahynuli po tom, čo rakety zasiahli mesto Belgorod.

10:47 Vládna strana Jednotné Rusko v sobotu oznámila, že ju postihol masívny kybernetický útok. V Rusku pritom druhým dňom prebiehajú prezidentské voľby, v ktorých šéf Kremľa Vladimir Putin nemá skutočného súpera.

10:30 Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) zadržala 61-ročného Rusa, ktorý údajne plánoval útok na Transsibírsku magistrálu. Muža vraj naverbovali ukrajinské tajné služby, informuje agentúra Reuters s odvolaním sa na správy ruských štátnych médií.

10:09 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 16. marcu, podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

9:42 Dve obete a viacero zranených si v sobotu vyžiadali útoky v ruskej Belgorodskej oblasti ležiacej pri hraniciach s Ukrajinou. Uviedol to oblastný gubernátor Viačeslav Gladkov, deň po tom, ako ruské rakety zabili v juhoukrajinskej Odese najmenej 20 ľudí a desiatky ďalších zranili.

9:34 Ruská vládnuca strana Jednotné Rusko oznámila, že jej internetové služby sa stali terčom rozsiahleho kybernetického útoku DDoS. V Rusku dnes druhým dňom pokračujú prezidentské voľby, pri ktorých časť voličov môže využiť elektronickú formu hlasovania. Incident stranu prinútili odstaviť všetku svoju nekritickú digitálnu infraštruktúru. Na odrážaní útoku podľa tlačovej agentúry TASS pracujú IT špecialisti strany aj pracovníci úradu Roskomnadzor, ktorý má okrem iného na starosti dohľad nad telekomunikáciami a informačnými technológiami.

9:18 Ruská tajná služba FSB dnes oznámila, že zadržala ruského občana podozrivého z prípravy útokov na vlaky mieriace s vojenským nákladom na Ukrajinu. Muž bol podľa FSB naverbovaný a vyškolená ukrajinskou rozviedkou, informovala agentúra Interfax.

9:09 Fínsko zakázalo vjazd do krajiny autám s ruskými poznávacími značkami.

8:53 Ruské mesto Belgorod je opäť pod raketovým útokom.

8:38 Guvernér ruskej Samarskej oblasti 16. marca informoval, že dve ropné rafinérie Rosneft v oblasti boli terčom ukrajinských bezpilotných lietadiel, čo si nevyžiadalo žiadne obete, ale jedno zariadenie zostalo v plameňoch.

8:15 Ukrajinské úrady pokračujú v evakuácii komunít v severovýchodnej Sumskej oblasti blízko ruských hraníc po tom, čo Moskva zintenzívnila svoje útoky proti tejto oblasti.

7:46 Vláda schválila program rozvoja ukrajinského jazyka do roku 2030.

7:30 V rafinérii v ruskej Syzrani, ktorá leží 750 kilometrov juhovýchodne od Moskvy, vypukol požiar. Podľa ruskojazyčného serveru BBC ho zrejme spôsobil útok dronu. V Rusku, ktoré pred viac ako dvoma rokmi zaútočilo na Ukrajinu, dnes pokračujú prezidentské voľby.

7:09 Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbock podľa Der Spiegel skúma spôsoby, ako by Nemecko mohlo poskytnúť Ukrajine riadené strely Taurus a zároveň rešpektovať „červené línie“ kancelárky.

6:41 Ruské sily zasiahli počas dňa 14 komunít v severovýchodnej Sumskej oblasti na Ukrajine v 69 samostatných útokoch, informovala 15. marca vojenská správa Sumskej oblasti.

6:14 Ukrajina dostane budúci týždeň od Európskej únie 4,5 miliardy eur (4,9 miliardy dolárov) prostredníctvom svojho štvorročného programu Ukrajinský nástroj, oznámil 15. marca Johannes Hahn, európsky komisár pre rozpočet a administratívu.

6:00 Maďarsko v liste EÚ opäť kritizuje politiku Ukrajiny v oblasti národnostných menšín.

Pred rokom vydal súd ICC zatykač na Vladimira Putina

Pred rokom, 17. marca 2023, vydal Medzinárodný trestný súd (ICC) v Haagu zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina a splnomocnenkyňu Kremľa pre práva detí Mariju Ľvovovú-Bělovovú, ktorí sú podľa neho zodpovední za únosy ukrajinských detí z okupovaných území a sú obvinení z vojnových zločinov. Rusko však jurisdikciu ICC neuznáva a Kremeľ zatykač odmietol s tým, že nemá právny základ. Uplatňovanie zatykačov ICC závisí od medzinárodnej spolupráce krajín, ktoré uznávajú jeho pôsobnosť. Medzi ne patrí viac ako 120 štátov, na jurisdikciu ICC nepristupujú okrem Ruska aj Spojené štáty a Čína.

"Zločiny boli údajne na ukrajinskom okupovanom území páchané najneskôr od 24. februára 2022. Existujú opodstatnené dôvody domnievať sa, že prezident Putin za ne osobne nesie zodpovednosť," stálo vo vyhlásení súdu. V súvislosti s únosmi ukrajinských detí na ruské územie stíha ICC tiež deväťdesiattriročnú Ľvovovú-Bělovovú. V správe súdu pri jej mene stojí rovnaký dátum 24. februára 2022 aj vyhlásenie, že "existujú opodstatnené dôvody sa domnievať", že činy "páchala priamo, spoločne s inými osobami, alebo prostredníctvom iných osôb".

Vydanie zatykača na Putina súdom ICC je bezprecedentné, pretože smeruje na predstaviteľov stáleho člena Bezpečnostnej rady OSN, uviedla vedúca Katedry medzinárodného práva Právnickej fakulty Univerzity Karlovej Veronika Bílková. Rusku zo zatykača nevyplývajú žiadne povinnosti, viac ako 120 štátov ale má povinnosť Putina zatknúť, doplnila. "Rusku z toho nevyplývajú žiadne povinnosti, avšak ak by Putin vycestoval do nejakej krajiny, ktorá je stranou Rímskeho štatútu, tak by ten štát bol povinný ho zatknúť bez ohľadu na osobnú imunitu. Čiže obmedzuje sa mu počet krajín, kam sa môže vypraviť,“ doplnila Bílková. Na základe Rímskeho štatútu medzinárodný súd vznikol.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (3)
Vladimir Putin  (Zdroj: SITA/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Postup haagskeho súdu privítali ukrajinskí predstavitelia. Šéf ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrij Jermak podľa Reuters vyhlásil, že zatykač na Putina "je len začiatok", a ukrajinský generálny prokurátor Andrij Kostin rozhodnutie označil za "historické".

Putin kvôli zatykaču napríklad neodišiel na summit rozvíjajúcich sa ekonomík BRICS, ktorý sa konal vlani v auguste v juhoafrickej Pretórii. Na podujatí ho zastúpil šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov. Juhoafrická republika patrí medzi viac ako 120 štátov, ktoré majú povinnosť zadržať po vstupe na svoje územie každého, na koho ICC zatykač vydal.

ICC súdi jednotlivcov za zločiny proti ľudskosti, genocíde a vojnové zločiny. Návrhy na začatie konania môže podať dotknutý štát, žalobca všeobecného súdu alebo Bezpečnostná rada OSN. Rusko napriek dôkazom vyšetrovateľov, médií i očitým svedectvám odmieta, že by jeho jednotky na Ukrajine útočili na civilné ciele a spomínané únosy ukrajinských detí a dospievajúcich označuje za humanitárny program.

Tento rok na začiatku marca oznámil súd ICC vydanie ďalších zatykačov, a to na veliteľa ruského diaľkového letectva generálporučíka Sergeja Kobylaša a veliteľa Čiernomorskej flotily admirála Viktora Sokolova kvôli podozreniu, že sa na Ukrajine dopustili vojnových zločinov. Podľa ICC existujú rozumné dôvody domnievať sa, že obaja podozriví nesú zodpovednosť za raketové útoky vykonané pod ich velením na ukrajinskú elektrickú prenosovú sústavu "najmenej od 10. októbra 2022 do najmenej 9. marca 2023".

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu