Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Prerušenie bojov v Pásme Gazy? Hamas predložil rozumný plán na prímerie, tvrdia izraelské médiá

Izraelská armáda operuje na hraniciach Izraela s pásmom Gazy
Izraelská armáda operuje na hraniciach Izraela s pásmom Gazy (Zdroj: TASR/AP/Tsafrir Abayov)

TEL AVIV - Palestínske militantné hnutie Hamas predložilo "rozumné" požiadavky v rámci rokovaní zameraných na dosiahnutie prímeria v Pásme Gazy. Tieto návrhy by údajne mohli viesť k skorému prerušeniu bojov, uviedla izraelská verejnoprávna televízia Kan.

Odvolala sa pritom na nemenovaný zdroj oboznámený s obsahom návrhov, o ktorých neuviedol bližšie podrobnosti. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu však reálnosť návrhov Hamasu spochybnil, informuje agentúra DPA. Hamas vo štvrtok večer prostredníctvom aplikácie Telegram ohlásil, že predložil komplexný návrh na dosiahnutie prímeria. Návrh počíta s ukončením bojov v Gaze, zo zaistením dodávok pomoci pre tamojšie obyvateľstvo, ako aj s prepustením zadržiavaných izraelských rukojemníkov výmenou za Palestínčanov väznených v Izraeli.

archívne video 

Počas operácií v Chán Júnise našli vojaci desiatky granátov a výbušnín používaných na streľbu z dronov (Zdroj: X/IDF)

Hamas údajne stále trvá na stiahnutí izraelských vojsk z Pásma Gazy

Izraelský premiér Netanjahu však vyhlásil, že nový plán predložený Hamasom stále obsahuje "nerealistické požiadavky". V priebehu piatka by sa ním mal zaoberať izraelský vojnový aj bezpečnostný kabinet. Hamas údajne stále trvá na stiahnutí izraelských vojsk z Pásma Gazy, čo Izrael odmieta. Netanjahuov úrad predtým uviedol, že katarskí vyjednávači vyvíjajú na Hamas tlak, ktorý začína prinášať výsledky. Katar údajne pohrozil vypovedaním členov Hamasu a zastavením jeho financovania v prípade, ak nebude v rámci rokovaní spolupracovať. Túto informáciu však nebolo možné nezávisle overiť.

Katar sa snaží vyrokovať dohodu o prímerí v Gaze už niekoľko týždňov, pričom vyvíja tlak na obe strany. Najskôr chcel, aby sa prestalo bojovať ešte pred tohtotýždňovým začiatkom posvätného moslimského mesiaca ramadán, čo sa však nepodarilo. Teraz katarská vláda dúfa, že sa tak stane ešte pred koncom ramadánu, ktorý pripadá na 10. apríla. Kataru sa už koncom vlaňajšieho novembra podarilo vyrokovať týždňové prímerie, ktoré viedlo k prepusteniu časti unesených izraelských rukojemníkov výmenou za Palestínčanov zadržiavaných v Izraeli, ako aj k zintenzívneniu dodávok humanitárnej pomoci pre obyvateľov Gazy.

Viac o téme: NávrhPrímeriaIzraelHamasPásmo Gazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu