Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Federálny letecký úrad vyšetruje problém s kolesom na Boeingu spoločnosti American Airlines

Americký regulačný úrad oznámil dodatočné kontroly lietadiel Boeing 777 využívajúce rovnaký typ motora, aký v sobotu začal horieť počas letu spoločnosti United Airlines nad Denverom.
Americký regulačný úrad oznámil dodatočné kontroly lietadiel Boeing 777 využívajúce rovnaký typ motora, aký v sobotu začal horieť počas letu spoločnosti United Airlines nad Denverom. (Zdroj: SITA/Hayden Smith via AP)

DALLAS - Vyšetrovatelia amerického Federálneho leteckého úradu (FAA) vyšetrujú problém s kolesom na lietadle Boeing 777 leteckej spoločnosti American Airlines. Lietadlo smerovalo z Dallasu do Los Angeles, pričom minulý týždeň odpadlo jedno z kolies na lietadle rovnakého typu. Informuje o tom agentúra AP.

FAA vo štvrtok uviedol, že lietadlo počas odletu z medzinárodného letiska Fort Worth v Dallase dostalo defekt. Letecká spoločnosť oponovala vyhlásením, že pilotov na nízky tlak v pneumatike upozornili prístroje. Lietadlo podľa spoločnosti bezpečne pristálo a vlastným pohonom sa presunulo k bráne. Lietadlá Boeing majú 14 kolies – dva hlavné podvozky majú po šesť kolies a dve kolesá má aj podvozok vpredu pod nosom lietadla.

archívne video

Prvý úspešný let stíhacieho lietadla F-16 so slovenským znakom (Zdroj: Ministerstvo obrany SR)

FAA tiež vyšetruje incident z minulého týždňa. Na inom Boeingu 777 spoločnosti United Airlines odpadlo jedno z kolies tesne po štarte. Let pôvodne mieril zo San Francisca do Japonska, núdzovo však pristál v Los Angeles. Spoločnosť situáciu upokojovala vyhlásením, že lietadlo bolo navrhnuté na bezpečné pristátie aj s chýbajúcimi alebo poškodenými kolesami. Cestujúci pokračovali v ceste iným lietadlom.

Spoločnosť Boeing postihlo niekoľko incidentov

Lietadlá vyrobené spoločnosťou Boeing postihlo v poslednom období niekoľko incidentov. Začiatkom roka sa na Boeingu 737 MAX 9 krátko po štarte uvoľnil bočný panel na mieste núdzových dverí. Lietadlo sa bezpečne vrátilo na medzinárodné letisko v Portlande, vyvolala to však pochybnosti o kvalitatívnych a bezpečnostných štandardoch v spoločnosti a ich dodržiavaní.

Viac o téme: KolesoLietadloDefektUSADallasFAA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu