Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Séria záhadných úmrtí pokračuje: V Rusku náhle zomrel viceprezident Lukoilu

Zomrel viceprezident Lukoilu Vitalij Robertus
Zomrel viceprezident Lukoilu Vitalij Robertus (Zdroj: SITA/AP Photo/Mel Evans/Facebook)

MOSKVA - Zoznam záhadných úmrtí medzi vrcholovými manažérmi v ruskom energetickom sektore je čoraz dlhší. Tentoraz to zasiahlo 53-ročného Vitalija Robertusa, viceprezidenta ropného gigantu Lukoil. Je štvrtým vysokopostaveným zamestnancom spoločnosti, ktorý zomrel od začiatku ukrajinskej vojny.

V Rusku zomrel ďalší vrcholový manažér ropného gigantu Lukoil. Vitalij Robertus, viceprezident energetickej spoločnosti, zomrel "náhle" vo veku 53 rokov, uviedla spoločnosť vo vyhlásení. Príčina smrti nebola uvedená. "Zostane v našich spomienkach ako talentovaný vodca, rozhľadený človek a súcitný druh." Spoločnosť ľutuje smrť viceprezidenta, ktorý v Lukoile pracoval 30 rokov, dodáva sa vo vyhlásení.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 749 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Od začiatku útočnej vojny na Ukrajine pribúdajú záhadné úmrtia medzi vysokými manažérmi v ruskom energetickom sektore. Spoločnosť Lukoil musí zverejňovať správy o úmrtí nápadne často. Robertus je štvrtým vrcholovým manažérom spoločnosti, ktorý za posledné dva roky nečakane zomrel.

V októbri minulého roka zomrel generálny riaditeľ Vladimir Nekrasov vo veku 66 rokov - podľa spoločnosti na akútne zlyhanie srdca. Nekrasov tiež pracoval v Lukoile desaťročia. Hlavnú funkciu však zastával len niekoľko mesiacov pred smrťou.

Bol vymenovaný v roku 2022, keď jeho predchodca, vtedajší generálny riaditeľ Ravil Maganov, zomrel pri páde z okna moskovskej nemocnice, ako informovali ruské médiá. Lukoil vtedy napísal, že Maganov „zomrel po ťažkej chorobe“. Mal 67 rokov.

Ďalší vrcholový manažér skupiny Alexander Subbotin zomrel za bizarných okolností v máji 2022. Ako vtedy informovali ruské médiá, 44-ročný muž zomrel počas okultného liečenia na závislosť od alkoholu. Hovorilo sa, že muž išiel k šamanskému páru na „liečbu závislosti“ po požití nadmerného množstva alkoholu. Okrem iného mu rozrezali kožu a do rán nakvapkali jed z ropuchy. Subbotin sa potom cítil zle a krátko nato zomrel.

V prvých mesiacoch po začiatku vojny zomrelo aj nezvyčajne veľa manažérov z ďalšieho ruského energetického gigantu Gazprom. Najmenej päť podnikateľov blízkych štátom kontrolovanej spoločnosti zomrelo v priebehu niekoľkých týždňov v polovici roka 2022.

Viac o téme: SmrťLukoilVitalij Robertus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu