Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Šokujúca smrť počas vyšetrovania Boeingu MAX: V testoch totálne zlyhal, kontrolóra našli zastreleného!

Johna Barnetta, ktorý 32 rokov pracoval pre Boeing, našli zastreleného. Zobraziť galériu (4)
Johna Barnetta, ktorý 32 rokov pracoval pre Boeing, našli zastreleného. (Zdroj: X/TMZ screenshot)

WASHINGTON - Výrobca lietadiel Boeing neuspel vo viac ako tretine skúšok počas rozsiahlych bezpečnostných testov, ktoré na stroji 737 MAX vykonal americký Federálny úrad pre letectvo (FAA). Svedka, ktorý mal vypovedať na súde proti firme, našli mŕtveho.

Pri vyšetrovaní výrobného procesu, ktorý sa začal po odtrhnutí steny kabíny počas letu, rival Airbusu zlyhal v 33 z 89 testov, informovali v pondelok noviny New York Times.

archívne video

Lietadlo Ryanair počas pristávania, rolovania a odletu (Zdroj: Ryanair)

Dodávateľ prešiel iba šiestimi z 13 auditov

Počas komplexnej kontroly Boeing neuspel ani v teste, ktorý sa zaoberal zarážkou dverí prasknutého komponentu. Dodávateľ Spirit AeroSystems, ktorý vyrába trup pre MAX, prešiel iba šiestimi z trinástich auditov. Spirit tiež prepadol v zostavovaní komponentov steny kabíny.

Porušenie kontroly, výroby a skladovania

Testy vyvolali obavy so zrteľom na technikov, okrem iného, ​​pretože Boeing zjavne nedokázal „identifikovať zručnosti potrebné na fungovanie svojich procesov,“ píše NYT.

Minulý týždeň FAA uviedol, že zistil „porušenia kontroly Boeingu nad výrobnými procesmi, manipuláciou s dielmi a ich skladovaním a kontrolou výrobkov“.

Piateho januára sa vo výške okolo piatich kilometrov odlomila časť steny kabíny lietadla Alaska Airlines 737 Max 9 so 177 ľuďmi na palube, ktoré bolo staré len niekoľko týždňov.

Šokujúca smrť počas vyšetrovania
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: X)

Záhadná smrť svedka

Bývalý inžinier Boeingu vyjadril obavy v súvislosti s kontrolou kvality výrobcu lietadiel. Krátko pred druhým svedectvom ho našli mŕtveho.

John Barnett (†62) pracoval 32 rokov ako inžinier v Boeingu, druhom najväčšom výrobcovi lietadiel na svete. V roku 2019 Američan vstúpil na verejnosti. Mal obavy o bezpečnosť lietadiel.

Súdny proces s informátormi sa konal v marci tohto roku. 5. marca Barnett svedčil na súde proti svojmu bývalému zamestnávateľovi. Potom odišiel do hotela. O niekoľko dní neskôr bola naplánovaná druhá svedecká výpoveď proti Boeingu. Ale inžinier sa neukázal.

Šokujúca smrť počas vyšetrovania
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Ted S. Warren)

Právnik pochybuje o príčine smrti

Barnettov právnik Brian Knowles potom zavolal na mobil svojho klienta, ale dostal len jeho hlasovú schránku. "Potom sme požiadali hotel, aby ho skontroloval," povedal právnik. "Našli ho mŕtveho v jeho nákladnom aute."

Podľa koronera zomrel 62-ročný muž na „zjavne strelné zranenie, ktoré si spôsobil sám“. Právnik tomuto zisteniu neverí, pretože John sa na tento deň dlho pripravoval.

Barnett pracoval v oblasti kontroly kvality v Boeingu. Tam podľa vlastných vyjadrení pozoroval, ako sa lietadlá 787 Dreamliner vyrábajú narýchlo - na úkor kvality. Okrem iného boli chybné kyslíkové systémy. Inžinier si bol istý: v prípade núdze by fungovali iba tri zo štyroch dýchacích masiek.

Boeing: „Sme smutní“

Od prvého varovania Barnetta v roku 2019 sa v Boeingu pravidelne objavovali nedostatky v kvalite. Len v pondelok zažil Boeing 787 Dreamliner silné turbulencie v dôsledku technickej chyby. Zranených bolo niekoľko ľudí, ktorých následne museli previezť do nemocnice.

Boeing vydal vyhlásenie po smrti Johna Barnetta. „Sme zarmútení smrťou pána Barnetta a myslíme na jeho rodinu a priateľov."

Viac o téme: TestySúd FAABoeingu 737 MAX
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu